Cine este generalul care comandă Parada de 1 Decembrie. Este veteran al războiului din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul-locotenent Adrian Tonea  FOTO MApN
Generalul-locotenent Adrian Tonea  FOTO MApN

Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării. Cu o familie cu o bogată tradiţie militară, generalul Tonea a îndeplinit  de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante pe linie de comandă, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii.

După absolvirea Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi de cercetare), urcând treaptă cu treaptă în ierarhia militară.

Generalul-locotenent Adrian Tonea a cunoscut consacrarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, de la Focşani. În 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Forţei Întrunite din Provincia Zabul. 

În 2014, generalul Tonea a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major al Apărării, a doua funcţie în ierarhia Armatei României. Generalul Tonea este, pentru al patrulea an consecutiv, comandantul Paradei Militare Naţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite