Baronul de Braşov Aristotel Căncescu rămâne în arest preventiv până pe 23 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a admis, miercuri, propunerea procurorilor anticorupţie de prelungire a arestului preventiv pentru preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Acesta este cercetat într-un dosar de corupţie privind atribuirea ilegală a unor contracte.

Perioada în care acesta trebuie să stea în spatele gratiilor a fost prelungită până la 23 decembrie.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

În acelaşi dosar, Curtea Supremă va judeca, joi, propunerea de arestare preventivă a deputatului Ion Diniţă, după ce plenul Camerei a avizat, marţi, luarea de măsuri preventive faţă de acesta.

Preşedintele suspendat al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut pe 7 octombrie, iar o zi mai târziu a fost eliberat, după ce instanţa supremă a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia. Două săptămâni mai târziu, pe 24 octombrie, Aristotel Căncescu a fost arestat preventiv, după ce un complet de la Înalta Curte a admis contestaţia procurorilor anticorupţie.

Aristotel Căncescu (PNL) este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci fapte) şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi administratorul public al judeţului Braşov, Radu Ispas, Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov, firmă care ar fi fost favorizată la atribuirea unor contracte de către CJ Braşov, şi vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu.

Potrivit anchetatorilor, în urma abuzului în serviciu exercitat de Aristotel Căncescu în favoarea firmei SC Ramb Sistem, acesteia i-ar fi fost acordate preferenţial două contracte, în 2007 şi 2008. Din documentele din dosar rezultă că, în schimbul decontării abuzive a unor sumelor în cuantum de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem, firma i-a construit lui Căncescu un teren de tenis la reşedinţa acestuia din Râşnov.

La rândul său, deputatul PC Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Anchetatorii arată că SC Gotic SA, a deputatului Diniţă, era una dintre firmele "de casă" ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire, cu modificarea ulterioară a preţului, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.

În aceleaşi documente, anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă că preşedintele CJ Braşov Aristotel Căncescu a oferit firmei lui Diniţă, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui instituţiei şi a funcţionarilor cu funcţii de conducere din CJ Braşov, două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racoş- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoş-Şercaia.

Procurorii anticorupţie detaliază plăţile făcute firmei lui Diniţă, precizând astfel că firma deputatului a primit un milion de lei, sumă considerată exorbitantă de către DNA, în schimbul a două straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum în localitatea Racoş, după care Costea Viorel, director al Direcţiei de Administrare Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean, a întocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru plata aceloraşi lucrări. Costea este cercetat şi el în acest dosar, pentru abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite