Cumnatul lui Ponta va fi cercetat în continuare în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în data de 18 februarie 2015 FOTO Adevărul
Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în data de 18 februarie 2015 FOTO Adevărul

Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, va fi cercetat în continuare în arest preventiv. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au respins cererea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă. Iulian Herţanu este acuzat de fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic.

Cumnatul premierului a fost reţinut săptămâna trecută, după audieri-maraton, care au durat aproape 17 ore. Procurorii pun în seama lui Herţanu un prejudiciu de 7,8 milioane de lei şi o evaziune fiscală de peste 2 milioane de lei, în dosarul în care a mai fost arestat şi omul de afaceri Vladimir Ciorbă, administrator şi asociat la trei firme.

De asemenea, omul de afaceri ieşean Liviu Munteanu, care iniţial a fost reţinut pentru 24 de ore, a fost apoi plasat sub control judiciar, pentru că a acceptat să colaboreze cu procurorii. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de fostul consilier judeţean PSD Mihai Coman.

Tot în afara arestului au rămas şi vip-urile din acest dosar: deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi şeful CJ Prahova, Mircea Cosma. Toţi trei sunt cercetaţi sub control judiciar. Sora, mama şi fosta soţie a lui Victor Ponta apar şi ele în această investigaţie, sediul uneia dintre firmele familiei fiind percheziţionat de procurorii anticorupţie.

Directorul Hidro Prahova, chemat să dea explicaţii

Procurorii l-au mai audiat, deocamdată doar în calitate de martor, pe Dumitru Pantea, directorul general al Hidro Prahova SA, companie care a încredinţat firmei lui Iulian Herţanu, Grossmann Engineering Group SRL, contractul pentru extinderea reţelei de canalizare a Comarnicului.

Cu sabia anchetatorilor deasupra capului, conducerea Hidro Prahova a declanşat procedurile de reziliere a contractului cu firma controlată de Iulian Herţanu şi Liviu Munteanu, acţionar şi administrator al SC Grossman Engineering.

Compania vrea să execute garanţii de 2,5 milioane de euro, întrucât societatea Grossmann Engineering a decontat până acum peste 4,2 milioane de euro din proiectul canalizării de la Comarnic.

Concret, DNA Ploieşti investighează modul în care asocierea Grossmann Engineering - Euro Construct Trading ’98 a primit un contract de 10 milioane de euro pentru canalizarea Comarnicului. DNA a arătat că liderul CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă au făcut presiuni şi l-au ameninţat pe directorul Hidro Prahova, societate de stat controlată de CJ Prahova, pentru atribuirea contractului firmei cumnatului lui Victor Ponta.

Ponta acuză linşaj mediatic

Joi a dat declaraţii la DNA şi sora premierului, în calitate de martor. Alexandra Herţanu susţine că a mers la DNA să recupereze calculatoarele firmei sale. Premierul a refuzat să comenteze în faţa jurnaliştilor prezenţa surorii sale la sediul DNA, dar a postat câteva ore mai târziu, un mesaj emoţionant pe Facebook, în care acuză linşaj mediatic.

„Este o mare suferinţă pentru mine să văd că sora şi mama mea sunt linşate mediatic doar ca să fiu eu lovit politic. Le iubesc şi o să le fiu alături toată viaţa aşa cum îmi sunt şi ele şi aş vrea să am şi eu şi surorile mele tăria de caracter şi echilibrul pe care mama le-a dovedit în toţi cei 72 de ani ai ei“, a scris premierul pe Facebook.

Ponta susţine că nu ştia de afacerile cumnatului

Premierul Victor Ponta a vorbit şi săptămâna trecută despre ancheta în care este implicată familia lui. El a declarat la B1 TV că este alături de mama lui, că “habar” nu a avut de contractul cumnatului său, anchetat acum de procurorii DNA pentru fraude, iar acesta nici nu l-a consultat.

El mai arătat că în momentul semnării contractului verificat de către procurori, respectiv 13 ianuarie 2012, el nu era prim-ministru, ci doar deputat şi lider PSD şi habar nu avea ce licitaţii sunt la Ministerul Mediului sau Primăria Comarnic, iar cumnatul său nu l-a întrebat sau consultat despre acest contract.

Ponta a mai afirmat că, de când a preluat postul de prim-ministru, firma cumnatului său nu a mai participat la vreo licitaţie, dintr-un motiv pe care a susţinut de asemenea că nu îl cunoaşte.

“După ce am preluat funcţia de prim-ministru, tuturor celor care îmi sunt apropiaţi le-am spus că vor avea categoric un tratament special, pentru că fac parte din familia mea. Le-am spus care este riscul când cineva este într-o funcţie publică”, a adăugat Ponta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite