Are voie Biserica Ortodoxă Română să le ofere tricolorul credincioşilor români sau nu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O iniţiativă frumoasă şi bine intenţionată a Episcopiei Ortodoxe a Harghitei şi Covasnei de a dărui 350 de steaguri româneşti credincioşilor din zonă a devenit o ”provocare” pentru Partidul Popular Maghiar din Transilvania. De când a devenit tricolorul românesc o provocare pentru cineva care locuieşte în această ţară? Şi de când BOR nu mai are voie să dăruiască drapelul tricolor credincioşilor?

Lucrurile grave încep cu paşi mici. Iar o asemenea reacţie negativă la gestul simbolic de a le oferi unor români aflaţi la slujba religioasă tricolorul mi se pare un semn rău. Îşi permite cineva în SUA sau în orice ţară lăudată pentru drepturile acordate minorităţilor să se ruşineze sau chiar să refuze drapelul ţării? Să îl considere ”o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”?

Dacă tricolorul este o provocare pentru extremiştii maghiari, mâine limba română va fi o jignire, iar poimâine existenţa statului român va fi o nedreptate. Până unde poate merge nesimţirea unora faţă de ţara numită România şi care îi primeşte pe toţi cu drepturi egale, ale unora chiar mai egale decât ale altora? Nu pot să cred că cineva a putut afirma public o asemenea inepţie, că acest cineva reprezintă un partid legal în România şi că putem fi supuşi, ca cetăţeni ai acestui stat, unei asemenea atitudini de dispreţ total faţă de însemnele statului naţional.

Eu mi-aş dori ca tricolorul românesc să fie oferit în toate bisericile din această ţară. Şi să fie arborat peste tot, nu doar pe clădiri şi pe case, ci şi în suflete. Pentru acest tricolor s-a murit, s-a suferit şi s-a muncit atât cât nu putem spune. Nu putem lăsa tricolorul nostru pângărit de orice dispreţuitor de ţară.

Dacă tricolorul este o provocare pentru extremiştii maghiari, mâine limba română va fi o jignire, iar poimâine existenţa statului român va fi o nedreptate.

Bravo Arhiepiscopiei Covasnei şi Harghitei care a avut această iniţiativă frumoasă. Sper să nu se oprească aici. 350 de steaguri, au constatat cei care le-au dăruit, nu au fost destule. Să fie cu miile atunci. Mai grav este că românii din zonă ar putea fi speriaţi de extremişti şi s-ar putea teme să le arboreze. De acest gen de intimidări mă tem, pentru că duşmanii României – sper că v-aţi convins că există în carne şi oase! - ar face orice să stingă culorile tricolorului, să le ascundă, de acest lucru să nu se îndoiască nimeni. Ajunge cu politeţurile. Ar trebui să fie clar pentru toată lumea cu cine avem de a face. Aici nu e vorba nici de principii europene, nici de drepturile minorităţilor. Nicio lege din lume nu-i permite unei minorităţi să atace însemnele statului din care face parte. Iar noi la acest lucru asistăm. Aş vrea să văd tricolorul peste tot, să-i ”provocăm” pe cârtitori să accepte o dată pentru totdeauna că aici e România şi că tricolorul are voie să fie dat şi arborat peste tot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite