Cum a cumpărat Secureanu inelul lui „Suleyman Magnificul“ din banii Spitalului Malaxa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin- Adrian Secureanu
Florin- Adrian Secureanu

Fostul manager al Spitalului Malaxa din Bucureşti, Florin-Adrian Secureanu, a făcut mai multe achiziţii extravagante din banii unităţii medicale: bijuterii, cadouri sau chiar o limuzină. Afaceriştii care achitau cumpărăturile primeau banii înapoi prin contracte fictive încheiate cu spitalul, potrivit procurorilor DNA

Inele de damă şi bărbăteşti, butoni, o brăţară de damă, un lanţ pentru fiica fostului manager de la Spitalul Malaxa Florin-Adrian Secureanu (53 de ani) sunt doar o mică parte din achiziţiile de lux pe care unitatea medicală le-a plătit unei firme de bijuterii din Bucureşti. În schimb, firma de bijuterii Yarouse Jewellery a emis, în perioada 2013-2015, facturi în valoare de 39.500 de lei pentru servicii de curăţire instrumentar medical pe Secţia Ginecologie-Sterilizare. Asta deşi în realitate aceste servicii nu au fost prestate niciodată de această firmă.

Detaliile apar în dosarul în care Secureanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru delapidare şi luare de mită. Prejudiciul adus spitalului: 9,1 milioane de lei. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

Inel pentru „Vrăbi“

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi şi directori din Spitalul Malaxa, dar şi afacerişti care au fost acuzaţi de complicitate la delapidare. Unul dintre aceştia este Simona Trandafir, asociat şi administrator la Yarouse Jewellery. Pusă în faţa probelor evidente, facturile prin care o societate care comercializează bijuterii ajunsese să cureţe instrumentar ginecologic, femeia a recunoscut parţial acuzaţiile. Potrivit unor surse judiciare, Trandafir a povestit că totul a început în 2013, atunci când Secureanu ar fi venit la sediul firmei din strada Gabroveni şi i-ar fi comandat realizarea mai multor podoabe. Ulterior, femeia s-a deplasat pentru eventualele comenzi la locuinţa lui Secureanu.

Trandafir a povestit că printre bijuteriile livrate managerului de la Malaxa a existat şi un inel bărbătesc cu însemne masonice, dar şi un alt inel de damă pentru iubita acestuia, Cristina Eugenia Chiriac, cunoscută ca „Vrăbi”. Modelul pentru inelul acesteia era o replică după o bijuterie purtată de unul dintre personajele serialului „Suleyman Magnificul”.Trandafir a mai declarat că la momentul la care a cerut efectuarea plăţii, Secureanu i-ar cerut să factureze către Spitalul Malaxa servicii de curăţare instrumentar medical, precizându-i expres că aceasta este metoda prin care putea să încaseze banii pentru bijuterii.

Florăria care „presta” servicii IT

Un alt om de afaceri trimis în judecată în acest dosar pentru complicitate la delapidare este Eugen Răsoiu, administratorul firmei Borealy Gifts. Potrivit probelor DNA, Secureanu a cumpărat de la această societate flori şi coşuri de cadouri în valoare de 545.000 de lei. Nota de plată a fost achitată tot de Spitalul Malaxa. Florăria a facturat fictiv către unitatea medicală servicii de tip IT. La DNA, Eugen Răsoiu a explicat procurorilor că Borealy Gifts nu a efectuat niciodată activităţi constând în reparaţii şi mentenanţă IT şi nici nu a avut niciodată angajaţi în acest domeniu.

Afaceristul a explicat că aceste produse cadou erau comandate în general de sărbători sau cu diverse ocazii festive (Paşte, Crăciun, 1 şi 8 martie) şi erau livrate atât la spital, cât şi la domiciliul lui Secureanu. Firma sa a livrat şi alte bunuri, la comanda lui Secureanu (vin, cafea dulciuri, stilouri), dar nu s-au întocmit niciun fel de acte cu privire la vânzarea acestora către spital. Motivul: adevărata natură a operaţiunii de achiziţie a fost ascunsă prin încheierea documentelor justificative fictive.

„Regulile şi condiţiile lui Secureanu“

Societatea Danisim Forever, controlată de Eugenia Dumitru, a fost furnizor de alimente la Malaxa din 2009. În mod ciudat, din 2010, a început să factureze către spital prestări de servicii de tip reparaţii şi întreţinere IT. Este vorba de 12 facturi în valoare de 430.000 de lei. Ancheta DNA a dezvăluit că în realitate era vorba de facturi fictive. Totul era pentru a masca plata unor bunuri pe care societatea le achiziţiona la solicitarea lui Secureanu. Eugenia Dumitru este judecată pentru complicitate la delapidare.

Ea a povestit la DNA că în 2010, atunci când a venit la conducerea spitalului a venit Secureanu, acesta ar fi chemat-o la spital şi i-ar fi transmis că dacă doreşte continuarea relaţiilor comerciale cu spitalul va trebui să accepte unele „reguli şi condiţii”. Practic, Danisim Forever trebuia să achiziţioneze diverse bunuri, iar ca modalitate de recuperare a banilor astfel cheltuiţi i-a propus să emită facturi fictive de prestări servicii către spital. Afacerea a debutat în 2010, când firma a cumpărat peste 200 cadouri în valoare de 20.000 de lei pentru angajaţii spitalului.

Limuzina de 50.000 de lei

În martie 2010, Danisim Forever a cumpărat, la solicitarea lui Secureanu, o limuzină marca GWM Hover, pe care a achitat 50.000 de lei. Maşina a fost folosită doar de Secureanu, deşi firma Eugeniei Dumitru achita taxele şi impozitele aferente, inclusiv amenzile pentru neplata vignetelor sau pentru încălcări ale regulilor privind circulaţia pe drumurile publice. Afacerista a declarat la DNA că a plătit şi alte facturi, dar că i-ar fi dat sume de bani lui Secureanu.
Şoferul managerului de la Malaxa a confirmat în faţa procurorilor că maşina a fost tot timpul la dispoziţia lui Secureanu sau a iubitei acestuia. Atunci când a fost audiat la DNA, Secureanu a avut o atitudine parţial sinceră, oscilantă. Managerul de la Malaxa a recunoscut săvârşirea faptelor de care este acuzat, dar fără a oferi detalii cu privire la modalitatea concretă de comitere a acestora.

Şpagă în pachete turistice

Managerul de la Malaxa mai este acuzat că a cerut şi primit mită de la firma Noventis International 754 de prestaţii de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion etc.) în valoare totală de 1,2 milioane de lei. De aceste pachetele turistice a beneficiat în cea mai mare parte Secureanu, dar şi apropiaţi ai săi, prieteni, membri de familie, medici şi alţi angajaţi de la Malaxa.

Noventis International a avut calitatea de furnizor al spitalului Nicolae Malaxa de consumabile medicale (perfuzoare, seringi, seturi de chirurgie, halate, mănuşi, vacutainere, tensiometre ş.a.), dar şi de prestări servicii. În perioada aprilie 2009- noiembrie 2016, Noventis a încasat de la Malaxa suma de 12,5 milioane de lei, potrivit dosarului aflat la Tribunalul Bucureşti. Directorul societăţii, Mihai Mesner, este judecat pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

„O formă ascunsă de luare de mită“

Afaceristul a declarat la DNA că Secureanu rezerva serviciile de la o agenţie de turism, dar factura era trimisă la Noventis. „Personal, am perceput că toate aceste solicitări ale managerului spitalului constituiau o formă ascunsă a acestuia de luare de mită, fiind conştient că dacă îl voi refuza, având în vedere calitate sa de director al spitalului, va înceta să achiziţioneze produse de la mine”, a declarat Meisner, la DNA.

Scuza afaceristului: „Deşi în sinea mea ştiam că nu este în regulă să plătesc pachetele turistice şi deplasările personale ale managerului spitalului, am procedat în acest mod întrucât m-am simţit obligat la aceasta pentru continuarea relaţiilor contractuale cu Spitalul Malaxa”. El a mai arătat că efortul financiar resimţit de societatea sa devenise tot mai mare, motiv pentru care, în ultima perioadă, a refuzat să mai achite facturile emise de agenţia de turism. ;

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite