Bilanţ Poliţia de Frontieră. Cum au „trecut“ frontiera pakistanezii, moldovenii şi sirienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 14.000 de fapte ilegale înregistrate de Poliţia de Frontieră în primele şase luni din 2013    FOTO Adevărul
Peste 14.000 de fapte ilegale înregistrate de Poliţia de Frontieră în primele şase luni din 2013    FOTO Adevărul

Poliţia de Frontieră a constatat, în primele şase luni ale anului, aproape 14.000 de fapte ilegale, înregistrându-se şi o creştere de peste 5% a acestora faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră, în primele şase luni ale anului, au trecut prin punctele de control 17.215.000 de persoane, dintre care aproximativ 14.513.000 au fost cetăţeni ai Uniunii Europene.

Poliţiştii au depistat 13.904 de fapte ilegale, dintre care 5.133 infracţiuni şi 8.771 de contravenţii, constatând-se o creştere cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Mediafax.

Potrivit sursei citate, cele mai multe infracţiuni înregistrate au fost, falsul şi uzul de fals, migraţia ilegală, contrabanda cu bunuri de larg consum şi braconajul piscicol.

Cum „trec“ frontiera pakistanezii, moldovenii, sirienii  şi afganii

După ce au analizat modalităţile de migraţie ilegală, poliţiştii de frontieră au constatat că, pentru a ieşi ilegal din România, cetăţenii pakistanezi se ascund, de obicei, în mijloace de transport sau încearcă să treacă frontiera verde cu Ungaria, în timp ce afganii încearcă să intre ilegal din Serbia în România şi apoi să trecă ilegal graniţa din România în Ungaria.

În acelaşti timp, cetăţenii moldoveni încearcă să intre ilegal în ţara noastră cu acte false sau ascunşi în diferite mijloace de transport, după care, în acelaşi mod, încearcă să ajungă în Ungaria.

Referitor la cetăţenii algerieni, poliţiştii de frontieră au observat că aceştia încearcă să ajungă în România fie prin Bulgaria, ascunşi în autoturisme, fie după ce trec ilegal frontiera la graniţa cu Serbia.

La rândul lor, cei mai mulţi sirieni vin prin Bulgaria şi încearcă să intre în România cu acte false, după care, cu aceleaşi documente, sau ascunşi în mijloace de transport, încearcă să ajungă în Ungaria.

Alţi cetăţeni străini depistaţi în timp ce încercau să intre sau să iasă ilegal din România provin din Albania, Armenia, Bangladesh, Brazilia, Camerun, Congo, Republica Centrafricana, Ecuador, Egipt, Eritreea, Gabon, Gambia, Guineea, India, Iran, Irak, Kosovo, Libia, Liban, Mali, Mauritania, Maroc, Nepal, Nigeria, Palestina, Rusia, Rwanda, Sudan, Serbia, Sri Lanka, Somalia, Turcia, Tunisia şi Ucraina.

„Fruntaşi“ la traficul cu autoturisme furate: românii, moldovenii şi bulgarii

În ceea ce priveşte traficului cu autoturisme furate, poliţiştii de frontieră au descoperit, în primul semestru al anului, 115 autovehicule, dintre care 79 de maşini mici, şase remorci, şapte microbuze, un autocar, 16 automarfare şi şase motociclete.

Cele mai multe persoane implicate traficul cu autovehicule furate provin din România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Belarus, Ucraina, Bosnia, Polonia, Franţa şi Cehia.

Traficul ilegal cu ţigări, principala infracţiune transfrontalieră

„Traficul ilegal cu ţigări reprezintă una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. Traficanţii mizează pe «profitul» impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea la negru atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi din Occident“, se mai arată în materialul de bilanţ.

Astfel, în primele şase luni din 2013, poliţiştii de frontieră au confiscat 4.600.000 de pachete cu ţigări, cu o valoare aproximativă de 53.900.000 lei, şi au fost depistate 21 grupuri organizate, din care făceau parte 120 contrabandişti.

Poliţiştii de frontieră au precizat că persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Rusia, Siria, Bulgaria, Franţa, Portugalia, Cehia, Liban, India, Libia, Turcia, Ungaria, Grecia, Egipt şi România.

În ce priveşte braconajul piscicol, în 2013 au fost constatate 789 infracţiuni şi s-au aplicat 1.078 de amenzi contravenţionale, în valoare de 251.060 lei, fiind reţinute totodată 59 ambarcaţiuni, 20 motoare de bărci, 54.132 de metri de plase monofilament, 8.220 unelte de pescuit, 16.748 kilograme de peşte între care şi 162 kilograme de sturion şi 161 kilograme de icre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite