Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni recomandă desfiinţarea secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, care reprezintă pe membrii acestuia ce sunt judecători activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, ”recomandă abandonarea în întregime a acestei iniţiative”, referindu-se la înfiinţarea secţiei speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi.

CCJE achiesează la îngrijorările exprimate de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România cu privire la independenţa judecătorilor români şi adoptarea modificărilor aduse celor trei legi ale justiţiei, se arată într-un răspuns adresat pe 25 aprilie unei solicitări adresate de FJR, scrie G4media.

Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) este o autoritate consultativă a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independenţa, imparţialitatea şi statutul judecătorilor. CCJE este singurul organism dintr-o organizaţie internaţională compus exclusiv din judecători, provenind din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Cele mai importante recomandări formulate de Colegiul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

În ceea ce priveşte răspunderea materială a judecătorilor, Colegiul CCJE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finanţelor Publice în stadiul iniţial al procedurii, şi care, în calitate de organ al puterii executive nu poate evalua în mod adecvat existenţa sau cauzele unei erori judiciare. Se recomandă în întregime reconsiderarea acestui amendament. Asemenea plângeri, dacă sunt formulate, ar trebui tranşate exclusiv de o instanţă independentă, cu asigurarea tuturor garanţiilor prevăzute de art. 6 CEDO.

Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători, Colegiul CCJE recomandă abandonarea în întregime a acestei iniţiative.

Colegiul CCJE conchide în sensul că noua obligaţie impusă judecătorilor, prin limitarea libertăţii lor de exprimare, nu este necesară, ridică numeroase semne de întrebare, poate constitui subiect al interpretărilor abuzive şi contradictorii, periclitând independenţa judiciară, astfel încât se recomandă înlăturarea acestei modificări.

Cu privire la atacurile repetate şi fără precedent ale factorilor politici împotriva judecătorilor, Colegiul CCJE condamnă orice declaraţii, comentarii sau remarci în România care depăşesc graniţele unor critici legitime şi al căror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricăror altor tipuri de presiuni asupra judecătorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente simpliste, iresponsabile sau demagogice, precum şi desconsiderarea în orice alt mod a sistemului judiciar sau a judecătorilor în mod individual.

În ceea ce priveşte dreptul judecătorilor de a protesta împotriva politicilor sau acţiunilor de natură a le afecta independenţa, Colegiul CCJE confirmă în mod absolut dreptul legitim al judecătorilor din România sau de oriunde de a protesta împotriva acestor acţiuni, într-un climat de respect reciproc şi într-o modalitate compatibilă cu păstrarea independenţei judiciare şi a imparţialităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite