UPDATE Şedinţa CSAT s-a terminat. Klaus Iohannis: România va fi prezentă cu 120 de militari în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte marţi
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte marţi

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în şedinţă, marţi, de la ora 11.00, pe agenda reuniunii aflându-se programul de înzestrare a Armatei şi mandatul României la summit-ul NATO de la Bruxelles.

UPDATE Klaus Iohannis: Vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia. Astfel, începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summit-ul NATO de la Varşovia din 2016.


Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă; activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016 şi principalele obiective pentru anul 2017; activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016; activitatea desfăşurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017;

Membrii CSAT vor stabili şi mandatul României pentru Summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc în luna mai.

În cadrul şedinţei va fi analizată şi activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2016. De asemenea, vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la şedinţa CSAT de marţi se va discuta inclusiv despre achiziţionarea corvetelor, după ce Guvernul a abrogat Hotărârea Executivului precedent.

"Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranţă asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT", a spus preşedintele, întrebat despre situaţia corvetelor.

Iohannis a spus însă că în CSAT nu se va discuta acum despre solicitările de desecretizare a protocoalelor dintre SRI şi Ministerul Public, explicând că nu a fost făcută o solicitare în acest sens. El nu a dorit să spună care este părerea lui asupra subiectului: "Nu pot să vă răspund aşa, pauşal".

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite