Crucişătorul USS Ross a ajuns la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crucişătorul USS Ross ajunge acostează duminică în Portul Constanţa. Nava americană de război a intrat în Marea Neagră pentru a participa la exerciţii militare alături de România şi Bulgaria. Între timp, un oficial din armata rusă a declarat că un alt distrugător american a trecut de Bosfor şi Dardanele şi a intrat în Marea Neagră.

Distrugătorul american USS Ross, echipat cu rachete ghidate mare-aer, a ajuns duminică în Portul Constanţa pentru a participa la exerciţii militare NATO, alături de trupe române şi bulgare. 

„Prezenţa distrugatorului Ross în Marea Neagră demonstrează angajamentul Statelor Unite de a-şi proteja aliaţii din NATO. Vom lucra îndeaproape cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a spori securitatea şi capacitatile maritime, precum şi pentru pentru a promova pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat Tadd Gorman, comandantul distrugatorului american, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al forţelor navale ale SUA .

„Rămânem fermi în angajamentul de a menţine siguranţa şi securitatea oceanelor lumii şi a căilor maritime. Prin întărirea legăturilor din Marea Neagră, ne putem aştepta la consolidarea păcii şi prosperităţii în regiune”, a adăugat comandantul Gorman. 

Deocamdată, Marina Americană a confirmat doar prezenţa USS Ross în Marea Neagră, fără a da detalii despre USS Donald Cook. Exerciţiul vine la mai puţin de o lună după ce un crucişător de dimensiuni similare, tot din clasa Arleigh-Burke, a fost mobilizatîn regiune pentru a participa la astfel de manevre comune. 

La câteva ore de la intrarea navei USS Ross în Marea Neagră, un oficial din cadrul Flotei Ruse a declarat că distrugătorul american USS Cook se pregăteşte să traverseze strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru a intra în Marea Neagră. Cele două distrugătoare sunt echipate cu sisteme antirachetă de tip Aegis, rachete de croazieră Tomahawk, rachete mare-aer RIM-156 SM-2 şi rachete antisubmarin RUM-139 VL-Asroc, notează Mediafax. 

Forţele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu Tratatul de la Montreux. De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică trimite prin rotaţie nave militare în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor cu Rusia generate de criza din Ucraina.

Normele agreate prin Convenţia Montreux stabilesc tonajul vaselor de război care pot intra în Marea Neagră, impunânnd şi o limită de timp pentru şederea lor aici. „Navele de luptă care aparţin unor puteri din afara Mării Negre nu vor rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, indiferent care este obiectul prezenţei lor acolo”, se arată în tratat. 

În aprilie, crucisătorul USS Jason Dunham a fost trimis în Marea Neagră după ce, în ianuriare, distrugătorul USS Donald Cook a participat la exerciţii militare comune cu forţele ucrainene în regiune. 

infografie NATO îşi consolidează prezenţa în Europa de Est

La începutul lunii februarie, NATO a prezentat un plan pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina. Acesta va fi cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.

Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi. 

NATO se confruntă cu „schimbări fundamentale” ale mediului securităţii, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei. „Facem asta ca răspuns la acţiunile agresive pe care le-am văzut din partea Rusiei, care violează legislaţia internaţională”, a adăugat acesta joi dimineaţă, înainte ca reuniunea de la Bruxelles să înceapă. 

Oficialii NATO au prezentat totodată şi planuri de înfiinţare a mici centre de comandă în Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România şi Bulgaria. 

image

[<a href="//storify.com/elenadumitru/putin-cu-ochii-pe-marea-neagr" target="_blank">View the story "Putin, cu ochii pe Marea Neagră" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite