Aproximativ 30 de consilieri de probaţiune au protestat în timpul bilanţului Penitenciarelor, nemulţumiţi de salarii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Aproximativ 30 de consilieri de probaţiune au protestat, miercuri, în faţa sediul Institutului Naţional de Statistică, în timpul prezentării bilanţul Direcţiei de Probaţiune şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, nemulţumiţi că salariile lor sunt cele mai mici dintre cele din domeniul Justiţiei, în condiţiile în care penitenciarele au 26.000 de deţinuţi, iar ei supraveghează 70.000 de persoane condamnate.

Update La protestul din faţa sediului INS au venit consilieri de probaţiune din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, aceştia având pe piept şi pe spate coli albe pe care scria: "To be or not to be in the justice family", "MJ adoptaţi probaţiunea", "Probaţiunea, risc seismic", "Dezvoltaţi probaţiunea", "Vrem statut profesional, aşteptăm de 4 ani", "Ne-aţi îngropat în dosare şi atribuţii, acum nu găsiţi soluţii".                       

"Penitenciarele au în custodie 26.000 de deţinuţi, probaţiunea, 70.000. Noi suntem invizibili pentru Ministerul Justiţiei. 300 de oameni supraveghează 70.000 de persoane condamnate, iar din personalul plătit prin Ministerul Justiţiei, suntem singurii care au rămas cu valoare sectorială din 2007. Transmitem celor din Ministerul Justiţiei că şi noi suntem ai lor şi trebuie să ne trateze ca pe ai lor, aşa cum s-a aplicat valoarea sectorială a familiei Justiţie pentru şoferi, grefieri, judecători, să se aplice şi pentru noi. Nu lucrăm nici la Ministerul Turismului, nici la Agricultură, lucrăm în Justiţie”, a declarat Sorin Simon, consilier de probaţiune la Braşov.

Anunţul consilierilor

Consilierii de probaţiune din Bucureşti, alături de colegii lor din judeţele Braşov, Vâlcea, Olt, Covasna, Prahova, Brăila, Iaşi şi Ilfov, protestează, miercuri, în faţa sediului Institutului Naţional de Statistică, unde va avea loc bilanţul comun al Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2016, a anunţat Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune.

Sindicaliştii susţin că sunt discriminaţi, în privinţa salarizării, de către Ministerul Justiţiei, în raport cu alte profesii din familia ocupaţională "Justiţie".

Protestul va avea loc între orele 9.30 şi 12.00, precizează reprezentanţii Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).

Ei arată că au declanşat acţiuni de protest la nivel naţional ca urmare a discriminării la care sunt supuşi consilierii de probaţiune de către Ministerul Justiţiei în raport cu alte profesii din familia ocupaţională "Justiţie” şi a nerespectării principiului constituţional al egalităţii în faţa legii.

"Curtea Constituţională a statuat, prin Decizia nr. 749 din 15 decembrie 2016, că în cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familiale ocupaţionale, drepturile salariale trebuie calculate pornind de la aceeaşi valoare de referinţă sectorială, orice alte metode de calcul fiind contrare Constituţiei şi principiului egalităţii în faţa legii. Deşi deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toată lumea, Ministerul Justiţiei nu a făcut niciun demers pentru a calcula în mod corect salariile la care au dreptul cei 358 consilieri de probaţiune existenţi în România, care se ocupă în prezent de reintegrarea socială a peste 70.000 de persoane condamnate penal", susţin sindicaliştii.

Ei precizează că, începând de săptămâna trecută, consilierii de probaţiune de la Braşov şi Bucureşti au declanşat un protest spontan prin încetarea activităţilor de supraveghere a  persoanelor condamnate, protest care continuă şi în prezent, ca urmare a faptului că demersurile derulate la nivel instituţional în scopul eliminării discriminării constatate prin decizia Curţii Constituţionale nu au dat nici un rezultat.

"În acelaşi timp, consilierii de probaţiune solicită rezolvarea problemelor sesizate cu ani în urmă şi nesoluţionate până în prezent legate de condiţiile necorespunzătoare de muncă, inclusiv respectarea legii prin asigurarea pazei şi a securităţii la locul de muncă, sediile improprii activităţii desfăşurate (exemplu: sediul Serviciului de Probaţiune Bucureşti continuă să funcţionează într-un imobil cu «bulină roşie», deşi această situaţie este în mod explicit interzisă de lege şi sesizată autorităţilor)", mai arată reprezentanţii SNCSP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite