UPDATE Au fost reţinuţi interlopii Mironescu şi fraţii Mararu pentru instigare la atentatele armate din cartierul Vitan şi Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul din Vitan şi cel din Piatra Neamţ ar putea fi  rezultatul unor răzbunări mafiote FOTO Adevărul
Atacul din Vitan şi cel din Piatra Neamţ ar putea fi  rezultatul unor răzbunări mafiote FOTO Adevărul

Atacul armat din cartierul Vitan poate sta la baza atacului cu bombă din Piatra Neamţ, din ianuarie 2013. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat marţi dimineaţă mai multe descinderi în Piatra Neamţ şi Bucureşti pentru a căuta probe în privinţa acestei ipoteze.

UPDATE 7.35 Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au fost reţinuţi, marţi seară, pentru instigare la tentativă de omor calificat, după ce anchetatorii au stabilit că aceştia l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, pentru a se răzbuna.

Într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei se arată că, în toamna lui 2012, cei doi l-au instigat şi i-au acordat sprijin inculpatului Proca Vitalie, pentru a-l ucide pe M. I. D. (Ioan Dumitru Mironescu - n.r.).

Astfel, arată anchetatorii, Proca l-au urmărit pe Răzvan Isăilă, pe care l-a confundat cu adevărata persoană vizată (Ioan Mironescu), iar în seara zilei de 26 noiembrie 2012, dintr-un autoturism, au tras asupra acesteia mai multe focuri de armă cu două arme cu potenţial letal.

Potrivit sursei citate, fraţii Mararu au luat hotărârea „de a-l ucide pe M. I. D., ca act de răzbunare împotriva acestuia, i-au procurat şi remis lui Proca autoturismul marca Audi A6 folosit la comiterea faptei şi i-au plătit acestuia o sumă de bani, în vederea săvârşirii infracţiunii“.

Totodată, arată anchetatorii, fraţii Mararu i-au oferit lui Proca elementele necesare pentru identificarea victimei şi, prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu acesta, înainte şi după comiterea faptei.

Bogdan şi Răzvan Mararu vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 4.53 Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au fost aduşi, marţi după-amiază, la Poliţia Capitalei, unde sunt audiaţi în legătură cu atacul armat din cartierul Vitan şi posibila legătură a acestuia cu atentatul din Piatra Neamţ.

Cei doi, păziţi de mascaţi ai Serviciului de Intervenţie Rapidă, au fost aduşi cu dube, la interval de aproximativ 15 minute, în urma percheziţiilor făcute marţi dimineaţă la şase adrese din Piatra Neamţ şi Roznov.

Alături de fraţii Mararu, anchetatorii vor audia şi doi apropiaţi ai acestora.

La sediul Poliţiei Capitalei au fost aduse, de asemenea, arme, calculatoare şi alte bunuri ridicate în urma percheziţiilor.

Vitalie Proca nu a fost încă audiat de anchetatorii români

Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova, a anunţat, marţi  Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei.

Comisarul şef Gavriş a declarat că până în prezent cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, nu a fost audiat.

Şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei a precizat că au fost trimise documentele în vederea extrădării acestuia, însă se ia în calcul ca poliţiştii şi procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe Vitalie Proca.

„În timpul percheziţiilor au fost descoperite cantităţi mari de aur, de ordinul kilogramelor, precum şi sume în valută de ordinul zecilor de mii“, susţin surse din rândul ancheatorilor.

 UPDATE 13.03: Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, dar şi doi apropiaţi ai acestora vor fi aduşi la Bucureşti pentru a fi audiaţi de Poliţia Capitalei, în urma percheziţiilor care au avut loc în Piatra Neamţ şi în Roznov în cazul atacului armat din cartierul bucureştean Vitan, pentru acre a fost arestat Vitalie Proca.

Procurorii criminalişti de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au făcut, marţi dimineaţă, percheziţii la şase adrese din municipiul Piatra Neamţ şi din oraşul Roznov, în cauza privind atacul armat produs în 26 noiembrie 2012 de cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, aflat în prezent în arest în Federaţia Rusă. 

Tot marţi, procurorii DIICOT au făcut percheziţii în Bucureşti la locuinţa lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împuşcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu.

Ioan Dumitru Mironescu va fi audiat la sediul DIICOT Neamţ.

UPDATE 10.08: Poliţiştii bucureşteni fac percheziţii, marţi, şi în oraşul Roznov „în cauza privind atentatul produs în data de 26.11.2012 de către inculpatul Proca Vitalie, aflat în prezent în stare de arest, în Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti. 

UPDATE 10.00: Procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de politie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău efectuează percheziţii la domiciliul lui Ioan Mironescu care este suspectat că ar fi comandat moartea lui Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împuşcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu.

La finalul percheziţiilor, Ioan Dumitru Mironescu va fi dus la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Neamţ pentru cercetări, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

„Cercetările efectuate până în prezent au relevat faptul că autorii atacului, arestaţi preventiv în această cauză, au acţionat cu intenţia de suprimare a vieţii părţii vătămate Mararu Bogdan, atentatul fiind comandat de către învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, din Piatra Neamţ, lider al lumii interlope locale şi oponent al părţii vătămate Mararu Bogdan”, au precizat procurorii DIICOT.


Din probele administrate în cazul atentatului din Piatra Neamţ a rezultat posibilitatea ca mobilul acestuia să aibă la bază atacul armat care a avut loc în seara de 26 noiembrie 2012, în zona Vitan din Bucureşti. Cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat în Rusia, a tras atunci mai multe focuri de armă asupra unui tânăr, pe o stradă din zona Vitan din Capitală, cu intenţia de a-l ucide.

În urma unor percheziţii efectuate luni, 11 februarie, în Piatra Neamţ de către procurorii DIICOT s-a constatat faptul că poate exista o legătură între cele două atacuri care au avut loc în Bucureşti, în noiembrie 2012, şi în Piatra Neamţ, în ianuarie 2013.  

„Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat posibilitatea ca mobilul atentatului din municipiul Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat produs în seara de 26 noiembrie 2012, în zona Vitan din municipiul Bucureşti, ocazie cu care inculpatul Proca Vitalie, cetăţean modovean, a executat asupra părţii vătămate, mai multe focuri de armă, intenţionând suprimarea vieţii acesteia”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Procurorii iau în calcul şi posibilitatea ca persoana vizată să fi fost de fapt Ioan Dumitru Mironescu, care a fost confundat cu victima deoarece ambii locuiesc în Vitan, conduc acelaşi tip de maşină de aceeaşi culoare, iar numerele de înmatriculare sunt asemănătoare.

„În acest context, pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei, urmează a se aprecia cu privire la reunirea celor două cauze, în scopul conturării unei imagini complete a situaţiei de fapt, precum şi pentru a se acţiona în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracţionale coordonate de către Mironescu Ioan Dumitru şi Mararu Bogdan pe raza municipiului Piatra Neamţ”, se mai arată în comunicat.

Atentatul din Piatra Neamţ, menit să îl omoare pe Mararu

Pe 11 ianuarie, oraşul Piatra Neamţ a fost închis de autorităţi, după ce sub maşina unui cunoscut interlop, Bogdan Mararu, a fost plasat material explozibil. Poliţiştii i-au prins în flagrant pe cei trei suspecţi în timp ce montau bomba sub maşină.

Cele trei persoane reţinute în momentul în care au amplasat bomba urmau să o detoneze de la distanţă. Dispozitivul exploziv improvizat avea un kilogram, iar detonarea acestuia urma să se facă mecanic, dacă atentatorii nu ar fi fost reţinuţi.

În urma cercetărilor au fost reţinute cinci persoane acuzate de tentativa de asasinare a lui Mararu. Daniel Pădurariu, Cosmin Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de tentativă de omor calificat, distrugere şi acte de terorism. 

Conform rechizitoriului, cei cinci au amplasat în noaptea de 10 spre 11 ianuarie „un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M. (Bogdan Mararu - n.r.), proprietarul autoturismului”.

Dispozitivul, ce conţinea un kilogram de C4, explozibil foarte puternic ce ar fi făcut ravagii pe o suprafaţa de 350 de metri, era conectat la pedale şi la volan şi ar fi fost amorsat imediat ce Mararu ar fi pornit maşina.

Pirotehniştii au reuşit să dezamorseze bomba plasată sub maşina lui Bogdan Mararu şi au îndepărtat explozibilul din zonă.

Membrii grupării intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două ţinte, activităţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală.

Într-un comunicat de presă, Bogdan Mararu, care a fost vizat de o tentativă de asasinare prin montarea unei bombe sub maşina sa, susţine că nici el, nici membrii familiei sale nu desfăşoară activităţi „mafiote” şi nu conduc „un clan de interlopi”.

Autorul atacului din Vitan: asasin plătit şi prins la Moscova

Principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul bucureştean Vitan a fost arestat în Moscova, pe 6 februarie. Vitalie Proca (33 de ani) este cetăţean moldovean şi a mai fost acuzat de un atac similar în Londra, el fiind cunoscut ca asasin plătit.

Pe 26 noiembrie, un tânăr de 25 de ani din cartierul Vitan a fost împuşcat cu mai multe focuri de armă automată. Ajunşi la faţa locului, anchetatorii au găsit trei arme: două pistoale mitralieră şi unul cu amortizor. Ca prin minune, victima a supravieţuit atacului şi a fost dusă de urgenţă la spital unde a rămas internată sub pază.

Din primele cercetări a reieşit că, în jurul orei 18.00, victima, Răzvan Isăilă, a ieşit singur din scara blocului, s-a îndreptat spre maşina personală, aflată în parcare, a deschis-o şi a urcat. În acel moment, un autoturism de culoare închisă cu numere de Bulgaria, care staţiona de mai multă vreme în colţul blocului unde locuia Isăilă, a demarat în trombă spre el.

Isăilă a fost nimerit de cel puţin şapte gloanţe, iar în total au fost trase 20. Cele mai multe au fost trase în maşină sau au ricoşat în zidurile blocului din apropiere. În cursul nopţii de 26 spre 27 noiembrie tânărul a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale, iar a doua zi starea sa era stabilă. 

Vitalie Proca a fost dat în urmărire şi prin Interpol, pe 18 ianuarie 2013, şi a fost căutat în toate cele 190 de state membre.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite