Bebeluşii din Argeş mor, autorităţile asistă neputincioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul bebeluşilor infectaţi cu o bacterie necunoscută a intrat în atenţia primului ministru. Ieri, înainte ca un al treilea bebeluş să piardă lupta pentru viaţă, neregulile care s-au ţinut lanţ în aceste zile l-au determinat pe Dacian Cioloş, aflat într-o vizită la Bruxelles, să trimită Corpul de control în Argeş, pentru a face lumină în acest caz care face tot mai multe victime.

Cazul bebeluşilor din Argeş, infectaţi cu o bacterie periculoasă, încă nedepistată, a ajuns pe masa premierului Dacian Cioloş. Asta după ce marţi, un al treilea bebeluş diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a pierdut lupta pentru viaţă. Micuţul s-a stins, în jurul orei 17.00, după ce organismul lui, care era ţinut în viaţă de aparate, nu a mai putut lupta cu infecţia. Însă, în ciuda dosarului penal care a fost deschis in rem şi a anchetelor aflate în plină desfăşurare, nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru situaţia în care au ajuns bebeluşii.

Ministrul Sănătăţii, la raport în Parlament

Mai exact, autorităţile dau din umeri şi îşi pasează vina de la una la cealaltă, în timp ce părinţii îşi plâng micuţii şi aşteaptă răspunsuri, pe care nu le primesc. În acelaşi timp, medicii care îi au în grijă pe bebeluşi au solicitat sprijinul specialiştilor din străinătate. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a subliniat că o echipă de la Centrul european de control al bolilor va veni în ţară în zilele următoare pentru a discuta cazul. De altfel, ministrul a fost invitat să se prezinte astăzi în faţa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

„Vrem să aflăm ce se întâmplă exact, care este evoluţia cazurilor, ce s-a întâmplat până acum, care este capacitatea de diagnostic şi ce strategie a adoptat Ministerul Sănătăţii pentru a depista ce a stat la baza acestor îmbolnăviri. Va putea fi însoţit de specialişti din minister. Cert este că din punct de vedere al comunicării, situaţia a fost gestionată extrem de prost”, a declarat doctorul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. Aşadar, şeful de la Sănătate va fi supus unui tir de întrebări care vor veni nu doar din partea parlamentarilor, ci şi din partea jurnaliştilor, care vor avea acces la eveniment.

Furia piteştenilor, în stradă

Furioşi pe reacţia întârziată a autorităţilor, dar mai ales de faptul că trei copii nevinovaţi şi-au pierdut viaţa, piteştenii s-au solidarizat şi au decis să iasă astăzi în stradă, consternaţi de bâjbâiala autorităţilor. Mitingul a fost anunţat pe Facebook, scopul protestatarilor fiind acela de a-i determina pe cei aflaţi la cârma Sănătăţii să demisioneze. „Dorim să ne fie respectaţi copiii şi vă cerem să fie trataţi în condiţii de maximă igienă şi siguranţă pentru sănătatea şi viaţa lor! Vă cerem demisia domnilor de la DSP Argeş, Prefectura şi Ministerul Sănătăţii, pentru că nu vreţi sau nu sunteţi capabili să faceţi tot posibilul ca acest spital să fie igienizat şi dotat la standarde europene! Plătim taxe şi impozite”, se arătă pe pagina de mobilizare la miting creată pe Facebook.

Corpul de control al premierului, în Argeş

Cum, de mai bine de două săptămâni, nimeni nu pare să poată stabili care a fost sursa contaminării copiilor din Argeş, premierul Dacian Cioloş a luat ieri atitudine şi a trimis Corpul de control la Spitalul de Pediatrie Piteşti, care tot ieri a fost luat la puricat şi de o comisie de specialişti, formată la cererea prefectului de Argeş.

Asta pentru ancheta preliminară arată că până acum bâlbele par să se fi ţinut lanţ în judeţ. Astfel, deşi primul caz de sindrom hemolitic uremic a fost confirmat pe 29 ianuarie, o sesizare a fost transmisă de spitalul piteştean către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş abia pe data de 9 februarie. În tot acest timp, cazurile au ajuns, rând pe rând, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, prin transfer, majoritatea bebeluşilor fiind trataţi de la bun început cu antibiotic, medicaţie care nu le-a mai permis doctorilor să depisteze ce germene a stat la baza îmbolnăvirilor.

„Pe 29 a venit primul caz. Era un sindrom hemolitic uremic, dar nu era epidemic. Nu aveam de ce să anunţăm Direcţia de Sănătate Publică, dacă erau mai multe cazuri era cu totul altceva. Am mai avut un caz de hemolitic uremic în decembrie. Ne-am alarmat când am văzut că se înmulţesc cazurile. Ideea e că noi am avut doar patru internaţi în spital, restul au venit de la domiciliu şi de la Spitalul de Boli Infecţioase”, a explicat pentru „Adevărul” chirurgul Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie Argeş.

Medicul a arătat că primul caz a fost şi cel care s-a soldat cu deces pe data de 4 februarie, confirmat cu E-coli nepatogen. „Părinţii copilului au declarat, pe proprie răspundere, că nu vor să îşi interneze copilul în spital. A revenit după două zile, când a fost trimis de urgenţă la Bucureşti, unde la scurt timp a decedat”, a declarat medicul piteştean, adăugând că spitalul nu avea obligaţia să raporteze un singur caz către DSP Argeş.

Chirurgul este însă contrazis de doctoriţa Sorina Honţaru, directorul executiv al DSP Dolj. „Noi am primit notificarea de la spital pe 9 februarie, la ora 14.30. O jumătate de oră mai târziu am trimis informaţiile către Ministerul Sănătăţii. Când s-a dat prima raportare erau trei cazuri şi când ne-am dus noi în control erau 12 cazuri. Aveau obligaţia, fiind o boală infecţioasă, să raporteze telefonic şi nu au făcut-o”, a precizat doctorul Honţaru.

Conform acesteia, prevederea există într-un ordin de ministru, dar, completează Florin Buicu, nu toate spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale respectă legea. „Când spitalele au ţinut cont de autoritatea centrală la cea locală ele au ţinut cont de prevederile respective, acum nu se întâmplă peste tot”, a arătat şeful Comisiei de Sănătate din Senat.

Spitalele, obligate să raporteze cazurile către DSP-uri

Tocmai din acest motiv, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis o circulară către toate spitalele din ţară, obligându-le să anunţe când au cazuri de diaree suspectă cu hemoragie.
Asta pentru că, afirmă Adriana Pistol, şefa INSP, „nu există nicio legătură între cazurile spitalizate acum la «Marie Curie»”. Totodată, ea a arătat că sunt şanse foarte mici ca specialiştii să depisteze ce anume i-a îmbolnăvit pe micuţi. „Nu reuşim întotdeauna să identificăm sursa infecţiei. Încercăm în continuare, dar nu e un lucru neobişnuit”, a precizat doctoriţa.
La rândul ei, şeful Secţiei Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, Mihaela Bălgrădean, a menţionat că aceşti copii nu au o tulpină de E-coli care să explice starea lor.  Există şi o veste bună, aceea că un copil internat la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală a fost externat în cursul zilei de ieri. În cazul celorlalţi pot apărea oricând surprize neplăcute, după cum a declarat doctorul Denis Stănescu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din spitalul bucureştean. ;

„Ştiu care este cauza îmbolnăvirii, dar nu vor să ne spună“

Unii dintre părinţii micuţilor din Argeş internaţi în Capitală sunt sceptici cu privire la derularea anchetei epidemiologice. În lipsa informaţiilor care să îi facă să înţeleagă de ce trei dintre copii au murit până acum, iar ceilaţi sunt trataţi în Bucureşti, unii fiind în stare foarte gravă, părinţii cred că autorităţile le ascund adevărul. Maria Dulgheru, din Piteşti, a cărei fetiţă în vârstă de cinci luni este internată la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului „Marie Curie” din Capitală, a declarat, pentru „Adevărul”, că are convingerea că statul ascunde cauza reală a îmbolnăvirii copiilor.

Femeia susţine că motivul ar fi evitarea unui scandal de proporţii care ar putea să izbucnească la nivel naţional, dacă s-ar face publice motivele îmbolnăvirii copiilor.  „Chiar credeţi că n-au aflat până acum cauza îmbolnăvirilor?! Ştiu care este cauza îmbolnăvirii, dar nu vor să ne spună! Nu se poate ca, după atâtea zile, să nu se fi descoperit sursa infecţiilor. Se cunoaşte cauza, însă nu vor să rişte un scandal”, a declarat Maria Dulgheru. Fetiţa ei, micuţa Maya Ştefania Dulgheru, a fost transferată din nou, la începutul acestei săptămâni, la Terapie Intensivă, după ce, în weekendul care a trecut, ca urmare e evoluţiei bune a stării ei de sănătate, medicii au scos-o de la dializă. „Starea ei s-a înrăutăţit din nou, nu foarte grav, dar am ajuns iar la Terapie Intensivă. Asta e cu sindromul hemolitic uremic: nu ştii la ce să te aştepţi!”, ne-a mai spus piteşteanca.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite