Extrădarea baronului Nicuşor Constantinescu s-a poticnit la Ministerul de Justiţie. Ce proceduri trebuie îndeplinite
0Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu va ajunge prea curând în arestul Poliţiei Române, deşi pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă. Procedura de aducere în ţară este una de durată, potrivit experţilor şi confirmată de alte cazuri similare de extrădare a unor infractori căutaţi internaţional.
Şi totul începe la Ministerul Justiţiei din România. Chiar dacă magistraţii Curţii de Apel au hotărât pe 7 august ca baronul constănţean să fie arestat pe motiv că nu a respectat obligaţiile impuse de controlul judiciar, oficialii de la Justiţie nu au finalizat nici până astăzi procedurile pentru cererea de extrădare din SUA a baronului constănţean. „Nu au fost trimise actele, iar procedura de extrădare este confidenţială“, au explicat aceştia când au fost întrebaţi dacă au cerut oficial SUA să-l extrădeze pe Constantinescu.
Odată plecate actele din România, acestea vor fi analizate şi de autorităţile americane. Demersul durează până la 3-4 luni. Abia după aceea, poliţiştii americani vor demara acţiunea de căutare a baronului.
După ce va fi găsit, acesta va fi prezentat unui judecător din statul în care acesta a fost reţinut pentru confirmarea mandatului de arestare. Din acest moment mai pot trece chiar şi 4 luni până când Nicuşor Constatinescu va ajunge după gratii în România.
De pildă, în cazul lui Mihai Necolaiciuc, acuzat de devalizarea CFR, procedurile de extrădare din SUA au durat aproape doi ani, iar pentru Vitalie Proca, capturat în Rusia după ce a fost dat în urmărire de autorităţile române pentru tentativă de asasinat la comandă, procesul de extrădare a durat un an. Cel mai recent caz este cel al soţilor Radu şi Diana Nemeş, care au fost fost aduşi din SUA în primăvara acestui an după aproape un an şi jumătate de la formularea cererii de extrădare.
Instanţă: Se poate extrăda în România
Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a baronului de Constanţa, care susţine că se află internat într-un spital din SUA, după ce în presă au apărut imagini cu acesta la o terasă din New York, fumând.
Iniţial, mandatul de arestare a fost dat de Tribunalul Bucureşti, decizie menţinută de Curtea de Apel. În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucureşti a arătat că preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare.
Judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi pe teritoriul României.
Mai mult ştiri pe aceeaşi temă:
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, vineri ridicarea controlului judiciar în cazul lui Nicuşor Constantinescu, într-unul din dosarele acestuia, în condiţiile în care Tribunalul Capitalei a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea şefului CJ Constanţa într-un alt dosar.
Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca Nicuşor Constantinescu să fie arestat preventiv
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi arestat preventiv după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia acestuia la decizia Tribunalului Bucureşti. Avocaţii baronului au depus astăzi mai multe acte care ar dovedi că acesta este în stare critică. Totodată, aceştia au anunţat că vor depune la CSM o plângere împotriva procurorului de caz.
Fotografia lui Nicuşor Constantinescu, publicată pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea Urmăriri
Fotografia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost publicată, vineri, pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea "Persoane urmărite", după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis, pentru a doua oară, mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.
Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mihai Eminescu, într-o zonă de lux a Constanţei.
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în continuare în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, vineri, contestaţia procurorilor Direcţiei Nţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care acesta a fost lăsat în libertate.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.