Averea lui Varujan Vosganian, verificată de inspectorii ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii au respins cererea DIICOT de încuviinţare a urmăririi penale a lui Varujan Vosganian FOTO Marian Iliescu
Senatorii au respins cererea DIICOT de încuviinţare a urmăririi penale a lui Varujan Vosganian FOTO Marian Iliescu

Averea lui Varujan Vosganian va fi verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care s-a autosesizat suspectând că există sume de bani, inclusiv un credit mai vechi, pe care acesta nu le-ar fi trecut în declaraţiile de avere.

Verificarea averii senatorului Varujan Vosganian are loc în contextul în care acesta este anchetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul „Romgaz-Interagro”, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. În acest caz, fostul ministru al Economiei este acuzat că a susţinut o ordonanţă de urgenţă în urma căreia firma lui Ioan Niculae Interagro a beneficiat de gaze ieftine de la Romgaz, pentru producţia de îngrăşăminte chimice.

Senatul a respins, joi, solicitarea procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian în acest dosar.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a criticat decizia Senatului şi i-a cerut lui Vosganian demisia din partid. Vosganian a anunţat, vineri după-amiază, că demisionează din PNL.

O altă solicitare a DIICOT de urmărire penală a lui Vosganian în acelaşi dosar a fost respinsă de Senat pe 7 octombrie 2013.

Varujan Vosganian a fost ministru al Economiei în perioadele 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008 şi 21 decembrie 2012 - 7 octombrie 2013.

Ce avere are Varujan Vosganian

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere postate pe site-ul Senatului, Vosganian deţine un teren de 125 de metri pătraţi în Voluntari, cumpărat în 2005, o casă de 208 metri pătraţi în Voluntari cumpărată în 2007, o alta în satul Coţofăneşti, moştenită, şi un apartament în Bucureşti, cumpărat în 2008, titularul clădirilor fiind soţia sa, Mihaela Vosganian.

El nu are maşini, nici bunuri mobile sub formă de bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare totală să depăşească 5.000 de euro.

Vosganian are un credit la Alfa Bank, de 130.000 de euro, contractat în 2007 şi scadent în 2032, şi trei conturi de depozit la BCR, de 7.545 de euro, 35.000 de lei şi 120.000 de lei.

În ultimul an fiscal încheiat, el a avut venituri salariale de 119.611 lei, din care 48.249 de lei a încasat din activitatea de ministru al Economiei, 15.754 de lei din activitatea de senator, 52.014 lei ca editor de publicaţie la Uniunea Armenilor din România şi 4.594 de lei pentru activitatea de cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

La acestea s-au adăugat venituri din drepturi de autor de 25.000 de lei şi indemnizaţii acordate conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989, de 21.600 de lei, „donate integral".

Soţia sa a avut venituri de 38.159 de lei din salariul de conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică şi de 1.400 de lei din drepturi de autor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Varujan Vosganian şi-a dat demisia din PNL. Gorghiu: Luăm act de demisie, dar nu ştergem cu buretele accidentul din Senat

Senatorul Varujan Vosganian şi-a dat demisia din PNL, printr-un mesaj postat pe blogul personal. Gestul său vine în urma solicitării liderului PNL, Alina Gorghiu, ca urmare a votului de joi din Parlament, prin care senatorul a rămas cu imunitate.

Vosganian, din nou imun la Justiţie. Klaus Iohannis şi Alina Gorghiu critică decizia Senatului

Senatorul Ion Ariton a rămas, joi, fără imunitate parlamentară şi poate fi urmărit penal în dosarul „Gala Bute”. În schimb, Senatul a respins solicitarea procurorilor de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian chiar dacă ieri Comisia Juridică a votat favorabil cererea anchetatorilor. Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Facebook prin care critică decizia luată în privinţa lui Vosganian.

Aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale a foştilor miniştri Varujan Vosganian şi Ion Ariton


Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil solicitării de încuviinţare a începerii a urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton şi Varujan Vosganian, cu majoritate de voturi. Înainte de audierea sa la Comisia Juridică, Vosganian a declarat că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite