UPDATE Protest al ceferiştilor în faţa Ministerului Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceferiştii nu acceptă concedierile hotărâte de administraţie

Nemulţumiţi de Statutul Personalului Ferovia şi de nivelul de salarizare, sindicaliţtii din sectorul feroviar protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor. Ulterior, aceştia vor face un marş până la Guvern, unde va continua manifestaţia.

UPDATE Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a coborât, luni în mijlocul celor peste 2000 de angajaţi ai CFR Marfă care protestează acuzând situaţia gravă în care se află companie şi le-a spus oamenilor că problemele lor trebuie soluţionate „în linişte, fără presiune”. Unul dintre protestatari i-a replicat ministrului: „Am aşteptat destul!” moment în care mai mulţi dintre protestatri au început să huiduie.

”Sunt alături de voi, sunt atent la problemele voastre, ştiu cu ce vă confruntaţi şi împreună vom găsi soluţii. Vă mulţumesc pentru încurajarea pe care mi-o arătaţi în a vă susţine problemele dumneavoastră.  Însă probleme dumneavoastră trebuie să se soluţioneze împreună, în linişte, fără presiune, cu încredere reciprocă” le-a spus Luacian Şova celor peste 2000 de angajaţi ai CFR M;harpă care protestează faţă de situaţia financiară precară a companiei. 

”Am aşteptat destul! Am aşteptat destul!” a fost replica unuia dintre protestari, moment în care mai mulţi dintre cei prezenţi au început să huiduie.

Ministrul Transporturilor şi-a continuat discurusul şi i-a asigurat pe angajaţii CFR care protestează: „Atâta cât se poate face pentru dumneavoastră, asta se face acum”.

Peste 2000 de angajaţi ai CFR Marfă protestează, luni la Ministerul Transporturilor, acuzând faptul că CFR Marfă are datorii foarte mari, că în companie nu s-a investit de foarte mulţi ani, viteza medie de circulaţie pe cale aferată a scăzut  dar şi faptul că nu se adoptă un statut al feroviarului.

UPDATE Sute de angajaţi CFR protestează din nou în faţa Ministerului Transporturilor din Capitală, luni dimineaţă, cerând aprobarea Statutului personalului feroviar, investiţii pentru reabilitarea infrastructurii feroviare şi achiziţia de material rulant nou, precum şi adoptarea unor soluţii pentru evitarea falimentului CFR Marfă.

Protestul sindicaliştilor CFR, care are loc chiar de Ziua Ceferistului, a început în jurul orei 9.30. Oamenii suflă în vuvuzele şi au pancarte cu mesaje precum „Nu distrugeţi calea ferată”, „Românii vor vagoane moderne”, „Investiţi în infrastructura feroviară”, „Fără investiţii, calea ferată dispare” şi „Vrem Statutul personalului feroviar”.

Printre motivele pentru care aceştia protestează se mai numără acordarea clauzelor suspendate, cuprinse în Contractele colective de muncă, finanţarea corectă a infrastructurii feroviare astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou, scrie Agerpres.

Sindicaliştii cer şi promovarea în regim de urgenţă a unei strategii pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea sectorului feroviar - modernizarea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, echilibrarea celor două moduri de transport terestru - feroviar şi rutier, recuperarea supra-accizei din combustibilul utilizat la transportul feroviar, redefinirea criteriilor de performanţă a managementului privat - criteriile preponderente să fie cele tehnice, reorganizarea structurală a căii ferate într-un sistem integrat de tip holding şi regândirea politicii bugetare a societăţilor feroviare, prin elaborarea de bugete multianuale pentru susţinerea marilor investiţii.

Alte cereri vizează compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă.

Mitingul este organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională "Drum de Fier". Organizaţiile sindicale ce vor protesta în 23 aprilie (ziua feroviarilor) reprezintă peste 60% din salariaţii feroviari din România.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite