VIDEO Rocadă între piloţii britanici şi cei canadieni în misiunea de a se stăvili  aviaţia lui Putin, în Marea Neagră. Avioanele Typhoon, înlocuite cu CF-18

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbare de gardă la Baza Aeriană Mihail Koganiceanu. Piloţii britanici care au avut atâta de lucru din cauza incursiunilor aeronavelor ruseşti în spaţiul aerian NATO din Marea Neagră au fost schimbaţi de colegii şi partenerii lor canadieni care au venit la Constanţa cu 5 avioane CF-18 Hornet.

Detaşamentul canadian, care va asigura misiuni de poliţie aeriană întărită (Enhanced Air Policing) împreună cu supersonicele MIG 21 LanceR şi militarii Forţelor Aeriene române, este format din 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi cinci aeronave CF-18 Hornet .

"Cele cinci aeronave CF-18 Hornet şi personalul aeronautic sunt detaşate de la Escadrila 425 Aviaţie din Bagotville, Quebec, personalul de sprijin fiind asigurat de două structuri de aviaţie din aceeaşi garnizoană canadiană, RCAF 2 Wing, respectiv RCAF 3 Wing", conform unei informări a Forţelor Aerine Române (ROAF).

Imagine indisponibilă

Ceremonia de la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu  FOTO MApN

"Misiunile desfăşurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi a celei de descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele Canadiene", mai arată ROAF.

Reamintim că, săptămâna trecută, piloţii britanici au ridicat de trei ori de la sol avioanele de luptă după ce aeronave ruseşti au fost reperate în zona spaţilui aerian NATO.

Ultima oară, în cursul zilei de sâmbătă, piloţii britanici din Baza Mihail Kogălniceanu au fost nevoiţi să ridice în aer avioanele Typhoon ale Forţele Aeriene Regale. De data aceasta pentru a escorta un AN-26 şi, mai apoi, un Be-12. Ulterior, Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămâna trecută, transmite Reuters.

Imagine indisponibilă

Ultima interceptare a unor avioane ruseşti de către piloţii britanici în Marea Neagră  FOTO Royal Air Force

Acuzaţia, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii.

'(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice', scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.

'În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos', susţine comunicatul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite