Peste 12.000 de oameni la marşul solidarităţii pentru victimele din Colectiv: „18.000 de biserici, 425 de spitale şi ne uităm cum fraţii noştri mor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 9.000 de oameni au participat duminică la un marş de comemorare a victimelor incendiului din clubul Colectiv, aceştia ajungând la local, în faţa căruia se aflau alte aproximativ 3.000 de persoane venite să aducă un ultim omagiu celor dispăruţi

Oamenii au venit la marş, dând curs apelului de participare la acest eveniment comemorativ, lansat cu o zi în urmă pe Facebook. Iniţial, în Piaţa Universităţii s-au strâns aproximativ o mie de persoane, însă numărul lor a crescut de mai multe ori pe traseul spre club. Conform ultimelor estimări făcute de jandarmi, aproape 12.000 de oameni au participat la marşul solidarităţii.

Au participat tineri, oameni bătrâni care nu aveau cunoştinţe printre victime, au veni ambasadori, chiar şi principesa Margareta. Toţi, cu un gând comun, acela de a aduce un ultim omagiu oamenilor care şi-au pierdut viaţa vineri seara.

Unul dintre tineri a ţinut deasupra capului o pancartă pe care a scris: „18.000 de biserici, 425 de spitale, şi stăm şi ne uităm la fraţii noştri cum mor pe trotuare...“. Voia, după cum a declarat pentru Mediafax, să tragă un semnal de alarmă. „Nu am nimic cu bisericile, sunt creştin, dar e un număr mult prea mare. Când s-a întâmplat incidentul, spitalele din Bucureşti nu aveau locuri. E scandalos. Am vorbit cu oameni care au fost aici şi au văzut oameni murind pur şi simplu pe trotuar", a zis tânărul, care ar fi trebuit să meargă la concertul de vineri.

„La miezul nopţii am fost trezit de telefoane, dacă ştiu ce s-a întâmplat, dacă sunt bine şi dacă ştiu ceva despre prietenii mei. Două zile am fost la foc continuu", a mai spus acesta, precizând că doi prieteni, de 17 şi 18 ani, au murit.

De asemenea, un alt tânăr, care a plecat din Piaţa Universităţii spre club Colectiv a zis că, deşi nu crede, speră că după acest caz se vor lua măsuri. „Cred că e nevoie de reguli noi. În primul rând, minorii nu ar mai trebui lăsaţi în cluburi, pub-uri şi în orice loc în care se vinde alcool. La intrare ar trebui să-ţi se ceară buletin şi dacă pari de 30 de ani. Apoi, dacă se utilizează materiale pirotehnice, ar trebui să existe mult mai multe extinctoare, spaţiul să fie securizat şi prevăzut cu mai multe ieşiri. Eu am avut mulţi prieteni acolo şi nu a scăpat niciunul. Ori au murit, ori sunt răniţi", a spus tânărul pentru Mediafax. Lângă el, un bărbat ţinea ridicată o pancartă pe care era scris: „Intrarea liberă. Ieşirea te costă viaţa!!!“.

Strada pe care este amplasat clubul a fost transformată într-un altar la care mii de oameni au continut să vină şi să aprindă lumânări în amintirea celor care au murit sau pentru însănătoşirea celor care sunt în spitale.

 UPDATE François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, a fost şi el prezent la clubul Colectiv pentru a-şi arăta solidaritatea cu victimele tragediei de vineri, soldat, conform ultimelor estimări, cu 30 de morţi. Acesta a declarat că autorităţile din Franţa cooperează cu cele din România şi că, în următoarele zile, vor sosi câţiva specialişti francezi pentru a lucra cu medicii de la noi.

De asemenea, şi ambasadorul SUA în România, Hans G. Klemm, a sosit la Colectiv împreună cu soţia sa, pentru a depune un buchet de flori. Hans G. Klemm a amintit de o tragedie similară care s-a întâmplat în SUA în urmă cu 12 ani, când, în timpul unui concert rock, care folosea efecte pirotehnice ca în cazul trupei Goodbye to Gravity, tavanul a luat foc.100 de persoane au murit atunci în incendiu.

Principesa Margareta şi principele Radu Duda au ajuns şi ei la clubul Colectiv, pentru a aduce un omagiu victimelor. Cu lacrimi în ochi, principesa a spus că „viaţa are o valoare şi trebuie să ne respectăm unii pe alţii“.

UPDATE 16.20: Ultima estimare a jandarmilor: 12.000 de oameni se află acum în stradă, iar numărul lor este de aşteptat să crească. Mulţi oameni au venit la Colectiv, curioşi să vadă cum arată acesta, o parte dintre ei sunt tineri care au fost cel puţin o dată în clubul din incinta vechii fabrici Pionierul şi se gândesc că ar fi putut fi şi ei în seara incendiului.

UPDATE 15.30: Conform ultimelor estimări ale jandarmilor participanţi la marş, sunt peste 10.000 de oameni care participă la marşul solidarităţii. Câteva mii au  venit dinspre Piaţa Universităţii, iar acestora li s-au adăugat alte câteva mii pe traseu. În faţa clubului s-au strâns aproape 3.000 de oameni.

Foto: Teodor Tiţă/ inCentru



UPDATE 14.40
: Peste 2.000 de persoane se află la clubul Colectiv. În zonă, toată circulaţia este blocată. Oamenii depun flori şi aprind lumânări. Autorităţile îi roagă pe aceştia să nu staţioneze.

UPDATE 14:20 - Persoanele adunate în Piaţa Universităţii au plecat în marş spre Club Colectiv, aflat în Piaţa Unirii. Traficul de pe bulevard a fost oprit. 

image

O doamnă cu un copil în cărucior spune: „Am venit cu asta mică fiindcă nu aveam unde s-o las, eram datoare să vin şi este un început şi pentru ea sa-i insuflu acest respect“.

Mii de oameni au ajuns la clubul Colectiv arătându-se solidari cu victimele din incendiul la clubul Colectiv

image
image

UPDATE 14:15: În jur de 1.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii în semn de solidaritate pentru victime. Ei vor mărşălui mai departe spre Club Colectiv, povestesc participanţii. 

„Am venit în semn de solidaritate, nu ştiam pe nimeni în Colectiv, dar eram în centru atunci. Am aflat când au început să mă caute rudele şi prietenii“, a spus unul dintre tinerii din Piaţa Universităţii.

Eu locuiesc în Franţa, unde este de neînchipuit aşa ceva, acolo se respectă toate normele. Tragedia asta îmi aminteşte de Revoluţie, şi atunci au murit tot aşa degeaba, am luptat pentru democraţie şi uite cu ce ne-am ales", a spus o femeie. 

image

De la trecătorii care încă din primele minute de groază i-au condus pe răniţi la spitale până la medicii, rezidenţii şi studenţii care s-au reunit în secţiile UPU şi la donatorii de sânge care formează încă de vineri noapte cozi în faţa centrelor de transfuzie, gesturile de omenie oferite de eroii acestor zile au fost singurele pansamente în faţa celui mai tragic eveniment de la Revoluţie încoace.

De asemenea, mai multe firme s-au oferit să susţină echipele de salvare şi să ajute familiile victimelor în aceste momente dificile.

Servicii medicale şi medicamente gratuite

Mai exact, MedLife pune la dispoziţie serviciul de chirurgie plastică din camera de gardă a spitalului Life Memorial Hospital, pentru tratamente în regim de ambulatoriu.

„Victimele care au nevoie de astfel de tratamente se pot prezenta la camera de gardă a Spitalului Life Memorial Hospital de pe Calea Grivitei nr. 365 sau telefona la numarul de call center 021/9646”.

De asemenea, reţeaua MedLife a pus la dispoziţia spitalelor publice din Bucureşti atât materiale sanitare, cât şi personal medical. „În acest moment, avem deja cadre medicale repartizate în unităţile medicale care au solicitat sprijinul. Pe această cale ne exprimăm disponibilitatea de a oferi resursele noastre şi altor unităţi care gestionează starea de sănătate a victimelor”, au anunţat reprezentanţii reţelei.

De asemenea, Farmacia Materna a anunţat că este dispusă să doneze „o mare cantitate de Veloderm şi Graftygen, substitut al epidermei, respectiv membrana colagen 100%, ambele produse de top în vindecarea plăgilor arse, grave şi foarte grave”.

Consiliere psihologică

Nu în ultmul rând, psihologii s-au mobilizat pentru a oferi sprijin supravieţuitorilor şi familiilor acestora. Astfel, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei oferă consiliere psihologică gratuită, într-un program de şase sedinte de asistare psihologică de criză. 

De asemenea, şi membrii Colegiului Psihologilor din România au anunţat că sunt la dospoziţia celor afectaţi de tragedie. Mai oferă suport Institutul de Fericire, Psihimedeor, Fundaţi Estuar şi Asociaţia Română de Psihoterapie Integrativă.

Cazare în Bucureşti pentru familie

SKAL International Romania transmite „condoleanţe familiilor care si-au pierdut oameni dragi în urma accidentului de seara trecută, gânduri bune şi însănătoşire grabnică celor răniţi”, într-un mesaj pe Facebook în care anunţă că oferă cazare gratuită familiilor îndurerare din provincie, în cadrul hotelurilor Ibis Bucureşti Gara de Nord, Hotel Novotel, Hotel Ramada Parc, Hotel Cişmigiu şi Le Boutique Hotel Moxa - Bucharest, Golden Tulip Victoria Bucharest.

„Rugam doritorii sa ne contacteze trimitand un mesaj privat sau sunand la numerele de telefon: 0744.336.464 sau 0740.260.627”, au precizat reprezentanţii companiei.

„Suntem alături de victimele incendiului din Clubul ‪‎Colectiv‬ şi de familiile acestora. Dacă există membri din provincie ai familiilor victimelor şi vor să fie aproape de aceştia în Bucureşti, Little Bucharest Old Town Hostel şi Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest oferă cazare gratuită în camerele comune din Centrul Vechi de pe strada Smârdan. De asemenea şi VOGUE Hostel oferă cazare gratuită în această situaţie. Pentru mai multe detalii şi rezervări, sună la 0786 055 287”, au anunţat şi reprezentanţii Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest.

Sprijin pentru cazarea familiilor oferă şi VOGUE Hostel si Umbrella Hostel din Bucureşti.

Bilete de avion, de autocar şi taxi

Site-ul de rezervări de bilete de avion Vola.ro a anunţat că „va suporta integral costurile biletelor de avion pentru rudele de gradul I si II ale celor decedaţi, dacă acestea se află acum în afara ţării şi doresc să ajungă în România”.

Numărul de telefon : +40214075300  sau e-mail: rezervare@vola.ro

Şi compania RVG a anunţat că va suporta integral costurile biletelor de autocar până la Bucureşti pentru rudele de gradul I si II ale celor decedati, daca acestea se afla acum în orasele Darabani, Dorohoi, Botoşani, Suceava, Fălticeni, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Rm. Sărat.

Black Cab oferă transport gratuit donatorilor de sânge. „Pentru orice cursă către şi de la centrele de transfuzie din Bucureşti, trimite email pe info@blackcab.ro cu detaliile necesare rezervării (nume, număr de telefon, oră şi adresă de preluare, respectiv de destinatie) şi cursa va fi gratuită”, au anunţat reprezentanţii companiei.

Şi reţeaua de taximetre Uber oferă o cursă gratuită celor care pleacă de la Centrul de Transfuzii de pe strada Dr. Constantin Caracaş, pentru a-i ajuta să ajungă acasă în siguranţă.

Masă gratuită pentru medicii epuizaţi şi donatorii de sânge

De asemenea, medicii şi donatorii de sânge beneficiază de masă asigurată de mai multe restaurante şi companii de catering: Trenta Pizza, Calif, Pizza Hut Delivery Romania, Joseph Restaurant, Cinema City Romania, Starbucks Romania, MEGA IMAGE, AQUA Carpatica, Oala cu Bunatati, Fabio Pizza, Pizza Pizzicato.

Tratamente pentru plămâni

Salina Verde oferă în următoarea perioadă tratament complementar pentru cei expuşi la fum. „Am aflat că o parte dintre cei care au ajuns la spital au preferat să plece acasă, fără să se trateze. Se ştie că fumul inhalat se depune în plămâni şi pe tractul sistemului respirator şi astupă porii – se numeşte spută - şi daunează în timp sistemului repirator. Aerosolii salini curăţă plămânii şi mucoasa sistemului respirator”, spun reprezentanţii salinei.

Ionuţ Oprea a realizat un document care centralizează în timp real nevoile spitalelor, rudelor şi medicilor şi ale asistentelor implicaţi în incendiul de la Colectiv. Acesta poate fi accesat aici (sau apăsând click pe fotografia de mai jos). De asemenea, sunt notate şi alte companii care s-au oferit să sprijine gratuit familiile şi rudele victimelor: cu alimente, asistenţă juridică sau transport.

„Am făcut o listă cu spitalele, în care vă rog să adăugaţi nevoile actuale pe care le ştiţi, bazate pe informaţii sigure, cu ajutorul funcţiei „Insert comment“ (click dreapta pe căsuţa pe care vreţi să o comentaţi) sau trimiţând un e-mail la o adresa creată special pentru asta:ajutorcolectiv@gmail.com“, a scris bărbatul pe pagina sa de Facebook.

image


 

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

Incendiu în Clubul Colectiv. Cum se moare într-un incendiu

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite