Cine este noul preşedinte al CSM, judecătorul Marius Tudose

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Marius Tudose CSM FOTO Adevărul
Judecătorul Marius Tudose CSM FOTO Adevărul

Judecătorul Marius Tudose, ales marţi în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), are o experienţă în domeniu de 19 ani. Tudose a devenit membru CSM în urmă cu trei ani.

Magistratul, în vârstă de 42 de ani, a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3. 

În cadrul acestei ultime instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte, începând din 1 octombrie 2000 şi până pe 1 noiembrie 2001, când a devenit preşedintele Judecătoriei Sectorului 3, funcţie pe care a ocupat-o timp de 10 ani. Marius Tudose a absolvit Liceul de Matematică-Fizică „Ion Minulescu” din Slatina, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991-1995) şi Institutul Naţional al Magistraturii (1995-1996). 

Potrivit CV-ului, magistratul, care vorbeşte limbile engleză, franceză şi rusă, a participat la numeroase cursuri de formare şi seminarii, printre care: seminarul cu tema „Reforma administrativă a instanţelor” (20 mai — 22 mai 2003); seminarul „Dreptul penal — practica neunitară” (18 iunie — 20 iunie 2007); proiectul „Transferul sarcinilor non-judiciare de la judecători la grefieri” (iunie 2006 — noiembrie 2009); seminarul „Instituţia medierii în dreptul românesc şi dreptul Uniunii Europene” (16 aprilie 2010).

Vrea să crească eficienţa actului de justiţie 

Din funcţia de preşedinte al CSM, Tudose îşi propune să continue procesul demarat în 2011, de raţionalizare a instanţelor şi parchetelor prin „redesenarea hărţii administrative judiciare”, pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie.

„Este necesară consolidarea atitudinii pro-active a CSM şi a instituţiilor sistemului judiciar român în dialogul cu instituţiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie să se afirme ca proritară, lăsând în plan secund aspectele de verificare”, conform proiectului managerial al judecătorului.

Bogdan Gabor, noul vicepreşedinte CSM

La ieşirea din sediul instituţiei, noul preşedinte al CSM, Marian Tudose, a declarat că o să continue obiectivele aflate pe agenda Consiliului, însă se va ocupa şi de obiectivele noii conduceri.

Referitor la propunerea şefului statului ca CSM, Curtea Supremă şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă, Tudose a precizat că această soluţie a venit ca urmare a solicitărilor lor.

Bogdan Gabor, noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a spus că noua conducere a instituţiei va contribui pentru ca până la finalul mandatului să poată fi ridicat MCV. „Să contribuim prin activitatea noastră la MCV, astfel încât la finalul mandatului nostru să fie ridicată măsura de monitorizare”, a zis Gabor.

Marius Tudose: CSM, PICCJ şi ICCJ vor putea avea iniţiative legislative abia după revizuirea Constituţiei

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Marius Tudose, a declarat, marţi, că propunerea şefului statului ca CSM, instanţa supremă şi Parchetul general să aibă drept de iniţiativă legislativă se va putea materializa abia după revizuirea Constituţiei.

"Nu vă ascund faptul că preşedintele a venit în întâmpinarea solicitărilor noastre, pe care noi le-am făcut de mai multe ori, inclusiv în proiectele noastre de candidatură pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Această posibilitate poate fi făcută numai după revizuirea Consituţiei. Ne-a bucurat foarte tare propunerea preşedintelui ca atât CSM, cât şi ICCJ şi Ministerul Public să aibă iniţiativă legislativă", a spus Tudose, marţi, în prima conferinţă de presă susţinută după ce a fost ales preşedinte al CSM.

Pe de altă parte, între obiectivele asumate de noua conducere a consiliului se numără realizarea unor măsuri, în urma raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). "Principalul obiectiv pe care noi îl avem ar fi să facem planul de măsuri, după ce vom analiza raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Al doilea obiectiv care ar trebui atins, pe care mi-l propun, este ca în maximum două luni să înaintăm propunerile noastre în vederea iniţierii de către ministrul Justiţiei a modificării legilor justiţiei", a mai noul preşedinte al CSM.

Pe aceeaşi temă: 

Marius Tudose este noul preşedinte al CSM. Klaus Iohannis: „Nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice”

Judecătorul Marius Tudose este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar pentru funcţia de vicepreşedinte a fost ales procurorul Bogdan Gabor. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat la şedinţa de astăzi. „Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor“, le-a spus şeful statului membrilor CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite