Cât de reale sunt scenariile teroriste în România. Costin Georgescu: Terorismul îşi măreşte permanent aria de acţiune deci, nici noi nu suntem în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Bîrzu s-a convertit la islam într-o închisoare din Germania
Cristian Bîrzu s-a convertit la islam într-o închisoare din Germania

Ameninţarea terorismului în România este cât se poate de reală, susţin analiştii de securitate, după ce încă un român, convertit la islam într-o închisoare din Germania, a fost acuzat de terorism.„Terorismul este un scenariu real pentru România. Probabilitatea ca jihadiştii să pătrundă în România creşte odată cu sporirea numărului de migranţi care ajung la noi“, susţin experţii.

Cristian Bîrzu, bărbatul din Neamţ acuzat de terorism după ce a fost interceptat când le spunea unor apropiaţi că se va arunca în aer cu poliţiştii care vor veni să-l aresteze, voia să plece în Siria, pentru a se alătura jihadiştilor, dar nu avea voie să părăsească ţara. Analiştii de securitate spun că acest caz este o nouă dovadă a globalizării terorismului, care poate lovi oriunde, mai ales în condiţiile în care numărul de imigranţi care ajung în România este tot mai mare. Iar specialiştii estimează că afluxul refugiaţilor pe Marea Neagră, noua poartă de intrare în Europa, va creşte constant.

„Terorismul îşi măreşte permanent aria de acţiune şi poate lovi oriunde găseşte o breşă de securitate. Deci, nici noi nu suntem în siguranţă, chiar dacă România nu este considerată deocamdată o ţintă de prima mână pentru jihadişti“, este de părere fostul director al SRI, Costin Georgescu.

„La noi este doar începutul. Problema este dacă suntem capabili să obţinem informaţiile necesare pentru a împiedica atacurile teroriste. Asta nu înseamnă decât o agenţie centrală europeană, care să centralizeze toate informaţiile şi să le transmită mai departe ţărilor vizate. SRI, cu toate criticile care i-au fost aduse, s-a comportat foarte bine până acum în privinţa identificării ameninţărilor teroriste. Pe această linie cel puţin, SRI este un serviciu de top“, explică generalul în rezervă Alexandru Grumaz.

Acesta spune că atacurile teroriste în Europa se vor înmulţi pe măsură ce Statul Islamic pierde teren în Siria şi Irak. „Restrângerea Statului Islamic în Siria şi Irak datorită coaliţiei militare duce la mutarea frontului de acţiune în Europa, aşa cum au ameninţat mereu jihadiştii. Deocamdată, cele mai multe atentate din Europa au fost comise de aşa-zişii «lupi singuratici», persoane radicalizate, care au acţionat din proprie iniţiativă. Dar lucrurile se pot schimba“, mai spune analistul.

La rândul său, analistul de securitate externă Dan Claudiu Degeratu pune accentul pe ameninţarea care planează asupra României

„Terorismul este un scenariu real pentru România. Probabilitatea ca jihadiştii să pătrundă în România creşte odată cu sporirea numărului de migranţi care ajung la noi. Migranţii sunt un grup vulnerabil, o parte din ei pot avea elemente de radicalizare. Sau sunt elemente infiltrate, adică pseudo-refugiaţi. Tendinţa este să crească numărul migranţilor“, a conchis expertul.

Paşapoarte româneşti pentru pakistanezi

Între timp, ies la iveală noi detalii din dosarul în care este anchetat Cristian Bîrzu, acuzat de terorism. În timpul monitorizării, procurorii DIICOT au observat că Bîrzu era implicat într-o reţea privind contrafacerea de documente, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport etc. Din reţea mai făceau parte Constantin Mandache, Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaei şi Aurelian Vîrlan.

Din interceptări reiese că Bîrzu şi-a declarat de mai multe ori intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie. Practic, rolul acestuia era de a identifica clienţi. În interceptări, Bîrzu îi denumea, codat, pe arabi „cei cu barbă”. Anchetatorii au înterceptat o discuţie a lui Bîrzu cu un amic din Belgia, care întreba de permise de conducere valabile în Uniunea Europeană. „Alea de Albania merg acum în Europa, că nu-s în Europa, e albaneză de asta, ştii? Şi poţi să mergi cu ele... şi poţi să schimbi şi alea repede”, spunea acesta. Preţul era de 1.200 de euro/document.  „Dacă ai din ăia care-s din ăştia... cu barbă, ştii la ce mă refer“, spunea Bîrzu.

Cu cât vindea Bîrzu un paşaport fals

Bărbatul a fost interceptat şi atunci când discuta preţul unor paşapoarte şi permise de conducere falsificate pentru mai mulţi cetăţeni pakistanezi, cu scopul de a le facilita intrarea în spaţiul european, destinaţia finală fiind Marea Britanie. Documentele urmau să fie emise pe nume de persoane fictive, cetăţeni români, care să nu aibă cazier judiciar şi să nu figureze în bazele de date ale poliţiei. Preţul pentru un permis şi un paşaport contrafăcut era de 2500 euro. „Eu am, îl am deja. Dar mai fă-mi unul... Ca să-l arăt la oameni“, spunea un român, care avea rolul de intermediar în afacere.

Acesta îi explica lui Bîrzu că cel care cumpăra actele voia să vadă cum arată un document falsificat. „Dar omul tre să le vadă, ca să pot să iau măcar jumate din bani ca să pot... Ca să poată să vadă că-s făcute! El a zis să-i zic:  «Băi, dă-mi jumate din bani să trimitem acum la oameni, şi jumate, dacă n-ai încredere, îi trimitem când...». Deci măgării nu are cum să facă omul! Nu se uită omul la tine, că omu-i miliardar!”, explica acesta. „Îţi fac! Dacă vrei din ăla îţi fac din ăla“, promitea Bîrzu. „El face chestiile astea pentru oamenii lui, cum ar veni! Să-i ajute, care au venit de acolo de la... Din Pakistan“, spunea intermerdiarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite