Băsescu trage ultimul glonţ în plagiatul lui Ponta
0Ceremonie tensionată miercuri la Palatul Cotroceni unde noii miniştri ai guvernului Ponta IV au depus jurământul. Chiar înainte de festivitate, preşedintele Traian Băsescu i-a atacat dur pe doi dintre aceştia.
Mai exact, preşedintele a declarat că nu i-ar fi numit în funcţii pe Liviu Pop, ministru pentru Dialog Social, şi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării deoarece „aceştia au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”. Şeful statului a făcut astfel referire la implicarea celor doi în menţinerea titlului de doctor al lui Victor Ponta în anul 2012, când a izbucnit scandalul de plagiat.
„Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei, care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public“, şi-a început Traian Băsescu discursul.
Practic, preşedintele s-a referit la reorganizarea Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) şi numirea de noi membri în componenţa Consiliului Naţional de Etică, pe vremea mandatului interimar din vara lui 2012 al lui Liviu Pop, când a fost dezvăluit în public plagiatului lui Victor Ponta.
Cîmpeanu: Sunt acuzat pe nedrept
Contactat de "Adevărul", ministrul Liviu Pop a spus că "CNATDCU nu avea nicio atribuţie pe zona aceasta", precizând că numai Consiliul Naţional de Etică avea atribuţia să se pronunţe pe acuzaţiile aduse premierului. El a precizat la vremea aceea că potrivit unui ordin de ministru din aprilie 2012, Consiliul General al CNATDCU putea să evalueze doar tezele de doctorat de după 4 aprilie, tezele anterioare acestei date fiind evaluate de Comisia Naţională de Etică.
De fapt, experţii susţin că este vorba de o Hotărâre de Guvern în care se arată că „CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia.”
La rândul său, Sorin Cîmpeanu, cel de-al doilea ministru apostrofat de preşedinte spune că este surprins de acuzaţiile acestuia fiindcă el nu făcea parte din Consiliul general CNATDCU atunci. "Mă acuză pe nedrept, motiv pentru care sunt surprins. Eu am intrat în CNATDCU pe baza experienţei profesionale în data de 5 aprilie 2011, printr-un ordin de ministru dat de Daniel Funeriu. Eram deja în membru în CNATDCU atunci când Liviu Pop a reorganizat instituţia. Niciodată nu m-am exprimat prin vot sau printr-o opinie asupra validării tezei de doctorat a premierului", a spus Cîmpeanu.
Analistul Politic Adi Zăbavă spune despre situaţia în care se aflau la vremea respectivă Pop şi Cîmpeanu că oricine ar fi fost în acele poziţii ar fi făcut probabil acelaşi lucru. "Cred că la momentul acela nu au contat oamenii ci obiectivul, să se arate că Ponta nu a plagiat. Decizia lui Ponta de a cere retragerea titlului de doctor nu înseamnă o recunoaştere a plagiatului şi nu aduce după sine o vină a celor care au susţinut atunci că nu a plagiat", a arătat acesta, referindu-se la membrii Consiliului Naţional de Etică, singurul for care a dat verdictul că Ponta nu a plagiat.
Cîmpeanu a susţinut pactul anti-educaţie
Sorin Cîmpeanu este şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), for condus anterior de Ecaterina Andronescu. Ca preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Cîmpeanu a susţinut în iunie anul acesta cea de-a treia ordonanţă de urgenţă (49/2014) care modifică radical Legea Educaţiei şi care prevede, pe scurt, că persoanele fizice pot să înfiinţeze o universitate şi să rămână cu tot patrimoniul după ce o desfiinţează, că doctoratul se poate face şi la frecvenţă redusă, sau că rectorii şi-ar putea prelungi mandatele pe termen nelimitat.
Cum a fost analizat plagiatul lui Ponta în 2012
Liviu Pop a fost ministru interimar al Educaţiei timp de 45 de zile, mai excat din 17 aprilie 2012 până pe 3 iulie 2012. În această scurtă perioadă a reuşit să ia două decizii ministeriale legate de cazurile de plagiat care apăruseră în presă atunci – plagiatul ministrului Educaţiei Ioan Mang şi plagiatul lui Victor Ponta (teza "Curtea Penală Internaţională"). Practic, în cazul lui Ponta sunt trei foruri care se pot pronunţa în privinţa plagiatului: Consiliul Naţional de Etică, Consiliul de Etică al Universităţii din Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU).
Primul for care s-a pronunţat în privinţa plagiatului a fost CNATDCU (29 iunie) care a hotărât că Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi, din totalul de 21, iar în urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta. Însă, în aceeaşi zi a apărut în Monitorul Oficial un ordin de ministru semnat de Liviu Pop prin care numărul membrilor Consiliului General CNATDCU este mărit de la 21 la 44. Pop declară după aceea că toate deciziile luate de Consiliul General CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.
Între timp, Consiliul Naţional de Etică se întruneşte şi consultă un grup format din trei experţi printre care şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ. Consiliul Naţional de Etică decide că Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat. Componenţa Consiliului Naţional de Etică fusese deja schimbată de Liviu Pop înainte să se dea verdictul în cazul plagiatului lui Ioan Mang.
În sfârşit, pe 20 iulie, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a dat publicităţii decizia sa - că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Raportul final al Universităţii din Bucureşti (UB) referitor la acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta a fost transmis Ministerului Educaţiei care însă nu i-a retras lui Ponta titlul de doctor.
Cronologia acuzaţiilor
- 18 iunie 2012 – premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature
- 29 iunie – CNATDCU decide că Ponta a plagiat 85 de pagini din teza sa de doctorat "Curtea Penală Internaţională"
- 29 iunie – Liviu Pop a dat un Ordin de Ministru prin care a fost reorganizată componenţa CNATDCU
- 17 iulie – Consiliul Naţional de Etică decide că Ponta nu a plagiat
- 20 iulie – Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti decide că Ponta a plagiat
- octombrie – Universitatea din Bucureşti trimite Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a diplomei de doctor eliberată pe numele premierului Ponta.
- 15 decembrie 2014 – Victor Ponta anunţă pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. În acest sens a trimis şi o scrisoare către Universitatea din Bucureşti. Universitatea îi transmite că va face toate demersurile necesare, însă retragerea titlului de doctor o poate face numai Ministerul Educaţiei.