Campania Ministerului de Interne pentru ziua alegerilor: Votescu vă spune ce trebuie să faceţi pe 5 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAI reaminteşte cetăţenilor că nu pot vota decât în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă
MAI reaminteşte cetăţenilor că nu pot vota decât în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă

În mai puţin de o lună vor avea loc alegerile locale, astfel că autorităţile au început deja campania de informare a cetăţenilor cu privire la ce trebuie să facă pe 5 iunie. Ministerul de Interne foloşte în mai multe spoturi un personaj fictiv numit „Votescu” care este „un cetăţean responsabil care se informează pentru că vrea să respecte legea electorală”.

Pe 5 iunie 2016, românii vor merge la vot pentru a-şi alege primarii. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat mai multe spoturi pentru informarea cetăţenilor pentru ca alegerile să se desfăşoare corect.

Astfel, pe pagina de Facebook a MAI au fost publicate două spoturi în care este prezentat personajul Votescu, „un cetăţean responsabil care se informează pentru că vrea să respecte legea electorală”.

În unul dintre spoturi, Votescu este prezentat cum se duce în localitatea sa natală să voteze întrucât o persoană poate vota doar în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă.

Carte de identitate valabilă

Ministerul de Interne reaminteşte că pentru a vota este nevoie de o carte de identintate valabilă. Pentru a venit în sprijinul cetăţenilor, aceste documente vor putea fi eliberate inclusiv în ziua alegerilor, când vor fi eliberate în regim de urgenţă.

De altfel, persoanele care din motive se sănătate nu se pot deplasa pot cere lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor să vină la domiciliul lor pentru derularea procedurii necesare obţinerii cărţii de identitate. Mai mult, ca în fiecare zi de alegeri, cărţile de identitate vor fi eliberate în regim de urgenţă, în interval de câteva ore de la momentul la care a fost depusă cererea.

„Persoanele care din motive medicale sunt în imposibilitatea de a se deplasa pot solicita lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor să vină la domiciliul lor pentru derularea procedurii necesare obţinerii cărţii de identitate. Sunt disponibile astfel staţii mobile care permit echipelor SPCEP colectarea datelor personale ale solicitantului şi fotografierea acestuia la domiciliu”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne. 

Cetăţenii vor primi trei buletine de vot

În ziua votului, alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru a vota primarul, consiliul local şi consiliul judeţean, faţă de patru buletine de vot cum au primit la Alegerile Locale 2012, când alegătorii au votat şi preşedintele consiliului judeţean. Acesta nu va mai fi ales prin vot direct, ci va fi desemnat din rândul consilierilor judeţeni.

Excepţie fac alegătorii din Bucureşti care vor vota consiliul local, consiliul general al municipiului Bucureşti, primarul de sector şi primarul general.

Pentru a putea beneficia de această facilitate, persoanele aflate în aceste situaţii sau aparţinătorii acesteia trebuie să trimită o cerere motivată către structurile de Evidenţa Populaţiei.

Sistem informatic de monitorizare a votului

Aproximativ 50.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor acţiona în ziua alegerilor locale. Dintre aceştia, peste 30.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor asigura paza sediului Biroului Electoral Central, Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti, sediilor Birourilor Electorale Judeţene şi ale celor 16.616 secţii de votare.

Totodată, în acest an va fi implementat Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul a fost dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi va asigura prelucrarea datelor de identificare ale votanţilor şi compararea acestora cu datele deja înregistrate.

Programul va facilita şi eficientiza votul, va semnala dacă un alegător a votat deja, va semnala daca un alegător nu are drept de vot şi va agrega datele statistice privind prezenţa la urne.

Pe aceeaşi temă:

Facilităţi pentru obţinerea rapidă a actelor de identitate. Persoanele care nu se pot deplasa îşi pot reînnoi buletinul de acasă

Tobă: Alegerile locale vor fi supravegheate cu ajutorul a două aplicaţii care vor împiedica votul multiplu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite