Aristotel Căncescu, preşedintele suspendat al CJ Braşov, plasat în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, va fi cercetat în arest la domiciliu asta după ce magistraţii Curţii Supreme au decis să-i înlocuiască măsură arestului preventiv. Aceste este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Pe 17 decembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov l-au trimis în judecată pe Aristotel Adrian Căncescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov la data faptelor, în prezent suspendat, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare a banilor, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Procurorii au cerut Curţii Supreme să menţină măsura arestului preventiv în cazul lui Aristotel Căncescu şi în timpul judecării cauzei.

La termenul de marţi al procesului, când a fost verificată, în cameră preliminară, legalitatea şi temeinicia arestării preventive în cazul lui Aristotel Căncescu (PNL), instanţa a dispus înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, arată Mediafax. 

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

„Înlocuieşte măsura arestului preventiv a inculpatului Căncescu Aristotel Adrian cu măsura arestului la domiciliu. Dispune punerea în libertate a inculpatului Căncescu Aristotel Adrian de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 11/U din 24 octombrie 2014”, potrivit deciziei instanţei.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 10 februarie, când va fi din nou verificată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive.

În acelaşi dosar sunt judecaţi, în stare de libertate, deputatul PC Ion Diniţă, pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare a banilor, Aurelia Popescu, Cristian Emil Cirica, Viorel Costea, Mircea Constantin Popa şi Ioan Boţoman, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Maria Gheorghieş, pentru complicitate la abuz în serviciu, Radu Petru Ispas, administrator public al judeţului Braşov la data faptelor, pentru abuz în serviciu şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu şi cumpărare de influenţă, Bogdan Aurelian Rusu, director al SC Canaris SRL la data faptelor, este acuzat de spălare a banilor, tot pentru aceeaşi acuzaţie fiind trimisă în judecată şi firma Canaris.

Contract umflat de zece ori

Potrivit rechizitoriului procurorilor „ inculpaţii Căncescu Adrian Aristotel, preşedintele al Consiliului judeţean Braşov şi Ispas Radu Petru, administrator public al judeţului Braşov şi-au folosit funcţia publică de autoritate locală pentru interesele proprii şi ale firmelor SC Gotic SA şi SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau. Aceste două firme „de casă” deţineau cvasi – totalitatea contractelor derulate cu CJ Braşov, întrucât le erau acordate preferenţial, prin încredinţare directă, ca urmare a dispoziţiei inculpatului Căncescu Andrei Aristotel“ se arată în rechizitoriu.

Concret, în perioada 2006 -2007, Consiliul Judeţean Braşov a încheiat două contracte cu societatea comercială Gotic SA Braşov, declarată câştigătoare a licitaţiilor, reprezentată de inculpatul Diniţă Ion, în calitate de director general. Aceste contracte aveau ca obiect întreţinerea, reparaţia şi salubrizarea drumurilor judeţene şi execuţia, finalizarea şi întreţinerea drumului Rupea – Racoş. Contractul de deszăpezire a drumului a fost încheiat pe 6 ani şi a fost în valoare de 9.724.823 lei. Deşi în contractual iniţial nu era menţionată posibilitatea modificării valorii, preţul a crescut de zece ori până în anul 2012, ajungându-se astfel la o sumă uriaşă de 101.750.482 de lei.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul celui de-al doilea contract referitor la drumul Rupea-Racoş, în valoare de 14.064.497,52 lei cu TVA, preţul acestuia fiind modificat prin trei acte adiţionale, în perioada 2008-2010, semnate de inculpaţii Căncescu Aristotel Adrian, Ispas Radu, Aurelia Popescu, Costea Viorel şi alte persoane, iar din partea firmei Gotic SA de către inculpatul Diniţă Ion.

„Actualizarea preţului s-a făcut în urma unei înţelegeri frauduloase între inculpaţii Diniţă Ion şi Căncescu Aristotel Adrian, fără a exista vreun temei de fapt sau de drept pentru aceasta, urmărindu-se doar ca primul să obţină necuvenit o importantă sumă de bani din fondurile publice.
De menţionat este faptul că ultimul act adiţional a fost încheiat în realitate după ce contractul expirase, iar apoi a fost antedatat“, se mai arată în rechizitoriu.

Mită prin publicitate 

Imediat după atribuirea către SC Gotic SA a contractului de achiziţii publice au fost virate, cu titlu de servicii publicitate şi reclamă, în perioada în perioada ianuarie 2006 - decembrie 2007, importante sume de bani ce au totalizat 1.160.979 lei, către SC CANARIS SRL, societate deţinută de Căncescu Aristotel Adrian. Toate cele 26 de contracte de publicitate au fost semnate din partea SC CANARIS SRL de către inculpatul Rusu Bogdan Aurelian, director al societăţii.

„În realitate, contractele sunt fictive, nu au fost executate vreodată, scopul acestora fiind doar acela de a disimula adevărata natură a sumelor de bani virate de către inculpatul Diniţă Ion, respectiv foloase necuvenite date inculpatului Căncescu Aristotel, pentru ca acesta din urmă să îi atribuie contracte de achiziţii publice, în calitatea sa de preşedinte al CJ Braşov“, se mai arată în rechizitoriu. 

Ramb Sistem, o altă firmă de casă a Consiliului Judeţean

O altă firmă care a primit contracte preferenţiale de la Consiliul Judeţean Braşov este SC Ramb Sistem SRL, administrată de inculpatul Bâgiu Gabriel şi el acuzat în dosar. Compania a primit două contracte, unul care prevedea amenajarea Complexului de Agrement de sub Tâmpa (8.082.044 de lei), iar altul pentru amenajarea de terenuri sportive la Colegiul Andrei Şaguna (1.739.762 de lei).

Şi în acest caz preţurile au crescut după semnarea actelor. „Contractul a fost semnat, din partea judeţului Braşov, de inculpatul Căncescu Aristotel şi de inculpata Popescu Aurelia, în calitate de director economic, inculpatul Emil Cirică, în calitate de director executiv. Deşi la punctul 20 din contract referitoare la „ajustarea preţului contractului” s-a menţionat în mod expres că „nu se acceptă actualizarea valorii contractului”, acest document a fost suplimentat cu încă 5.577.621,90 lei“ se arată în rechizitoriu.

După ce au apărut suspiciuni cu privire la aceste contracte, Căncescu i-a cerut lui Gabriel Bâgiu să restituie suma primită suplimentar cu promisiunea că va primi în schimb contractual de renovare a Spitalului Judeţean în valoare de 20 de milioane de lei. DEşi licitaţia a fost câştigată de altă firmă, Căncescu a cerut expres la lucrările să fie făcute de Ramb Sistem, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile cerute.

Avere de milioane de euro

Aristotel Căncescu este unul dintre cei mai bogaţi preşedinţi de Consilii Judeţene din ţară. A intrat în politică în 1993, iar din anul 2000 este în fruntea Consiliului Judeţean Braşov. El este liderul filialei judeţene Braşov a PNL, iar în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator. Are în cont 4 milioane de euro bani pe care i-a încasat după ce a vândut o reţea de posturi radio sub siglă Mix FM. 

Tranzacţia a fost controversată în 2007, dar procurorii au decis neînceperea urmăririi penale. Căncescu mai deţine şi două case de locuit de 430 de metri pătraţi (una în centrul istoric al Braşovului şi alta la poalele Bucegilor pe Valea Glăjeriei din Râşnov), dar colecţii de artă. Mai are şi un cont de 630.000 de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Aristotel Căncescu, arestat preventiv. Baronul CJ Braşov: „Faptul că am plătit pe lucrări nefăcute... Doar de neglijenţă în serviciu putem fi acuzaţi”

Cum funcţiona mafia lui Aristotel din Consilul Judeţean Braşov

Aristotel Căncescu a anunţat că se retrage şi din Media şi cedat  cu titlu gratuit licenţa postului MIX 2 unor colaboratori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite