Cum dă aviaţia lui Putin târcoale României. Piloţii britanici detaşaţi la Baza Mihail Kogălniceanu au interceptat 20 de avioane ruseşti în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până să fie înlocuiţi de colegii canadieni care operează CF-18 Hornet, în misiunea lor de poliţie aeriană desfăşurată în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu timp de mai multe luni, piloţii britanici din Royal Air Force (RAF), dotaţi cu avioane de luptă Eurofighter Typhoon, au interceptat, în total, 20 de avioane ruseşti care zburau în apropierea spaţiului aerian al României.

Conform datelor furnizate de RAF, aceste misiuni de interceptare s-au aglomerat în ultima săptămână de misiune. Una dintre aceste operaţiuni a fost urmată şi de un protest public al autorităţilor ruseşti. 

Concret, săptămâna trecută, piloţii britanici au ridicat de trei ori de la sol avioanele de luptă după ce aeronave ruseşti au fost reperate în zona spaţiului aerian NATO.

Imagine indisponibilă

Avionul AN-26 interceptat de britanici

Ultima oară, în cursul zilei de sâmbătă, piloţii britanici din Baza Mihail Kogălniceanu au fost nevoiţi să ridice în aer avioanele Typhoon ale Forţele Aeriene Regale. Au fost escortate un AN-26 şi, mai apoi, un Be-12. Cel mai probabil cele două avioane fac parte din Regimentul 917 cu sediul central la Kacha, Crimeea.

Ulterior, Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămâna trecută, transmite Reuters.

Imagine indisponibilă

Avionul Be-12, care poate executa misiuni de luptă împotriva submarinelor, interceptat de britanici deasupra Mării Negre

Acuzaţia, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii.

“(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice”, scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.

“În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos”, susţine comunicatul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite