Cum l-au turnat la DNA pe fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale Sector 3 hoţii implicaţi în dosarul „Transferurilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al SICE Sector 3 este acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului FOTO Adevărul
Fostul şef al SICE Sector 3 este acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului FOTO Adevărul

Marius Gheorghe Giurescu, fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 3, şi Stelian Barbu, agent de poliţie în cadrul aceleiaşi formaţiuni, sunt acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că ar fi primit bani de la doi hoţi pe care i-ar fi ajutat să rămână cu anumite bunuri pe care aceştia din urmă le-ar fi furat din mai multe locuinţe.

Acest dosar a fost deschis ca urmare a denunţurilor formulate de Teodoris Manole, zis Doris, şi Alexandru Constantin Roşu, zis Pătrat, condamnaţi la 6 ani, respectiv 15 ani şi 5 luni de închisoare pentru mai multe fapte de furt calificat după ce au spart mai multe locuinţe. Este vorba de aceleaşi personaje care i-au turnat la DNA şi pe fraţii Giovani şi Victor Becali că i-au dat şpagă judecătoarei Geanina Terceanu, pentru a-i achita în dosarul „Transferurilor“. 

În documentele anchetatorilor se precizează cum au intrat în contact poliţiştii cu cei doi hoţi.

Victimele respectivelor infracţiuni de furt au depus mai multe sesizări la Poliţie, iar dosarele au fost preluare de Parchetul Capitalei pe 11 decembrie 2014, anterior cercetările în aceste cauze au fost efectuate de către Poliţia Sectorului 3 Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale.

Procurorii precizează că printre poliţiştii care au făcut aceste cercetări s-au aflat şi inspectorul principal de poliţie Marius Gheorghe Giurescu (la acea dată, şeful SICE din cadrul Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti), subcomisarul Octavian Mazilu şi agentul de poliţie Stelian Barbu.

Pe 27 octombrie 2014, mai mulţi poliţişti din cadrul SICE din cadrul Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti, între care şi Giurescu, Mazilu şi Barbu, ar fi făcut percheziâii domiciliare la locuinţele lui Teodoris Manole, zis Doris, şi Alexandru Constantin Roşu, zis Pătrat. Cu această ocazie ar fi fost ridicate mai multe obiecte care ar fi provenit din infracţiunile de furt comise de aceştia.

La finalul acţiunii, cei doi suspecţi au fost duşi la audieri la sediul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti, însă după ce li s-a luat câte o declaraţie „formală”, faţă de aceştia nu s-a dispus vreo altă măsură procesuală.

De asemenea, în perioada următoare celor doi le-ar fi fost restituite bunurile provenite din infracţiunile de furt calificat, bunuri ce fuseseră ridicate cu prilejul percheziţiilor. Prin restituirea acestor bunuri a determinat îngreunarea tragerii la răspundere penală a infractorilor.

DNA precizează că Teodoris Manole ar fi primit bunurile respectiv pe 5 noiembrie 2014 chiar de la Stelian Brabu, în timp ce Alexandru Roşu le-a primit pe 5 şi 7 noiembrie 2014 de la Octavian Mazilu.

„Între bunurile restituite s-au aflat un număr foarte mare de bijuterii, bijuterii care nu au mai fost găsite la domiciliul lui Roşu Alexandru la percheziţia din data de 20 ianuarie 2015, existând suspiciunea temeinică că acestea proveneau din comiterea de infracţiuni de furt din locuinţe (la un număr însemnat dintre furturile pentru care numiţii Manole Teodoris şi Roşu Alexandru au fost condamnaţi, între obiectele sustrase s-au aflat şi bijuterii)”, spun anchetatorii.

Procurorii precizează că, în schimbul neluării măsurilor legale faţă de cei doi suspecţi de furt, poliţiştii Marius Gheorghe Giurescu, Octavian Mazilu şi Stelian Brabu ar fi cerut şi primit din partea acestora mai multe sume de bani.

Mai exact, Barbu ar fi cerut de la Manole suma de 3.000 de euro, din care ar fi primit efectiv suma de 2.000 de euro, sumă primită atât pentru sine, cât şi pentru Mazilu. „La solicitarea lui Barbu Stelian, suma a fost remisă de către Manole Teodoris unei alte persoane, care s-a recomandat ca fiind fiul lui Barbu Stelian”, arată DNA.

„Pe de altă parte, ofiţerul de poliţie Giurescu Marius Gheorghe (şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti) a solicitat şi primit de la Roşu Alexandru Constantin suma de 1.500 de euro, sumă care a fost remisă prin intermediul numitului Oprea Ion, zis Jaga (naşul copilului lui Roşu Alexandru Constantin) şi Soare Marius (naşul copiilor lui Oprea Ion şi persoană apropiată de ofiţerul de poliţie)”, conform referatului cu propunerea de arestare preventivă.

Mai mult, în referatul cu propunerea de arestare preventivă sunt prezente convorbiri purtate  şi o discuţie purtată între Teodoris Manole şi Stelian Barbu, de pe 11 octombrie 2015, 31 octombrie 2015 şi 7 noiembrie 2015.

Manole Teodoris: Am vorbit cu nevastă-sa, s-a spart nevastă-sa. A scris că... că i-a dat lui Giurescu 1500. Da, a scris că eu ţi-am dat 4000 şi ştia că ţi-am dat 2000, dar a scris că 4. Zic bă... bă... i-am zis, m-am întâlnit cu el la Capitală, acum... zic: „Bă, de ce dracu' ai scris tu că i-am dat eu 4000 lui BARBU, că măcar nici nu e adevărat…”; „Şi omul, băiat bun…", zic:"…m-a lăsat, că i-am zis că mi-a cerut 3 şi 1000 nici nu i-am dat-o nici acuma."; 

Manole Teodoris: Şi aşa am rămas la tine cu treaba asta? (cu referire la faptul că martorul ar mai fi trebuit să-i dea inculpatului 1.000 de euro) 

Barbu Stelian: Pleacă de aici. Lasă, sunt eu dator (cu referire la faptul că inculpatul nu „reuşise să-l ajute” pe martor în privinţa dosarului penal al acestuia din urmă). Ă, haide, să vedem cum facem joi.”);

Procurorii precizează că nici Stelian Barbu şi nici Marius Gheorghe Giurescu nu au recunoscut acuzaţiile aduse, acesta din urma precizând însă că de la Marius Spre ar fi primit doar o sumă de 700 de euro, care ar reprezenta un împrumut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite