Baza de date a asigurărilor, blocată două zile din cauza unei greve a salariaţilor ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţul lui Dan Radu Ruşanu privind reducerea salariilor la ASF a stârnit nemulţumirea salariaţilor FOTO Mediafax
Anunţul lui Dan Radu Ruşanu privind reducerea salariilor la ASF a stârnit nemulţumirea salariaţilor FOTO Mediafax

Baza de date CEDAM a fost blocată timp de două zile, paralizând practic activitatea tuturor societăţilor de asigurare. Surse avizate din asigurări au declarat pentru “Adevărul” că blocajul bazei de date, administrată de ASF, ar avea legătură cu o grevă spontană a angajaţilor instituţiei.

Nemulţumiţi că urmează să li se tăie salariile, mai mulţi salariaţi au făcut, luni, grevă, susţin surse din piaţa asigurărilor.

După ce presa a dezvăluit salariile uriaşe pe care le au membrii ASF, preşedintele instituţiei, Dan Radu Ruşanu, a anunţat că lefurile vor fi micşorate drastic. “Pentru 2014 am negociat cu sindicatele, nu mai sunt sporuri, nu mai dăm nici prime de vacanţe, salariile se vor reduce, sperăm noi până la 50%”, declara Dan Radu Ruşanu la sfârşitul lunii februarie.

Blocarea bazei de date a dat peste cap activitatea societăţilor de asigurare. “Nu s-a întâmplat niciodată ca baza de date CEDAM să fie blocată atât de mult. În cazul unor activităţi de mentenanţă, acestea se anunţă cu mult timp înainte. Acum a fost vorba de altceva. Am aflat că salariaţii ar fi intrat în grevă, pentru că li se vor tăia salariile”, au declarat sursele citate. Potrivit acestora, baza CEDAM este vitală pentru asigurători, deoarece conţine un soft care calculează automat valoarea poliţelor (bonificaţii/penalităţi) care urmează să fie încheiate, în funcţie de istoricul de daune al fiecărui autoturism. “Toate poliţele trebuie înregistrate la CEDAM în maxim cinci zile. Dar în această situaţie nu putem emite poliţe, pentru că ar fi însemnat să facem contractele de asigurări la tariful integral, fără bonificaţii”, au mai precizat sursele din piaţa asigurărilor.

ASF neagă că salariaţii ar fi intrat în grevă

Purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani a negat că salariaţii instituţiei ar fi făcut grevă. În privinţa blocării bazei de date a asigurărilor, Soviani a confirmat informaţia, dar a susţinut că blocajul a fost provocat de cauze tehnice. “Au fost probleme tehnice, dar în acest moment baza funcţionează. Nu pot comenta mai mult”, a declarat pentru “Adevărul” Radu Soviani.

Ce este CEDAM

Baza de date CEDAM a fost implementată în urmă cu patru ani şi este administrată de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, din cadrul ASF, în baza OUG nr.189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate şi în conformitate cu Directiva Parlamentului European şi a Consiliului Europei nr. 2000/26/CE privind armonizarea legislaţiilor statelor membre privind asigurarea de răspundere civilă pentru daunele decurgând din circulaţia autovehiculelor.

Rolul acestei baze de date este acela de a oferi o evidenţă centralizată a poliţelor RCA încheiate pe teritoriul României, atât în scopul unei mai bune urmăriri a respectării legislaţiei în vigoare, cât şi pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informaţii legate de existenţa unei poliţe RCA pentru un anumit autovehicul.

Citeşte şi:

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv. Acestuia i s-a făcut rău în instanţă

Ponta: Ordonanţa privind plafonarea salariilor din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludată. Guvernul nu a luat în calcul şi premiile

Cronologia conflictului dintre Astra Asigurări şi conducerea ASF

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite