Ce prevedea protocolul de cooperare dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protocolul de cooperare dintre Ministerul Apărării şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, semnat in 2011 de ministrul Gabriel Oprea şi Procurorul General, Laura Kovesi, prevedea ca părţile să-şi pună la dispoziţie informaţii, să-şi acorde sprijin de specialitate şi să-şi instruiasca personalul.

Protocolul urma să fie pus în aplicare de Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (serviciul secret al armatei), pentru Ministerul Apărării Naţionale, şi Cabinetul Procurorului General, pentru Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Potrivit art. 1 din document, protocolul avea ca scop “valorificarea eficientă, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, a informaţiilor care vizează securitatea naţională în domeniul militar, precum şi prevenirea şi/sau combaterea infracţiunilor săvârşite de către personalul Ministerului Apărării Naţionale”.

Conform art. 4, ce stabileşte obiectivele cooperării, cele două ministere cooperatu în vederea punerii „ la dispoziţie a informaţiilor şi datelor relevante şi utile pentru prevenirea, descoperirea si combaterea infracţiunilor, precum şi pentru instrumentarea eficientă a dosarului penal, respectiv a informaţiilor şi datelor relevante şi utile pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracarea vulnerabilităţilor şi a ameninţărilor interne şi externe la adresa securităţii naţionale în domeniul militar”.

În plus, aelaşi articol stabilea necesitatea valorificării eficiente a informaţiilor „ rezultate din activitatea de urmărire penală care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetării sau excedeaza competenţelor procurorului dar care pot constitui un factor de risc la adresa securităţii naţionale în domeniul militar şi, pe de o altă parte, a informaţiilor şi datelor obţinute în cadrul activităţilor de informaţii, contrainformaţii şi securitate militară în legatură cu pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni”. Şi, de asemenea, se stabilea „acordarea sprijinului de specialitate cu prilejul administrării procedeelor probatorii care impun cunoştinţe ori dotări tehnice specifice sau al desfăşurării activităţilor de valorificare, conservare şi prelucrare a informaţiilor referitoare la infracţiuni, precum şi în cadrul actelor premergătoare procesului penal”.

Nu în ultimul rând, printre obiectivele cooperării era şi stabilirea unor puncte de legătură, desemnarea nor persoane care să acţioneze în comun şi asigurarea asistenţei în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate din domeniul militar.

În ceea ce priveşte regulile de cooperare, acoperite de articolul 5 al protocolului, se specifică că „în situaţiile în care anumite informaţii, documente sau materiale clasificate sunte relevante şi utile soluţionării unor cauze, în înţelesul Codului de procedură penală, conducătorul unităţii de parchet poate solicita în scris şi otivat declasificarea acestora, urmând ca Direcţia generală de informaţii a apărării să facă propuneri în sprijinul acestei solicitări, în condiţii care să asigure protecţia metodelor şi mijloacelor informative, precum şi protecţia altor interese legitime privind realizarea securităţii naţionale”, menţionându-se că această „cooperare în acţiuni se realizează în limitele atribuţiilor şi competenţelor fiecărei părţi”.

În plus, potrivit art 6, părţile introducea o serie de prevederi cu privire la proteţia informaţiilor, astfel acestea trebuiau să comunice limitele şi interdicţiile în ceea ce priveşte valorificarea acestora, iar „în cazul în care una dintre părţi intenţiona folosirea informaţiilor care fac obiectul protocolului în alte scopuri decât cele pentru care i-au fost comunicate, precum şi difuzarea acestora către terţi, se solicita acordul scris al părţii emitente”.

Documentul a fost semnat în 4 aprilie 2011 de şeful de atunci al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei şi de prim procurorul adjunct al PICCJ şi aprobat de procurorul general al României de la acel moment, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

Reamintim că Ministrul Apărării Naţionale (MApN), Mihai Fifor a dispus, vineri, denunţarea protocolului dintre minister si Parchetul General în urma solicitării primului-ministru Viorica Dăncilă, formulată în şedinţa de guvern din data de 18 aprilie. „În urma verificărilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatată existenţa unui Protocol de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar indeplinirii atributiilor si competentelor legale, avand clasificare de ,,nesecret". Vineri, 20 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus denunţarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al României, şi a informat primul-ministru despre acest demers”, se arată într-un comunicat al MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite