Cine sunt candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Corbu şi Gabriela Scutea FOTO Inquam şi Mediafax
Ionel Corbu şi Gabriela Scutea FOTO Inquam şi Mediafax

Procurorii Ionel Corbu (prim-procuror al Parchetului Militar Bucureşti) şi Gabriela Scutea (fostă adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi când aceasta era Procuror General) sunt cei doi procurori care şi-au depus până joi după-amiaza candidatura pentru şefia Minsiterului Public. Aceştia vor susţine interviul cu noul ministru interimar al Justiţiei, Ana Birchall.

Procurorul Ionel Corbu a intrat în atenţia mass-media odată cu dosarul 10 august, în care se anchetează violenţele din Piaţa Victoriei fiind unul dinte procurorii care s-au implicat în demararea acestui dosar. „Din punctul meu de vedere sub nici o formă actele de agresiune exacerbată nu se justifică, pentru că există multiple modalităti de estompare”, declara acesta la acea dată.

Cel de-al doilea candidat este procurorul Gabriela Scutea, respinsă de Tudorel Toader la interviul anterior pentru ocuparea aceluiaşi post. La interviul susţinut anterior, Scutea a fost întrebată de judecătorul Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, despre participarea sa, pe 4 aprilie, la protestul magistraţilor români de pe treptele Palatului de Justiţie de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiţiei. Scutea a motivat că protestul a fost unul mut şi că a avut în intenţie să nu-şi lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Naţional al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraţilor lipsiţi de experienţă.

De altfel, procurorul a criticat şi recentele modificări aduse de Parlament Codurilor penale, afimând că modificările nu au avut în spate o dezbatere reală. „Este evident că modificările au fost făcute pe repede înainte. Dispoziţiile cele mai problematice s-au menţinut. Aceste dezbateri iniţiate săptămâna trecută şi continuate săptămâna aceasta hai să spunem a fost de fapt o mimare a transparenţei şi a dezbaterii reale, care nu are în spatele ei un studiu de impact, o evaluare cu privire la efectul viitoarelor prevederi”, a declarat aceasta miercuri, într-un interviu pentru RFI.

Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o de două ori. Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Pe data de 10 aprilie, ministrul demisionar al justiţiei, Tudorel Toader, anunţa simplu respingerea tuturor celor patru candidaţi la şefia Parchetului General: Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. În aceeaşi zi, ministerul Justiţiei anunţa pe site-ul instituţiei că noua procedură de selecţie a procurorului general se va desfăşura în perioada 12 aprilie - 8 mai, candidaţii având posibilitatea să-şi depună dosarele până la date de 25 aprilie.

Decizia privind şefia Ministerului Public va fi luată de ministrul interimar al Justiţiei Ana Birchall. Preşedintele Iohannis este cel care semnează numirea în funcţie a procurorului general, el putând refuza o singură dată, motivat, propunerile venite din partea ministrului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite