Cum a scăpat de sancţiune medicul de pe ambulanţă care a ajuns primul la Ioan Gyuri Pascu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Gyuri Pascu a încetat din viaţă în
septembrie 2016, după ce a suferit un infarct
Ioan Gyuri Pascu a încetat din viaţă în septembrie 2016, după ce a suferit un infarct

Medicul care a ajuns primul acasă la Ioan Gyuri Pascu, în seara în care artistul s-a stins din viaţă, a scăpat, cel puţin deocamdată, de sancţiunea dată de Ambulanţa Bucureşti, care i-a imputat că nu a avut cu el întregul echipament prevăzut de regulementele în vigoare şi că nu a putut dovedi că pacientul a refuzat transportul la spital.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Medicul nu a atacat sancţiunea în sine, ci s-ar fi folosit de o chichiţă procedurală ca să scape nepedepsit. Astfel, instanţa ar fi invocat un viciu de procedură legat de modalitatea în care s-a făcut comunicarea deciziei de sancţionare.
Specialiştii în drept vorbesc de o „inabilitate“ a instituţiilor publice de a respecta întocmai legea atunci când îi sancţionează pe angajaţi.

„Inabilitate administrativă“

„Se poate vorbi de o inabilitate administrativă a managementului instituţiilor, mai ales în Sănătate şi Învăţământ, în a aplica anumite sancţiuni în condiţiile şi cu respectarea procedurii legale. Din punct de vedere legal, o sancţiune poate fi contestată, evident, pe două paliere: procedural şi substanţial. Acolo unde este cât se poate de evidentă abaterea disciplinară, în general, sancţiunea nu este atacată în sine, ci modalitatea prin care a fost aplicată. Mai exact, dacă salariatului i s-a cerut punctul de vedere în legătură cu faptele care i se impută, dacă termenele stabilite de procedurile de acest gen au fost respectate, dacă actele de procedură au fost comunicate sau dacă actul de sancţionare are forma cerută de lege. De foarte multe ori, aceste proceduri nu au fost respectate. Deci, principala problemă este că managementul acelor instituţii nu este familiarizat cu procedurile. Deşi au jurişti, managerii nu prea ţin cont de opiniile lor“, a explicat avocatul Daniel Fenechiu.

La rândul lui, sociologul Alfred Bulai consideră că este bine ca angajaţii să uzeze de toate pârghiile pe care i le oferă legea pentru a se apăra. Numai aşa, susţine specialistul, pot fi împiedicate unele abuzuri.

„De regulă, nouă din zece procese dintre instituţii şi salariaţi sunt câştigate de cei din urmă. Şi este foarte bine să fie aşa, pentru că în sistemul public este un hăţiş normativ care trebuie respectat întocmai. Angajatul trebuie să fie protejat în raport cu instituţia, fie că este puterea capitalului, fie că este puterea statului. Toate demersurile care se fac atunci când instuţia vrea să-l sancţioneze pe angajat trebuie făcute într-o ordine prevăzută de lege. În acest fel se evită abuzurile“, spune Alfred Bulai. 

Mai mult, sociologul arată că unele sancţiuni sunt aplicate în urma presiunii publice, ceea ce nu este normal. „Vine un şef şi te dă afară doar pentru că aşa are el chef. Sunt cazuri, ca şi cel de faţă, în care presiunea publică este foarte mare. Ioan Gyuri Pascu era o persoană cunoscută, care a murit prematur, iar lumea are tendinţa să dea vina pe salvare. Deciziile nu trebuie să fie emoţionale“, a mai arătat sociologul.

Alice Grasu: Nu pot să comentez decizia instanţei

Medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a explicat, pentru „Adevărul”, că în momentul în care va primi decizia Tribunalului Bucureşti o va ataca la instanţa superioară.

„Nu pot să comentez decizia unei instanţe de judecată dar este obligatoriu să facem contestaţie de îndată ce ea va fi transmisă către noi. Juristul nostru ne-a invocat că e vorba de un viciu de procedură, în fapt, s-au respectat toţi paşii doar că scrisoarea prin care doctoriţa era anunţată că va fi sancţionată a fost trimisă la adresa pe care o aveam noi în baza de date, deşi ea se mutase între timp şi nu şi-a actualizat adresa de corespondenţă nici acum”, a declarat Alis Grasu. „Dacă decizia instanţei va rămâne aceeaşi, ne vom conforma. Sancţiunea s-a aplicat. I s-a făcut deja reţinerea din salariu”, a mai spus medicul.

În septembrie 2016, Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a sancţionat-o pe doctoriţa Anca Dobre cu reducerea salariului cu 10%, timp de două luni, întrucât ar fi încălcat două dintre articolele Regulamentului de ordine interioară, respectiv unul care obligă medicul să meargă la consultaţie cu trei truse din dotarea ambulanţei şi cel de-al doilea legat de faptul că nu a luat acordul scris al pacientului în care să se arate că refuză transportul la spital.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite