Specialişti din CSM: Ordonanţa 13/2017 ar putea intra în vigoare, totul depinde de Parlament. Şefa Curţii Supreme: „În ziua de azi totul este posibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Iulia Cristina Tarcea / MEDIAFAX FOTO
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Iulia Cristina Tarcea / MEDIAFAX FOTO

Specialiştii de la CSM au atras atenţia că OUG 13/2017 pentru modificarea Codurilor Penale ar putea intra în vigoare. Este vorba de o portiţă în legislaţie: se referă la un articol din lege prin care OUG 14/2017, care a abrogat OUG/2017,  ar fi respinsă de Parlament şi astfel OUG 13/2017 ar fi reactivată, ar intra în vigoare şi şi-ar produce efectele.

UPDATE Cererea Ministerului de avizare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 14 pentru abrogarea OUG 13 privind modificarea codurilor penale a rămas fără obiect, potrivit CSM, întrucât este deja în vigoare din 5 februarie, când a fost publicată în Monitorul Oficial.

"În şedinţa de astăzi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că a rămas fără obiect solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, având în vedere că aceasta este deja publicată, dispoziţiile sale fiind în vigoare încă de la data de 5 februarie”, a spus purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Lecca.

Totodată, potrivit acesteia, dacă Parlamentul va respinge OUG 14/2017 privind abrogarea, se reactivează dispoziţiile OUG 13.

Update  Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, marţi, că nu ar trebui să fie motive de îngrijorare în cazul ordonanţei de urgenţă care a abrogat OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale, dacă s-ar urma procedurile obişnuite, precizând însă că "totul este posibil în ziua de azi”. Tarcea a adăugat că speră ca tot ce s-a întâmplat în ultimele zile să fie "o lecţie pentru toată lumea şi lucrurile să intre pe făgaşul normal", potrivit News.ro.

 Întrebată dacă există motive de îngrijorare în cazul OUG 14/2017 prin care a fost abrogată Ordonanţa de Urgenţă nr. 13 privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, Cristina Tarcea a spus: "Dacă s-ar urma procedurile obişnuite, jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi, nu. Dar totul este posibil în ziua de azi”.

Preşedintele instanţei supreme a mai spus că nu ştie ce s-a întâmplat, luni, la Ministerul Justiţiei în cazul proiectului de lege pentru modificarea codurilor penale, trimis CSM pentru avizare, apoi retras de Minister câteva ore mai târziu, dar poate să spună că luni dimineaţă venise foarte optimistă la serviciu "că nu se mai poate întâmpla nimic altfel de cum prevede Constituţia”.

„Am auzit şi eu, ulterior, la televizor”

"Nu ştiu ce s-a întâmplat la Ministerul Justiţiei, cert este că şi noi, la Înalta Curte, ieri dimineaţă, când venisem foarte optimistă la serviciu, că nu se mai poate întâmpla nimic altfel de cum prevede Constituţia, am primit proiectul de lege cu rugămintea de a transmite un punct de vedere până pe data de 10 februarie. Am auzit şi eu, ulterior, la televizor faptul că s-ar fi retras din procedura de consultare acest proiect de lege. De fapt, noi nu am primit adresa direct de la Minister, ci de la CSM”, a precizat Tarcea, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde participă la şedinţa plenului.

Întrebată dacă, în acest context, mai speră la o comunicare bună cu Ministerul Justiţiei şi cu ministrul Florin Iordache pe tema proiectului de lege pentru modificarea codurilor penale, preşedintele ICCJ a spus că „aşa ar fi normal” să se întâmple, precizând că speră ca tot ce s-a întâmplat în ultimele zile să fie „o lecţie pentru toată lumea” şi să se revină la normalitate.

"Azi dimineaţă am primit, într-adevăr, o adresă prin care mi se comunică faptul că s-a constituit un grup de lucru şi că suntem desemnaţi să ne numim şi noi reprezentanţii, lucru pe care îl vom face în cursul zilei de astăzi. Sper ca tot ce s-a întâmplat zilele astea să fie o lecţie pentru toată lumea şi lucrurile să intre pe făgaşul normal. În conţinutul adresei pe care am primit-o azi, mi se spune că vom fi anunţaţi ulterior cu privire la prima constituire a grupului de lucru”, a mai spus Tarcea.

Specialiştii CSM:  OUG 13/2017 ar putea fi repusă în vigoare

Update Specialiştii CSM spun că Parlementul are dreptul să respingă sau să adopte orice proiect de lege şi că nu pot ignora varianta ca OUG  14/2017 să fie respinsă. Acest aspect se dezbate la şedinţa CSM. Solicitarea de avizare a proiectului a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern. De la şedinţă lipsesc Procurororul General al României, dar şi ministrul Justiţitei.

În cazul în care Parlamentul nu aprobă ordonanţa de urgenţă de abrogare a actului normativ privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, OUG 13/2017 îşi va produce efectele în integralitate, potrivit unui punct de vedere redactat de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), arată Agerpres.

„Semnalăm faptul că în cazul în care Parlamentul respinge prin lege OUG nr.14/2017 (ordonanţa de abrogare — n.r.), OUG nr.13/2017 va fi repusă în vigoare. (...) Aşadar, în cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG nr.14/2017, OUG nr.13/2017 îşi va produce efectele în integralitate", se precizează în documentul citat.

În susţinerea argumentaţiei, specialiştii CSM invocă o prevedere din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, conform căreia nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial, dar sunt exceptate "prevederile din ordonanţele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare şi au fost respinse prin lege de către Parlament".

„Apreciem că dispoziţiile (...) nu se referă doar la situaţia abrogării (...) unui act de abrogare, ci la orice ordonanţe ale Guvernului care cuprind norme de abrogare. Astfel, punctul de pornire al reglementării (...) îl constituie caracterul definitiv al abrogării unor dispoziţii, teza a II-a constituind o ipoteză particulară de aplicare a prevederilor tezei I, în care este subliniat acelaşi caracter definitiv al abrogării", se menţionează în punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios.

Unde ar fi hiba din OUG 14/2017

În esenţă este vorba de un articol din OUG 14/2017,  în care este o prevedere care a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Judecătorul Cristi Danileţ explica zilele trecute pe facebook. „Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR”.

Într-o altă postare,  Cristi Danileţ a explicat şi care erau consecinţele: Am fost întrebat ce se întâmplă dacă este respinsă de Parlament OUG 14 care abrogă OUG 13. Păi...„reînvie” OUG 13, aia de marţi noapte.
Aceasta este soluţia prevăzută de art. 64 alin. 3 teza a doua din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative: „Abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial. Fac excepţie prevederile din ordonanţele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare şi au fost respinse prin lege de către Parlament”.

„Ce s-a întâmplat zilele astea să fie o lecţie pentru toată lumea”

Update Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, şi-a exprimat marţi speranţa că, după evenimentele din ultimele zile, orice modificări ale legilor din domeniul justiţiei se vor face doar în urma unor consultări.

"Am primit o adresă (de la Ministerul Justiţiei — n.r.) prin care ni se comunică faptul că s-a constituit un grup de lucru şi că suntem invitaţi să ne desemnăm şi noi reprezentanţi, lucru pe care îl vom face în cursul zilei de astăzi. Sper ca ceea ce s-a întâmplat zilele astea să fie o lecţie pentru toată lumea şi lucrurile să intre pe făgaşul lor normal", a declarat Cristina Tarcea înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit Agerpres.

Grup de lucru interinstituţional

Update  Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că marţi dimineaţă a fost înregistrată solicitarea Ministerului Justiţiei de retragere a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, care fusese transmis luni CSM, pentru avizare, potrivit News.ro.

De asemenea, Ministerul Justiţiei a transmis CSM o informare privind constituirea, în perioada următoare, a unui grup de lucru interinstituţional în vederea elaborării unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea codurilor penale.

"Conform documentului transmis, la lucrările grupului de lucru sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, calendarul întâlnirilor urmând a fi comunicat la o dată ulterioară”, a precizat CSM.

Discuţiile pe OUG 13/2017

La punctul 10 al ordinii de zi a şedinţei de marţi a CSM, programată să înceapă la ora 11.00, este trecută solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017.

Solicitarea de avizare a proiectului a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv "Legea 268/2009”.

Ministerul Justiţiei a transmis că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.

Au retras proiectul de lege de modificare al Codurilor

De altfel, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat luni, în timp ce jurnaliştii alergau după el pe holurile Parlamentului, că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă.

Jurnaliştii au încercat să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce MJ a anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anunţat că actul normativ a fost depus la Consiliu.

Anunţul MJ a fost făcut la câteva ore după ce ministrul Florin Iordache spunea că Ministerul elaborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

Iordache a mai spus că, în momentul în care a fost abrogată OUG 13/2017, s-a revenit la forma iniţială a codurilor penale, formă care cuprinde foarte multe aspecte neconstituţionale.

"Acum, în Codul penal şi în Codul de procedură penală sunt foarte multe articole neconstituţionale", a susţinut Iordache, arătând că scopul noului proiect de lege este de a corecta aceste articole neconstituţionale.

Iordache a susţinut din nou că OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la modificarea Codurilor penale, că, înainte de a se iniţia proiecte în Parlament, ar trebui să înceapă o dezbatere serioasă, sub egida Academiei Române, la care să participe atât asociaţiile magistraţilor, cât şi experţi străini şi specialişti din domeniu.

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, fără avizul CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite