Bolnavii de cancer, sub ameninţarea grevei medicilor oncologi, supăraţi că un sfert din colegi sunt anchetaţi de DNA
0Dosarul în care 77 de oncologi, un sfert din medicii de această specialitate din România, au fost puşi sub urmărire penală de procurori, a indus panică în rândul celorlalţi colegi, dar mai ales în cel al pacienţilor, care se tem că nu vor mai avea de cine să fie trataţi.
Sistemul de sănătate stă pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze în orice moment. Este părerea pacienţilor şi vine ca urmarea acuzaţiilor de corupţie aduse mai multor zeci de medici în ultima perioadă.
De departe, cea mai gravă situaţie este în oncologie, domeniu cu prea puţini specialişti. Deşi România numără 800.000 de bolnavi care au diverse forme de cancer, are doar 374 de medici în acest domeniu, iar dintre aceştia 77 au fost puşi sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită. Vestea a venit ca un trăznet pentru reprezentanţii bolnavilor.
„Se simte o tensiune majoră în rândul medicilor, cu repercusiuni asupra pacienţilor. Aceştia simt că doctorii sunt îngrijoraţi mai ales că acuzaţiile aduse de procurori sunt praf în ochii cetăţeanului. În sănătate se fură milioane, iar autorităţile dau în medicii care au decis să rămână în România. Situaţia va fi critică atunci când aceşti oameni vor intra în grevă sau vor dori să plece în străinătate”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Cancer (FABC).
Potrivit acestuia, un medic din Giurgiu, de exemplu, reuşeşte să stea de vorbă cu un pacient bolnav de cancer sub două minute în timpul unei consultaţii.
„Avem deja un deficit de 42.000 de cadre medicale, asistenţi şi medici. Dacă mai pleacă şi oncologii, noi ca pacienţi cu cancer suntem condamnaţi la moarte. Nu iau apărarea nimănui, dacă a greşit cineva să plătească, dar important e să nu-i băgăm în aceeaşi oală pe toţi. Ajungi să îi spui doar bună ziua şi la revedere. E aberant ce se întâmplă. Suntem 800.000 de pacienţi cu cancer în România, iar Guvernul joacă la loterie cu noi”, completează reprezentantul pacienţilor.
Cum sunt împărţiţi medicii oncologi
Concret, cele mai recente statistici arată că în România există 374 de medici oncologi şi 101 specializaţi pe radioterapie. În privinţa oncologilor, 120 dintre aceştia sunt concentraţi în Bucureşti, 47 în Cluj, 17 în Dolj, alţi 16 în Timiş, 12 sunt în Bihor, iar 11 sunt în Braşov. În judeţe precum Prahova, Sibiu, Mureş, Hunedoara, Maramureş, Constanţa sau Galaţi, numărul lor nu ajunge la 10.
„Constatăm că 80% din medici sunt concentraţi în 12-15 judeţe, restul fiind împărţiţi în restul judeţelor. Deci, dacă din totalul oncologilor, şi aşa puţini, îi scădem pe cei 77, înseamnă că pacienţii vor fi văzuţi de un număr şi mai mic de specialişti. Asta presupune o încărcare a celor care au rămas în activitate”, a explicat doctorul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.
Legislaţia trebuie modificată
Potrivit acestuia, o variantă prin care să nu se mai ajungă în situaţia în care medicii care beneficiază de sponsorizări pentru participarea la congrese medicale să fie luaţi în vizor de DNA ar fi modificarea legii. „Fie modificăm complet filosofia de plată a medicilor şi asigurăm în salariile lor banii necesari pentru educaţia medicală continuă, ori mergem în continuare tot aşa. Problema este că personalul medical este supus în această perioadă unor presiuni imense, iar presiunea vine din încărcarea cu pacienţi a medicilor care sunt în activitate”, a explicat parlamentarul.
Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean, e de părere că legea trebuie modificată. Acesta însă a subliniat că astfel de scandaluri au fost şi în ţări precum Franţa şi Germania, state care ulterior şi-au revizuit legislaţia.
„Ar trebui ca medicul care participă la asemenea evenimente să declare acest posibil conflict de interese şi înainte de a merge şi după ce a fost acolo pentru ca lucrurile să fie ştiute. Totul porneşte de la faptul că medicii sunt obligaţi să raporteze aceste beneficii pe care le-ar putea primi din partea unora sau altora. Pe de altă parte şi firmele care oferă astfel de beneficii sunt obligate să facă declaraţii. În cazul de faţă, a declarat că i-a dus pe cei 70 de oameni în India, dar în declaraţia medicului nu se găseşte”, a susţinut medicul, adăugând că o eventuală sancţionare penală a celor 77 de medici ar reprezenta o „catastrofă” pentru sistemul de sănătate românesc.
Ăăă, 2.5...da, 500 de ron la trei...pot să facem trei regiuni cu 500 de ron….Păi tu spune-i 6 să ai şi tu de acolo şi gata! Şi că cel la care îi va face RMN trebuie să vină doar cu cartea de identitate, dacă nu are şi bilet de trimitere, ar fi spus medicul primar radiolog Eduard Moldovanu
Pe de altă parte, doctorul admite că cei vinovaţi trebuie pedepsiţi. „Pe noi ne-a şocat ce s-a întâmplat, ar fi pericolul ca medicii să fie suspendaţi din activitate. Deja se resimte stresul, se instalează o lehamite, o dezamăgire, un stres. Relaţia cu pacientul începe să fie una mai proastă. Soluţia pentru pacient este ca Parchetul să cerceteze, instanţa să afle ce s-a întâmplat, dar medicii să rămână în libertate şi să nu-şi piardă dreptul de a profesa. Noi speram ca justiţia să constate că nu a fost o faptă cu intenţia de a frauda. În situaţia în care medicii au prescris abuziv şi asta se poate constata prin expertize medicale”, a conchis Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Explozie de dosare în Sănătate
În ultima lună, anchetele privind corupţia din sistemul de sănătate s-au înmulţit la DNA şi Parchetul General. Concret, în aproximativ 30 de zile au fost puşi sub învinuire 87 de medici pentru acte de corupţie. Chiar la începutul acestei luni, mai exact pe 2 iunie, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe foştii şefi de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, Alexandru Ciocâlteau (fost manager şi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii) şi Petruţa Lazăr (director economic), pentru luare de mită.
Faptele ar fi fost comise în perioada 2008-2013, iar cei doi sunt cercetaţi în arest la domiciliu. Cu o zi înainte, de Ziua Copilului, procurorii din Parchetul General o reţinuseră pe Delia Podea, şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pentru că ar fi făcut experimente pe pacienţi fără acordul acestora, dar şi pentru că ar fi luat mită pentru pensionări ilegale.
Acuzaţiile: luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. Asta în condiţiile în care pe 30 mai procurorii anunţau punerea sub acuzare a celor 77 de medici oncologi acuzaţi de luare de mită, sub forma unor sponsorizări. Pe 23 mai a izbucnit la DNA unul dintre cele mai mediatizate dosare de corupţie.
Au fost puşi sub acuzare 9 foşti directori ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Printre numele celebre se numără foştii şefi: Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea. Prejudiciul calculat de procurori: 16,8 milioane de euro. Pe 18 mai, procurorii DNA l-au prins în flagrant delict pe medicul Dănuţ Căpăţână, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, când primea de la un afacerist o tranşă de 10.000 de euro.
Şeful Laboratorului de Radiologie din Iaşi transformase spitalul în afacere personală
Ancheta procurorilor DNA în cazul de corupţie de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi, ce a fost declanşată pe 4 iunie, dezvăluie cum mai multe cadre medicale au făcut o adevărată afacere în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală.
Mai exact, suspecţii făceau examinări prin Rezonanţă magnetică nucleară (RMN) cu aparatul spitalului în interes propriu, contra unor şpăgi. Asta în timp ce, pacienţii cu urgenţe adevărate, trimişi de medicii specialişti din spital să facă RMN erau amânaţi chiar şi câte trei luni.
În acest caz, şeful Laboratorului, medicul primar radiolog Eduard Moldovanu, este cercetat în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. În acelaşi caz mai sunt cercetate trei persoane: infirmierul Dan –Ionuţ Aranyosi (complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu), şi asistentele medicale Elena Gherman şi Maria Rîndaşu (luare de mită şi abuz în serviciu).
Ofertă specială: 300 de lei analiza
Totul a pornit de la o autosesizare a DNA, potrivit căreia Moldovanu în schimbul sumei de 300 lei efectua analiza RMN pacienţilor dispuşi să dea mită. Ancheta a scos la iveală că erau zile în care numai „pacienţii doctorului Moldovanu” beneficiau de RMN.
„Erau situaţii în care erau examinaţi chiar şi 10-15 persoane/zi, pe care nu le trecea în evidenţele spitalului şi pentru analizele cărora nu elibera nici un document”, arată surse apropiate anchetei. Pacienţii care erau trimişi de specialist la RMN erau puşi pe o listă de aşteptare fiind chemaţi chiar şi după trei luni de la momentul programării. De acelaşi tratament au beneficiat chiar şi pacienţii pentru care medicii solicitau examinarea cu prioritate fiind vorba de urgenţe.
„Clienţii” lui Moldovanu erau recomandaţi de amici, foşti pacienţi, sau de infirmierul Aranyosi. Atunci când un prieten al infirmierului ia cerut o „ofertă” pentru un examen RMN complet la spate, medicul i-a spus că este scump, deoarece este vorba de patru secţiuni.
„Sunt 4 secţiuni, două le face moca şi două le plăteşte!...N-are cum altfel!”. Una din acestea era programată în ziua în care Moldovanu era de gardă. „Păi zi-i şi tu cât crezi de cuviinţă, mă întrebi pe mine, nu ştiu. E văru-tău, nu-i al meu”, îl învăţa medicul pe Aranyosi cum să negocieze. „Ăăă, 2.5...da, 500 de ron la trei...pot să facem trei regiuni cu 500 de ron….Păi tu spune-i 6 să ai şi tu de acolo şi gata! Şi că cel la care îi va face RMN trebuie să vină doar cu cartea de identitate, dacă nu are şi bilet de trimitere”, a tranşat problema Moldovanu.
Procurorii DNA susţin că au probe din care rezultă că Moldovanu ar fi primit de la trei pacienţi diferiţi suma totală de 1.800 de lei. Asta în timp ce costul real al investigaţiilor, dacă erau facturate către spital, era de 2.000 de lei.
Acuzaţiile aduse celor 77 de oncologi
Reamintim că 77 de medici din toată ţara au fost puşi sub urmărire penală de DNA pentru luare de mită, după ce o companie farma le-a sponsorizat o excursie în India. Ulterior, medicii ar fi prescris cu predilecţie medicamente ce aparţineau firmei ce i-a sponsorizat, spun procurorii DNA.