Ana Birchall a cerut clarificări din partea CSM cu privire la delegarea procurorului Bogdan Licu la şedia Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Ana Birchall FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, spune că responsabilitatea de a oferi informaţii publice cu privire la delegarea lui Bogdan Licu, ca interimar, la şefia Parchetului General, aparţine CSM.

Ministrul spune, însă, că din punctul său de vedere delegarea lui Licu are bază legală.

„Aşa cum am anunţat, procedura va fi reluată şi, când o să decid, o să vin în faţa dumneavoastră şi o să prezint toate informaţiile de interes cu aceeaşi transparenţă şi profesionalism. Am decis revocarea (procedurii - n.r.) pentru motive pe care eu le-am considerat oportune şi o să vă spun de ce această procedură va fi reluată şi o să vin să vă anunţ toate detaliile”, a spus luni dimineaţa ministrul interimar al Justiţiei Ana Birchall.

Cât priveşte delegarea ca interimar a lui Bogdan Licu, ministrul Birchall spune că delegarea sa este legală dar spune că responsabilitatea aparţine Consiliului Superior al Magistraturii să ofere clarificări.

”În legătură cu delegarea procurorului general interimar, din cunoştinţele mele, această delegare are bază legală: Legea 303/2004, modificată ulterior inclusiv prin OUG 92 din 2018 prevede foarte clar condiţiile în care poate opera o delegare. Dar vă mulţumesc că mi-aţi dat o idee foarte bună şi pentru că tot persistă această întrebare la nivelul opiniei publice, cred că instituţia care este responsabilă cu delegarea şi în speţă vorbim de CSM, cred că e normal să vină în faţa opiniei publice să clarifice aceste aspecte pentru că sunt aspecte de interes general şi să lămurească pentru că sunt informaţii de interes general şi e important să fie clarificate”, a mai spus Ana Birchall.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat anterior că procedura de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi din reluată.

Ce s-a întâmplat cu oamenii lui Toader

Ana Birchall a spus luni, cu privire la decăderea din atribuiţîi a doi secretari de stat preluaţi de la Tudorel Toader, că este un "lucru de normalitate", având în vedere că răspunderea pentru decizii şi cheltuieli ii aparţine.

”În legătură cu acest aspect, este o decizie pe care eu am luat-o exact în momentul în care am preluat interimatul şi am preluat toate atribuţiile pe care eu le-am considerat necesare. Nu am făcut nimic altceva decât ce am făcut şi în februarie 2017 şi e un lucru de normalitate, având în vedere că eu răspund şi este absolut normal să ştiu pe ce se cheltuiesc banii, cum se cheltuiesc, cine semnează, pentru ce semnează, ce se avizează, ce nu se avizează, deci sunt lucruri absolut normale legate de buna desfăşurare a activităţii curente. Deci, absolut toate speculaţiile care au existat în ultima perioadă legate de acest aspect sper să fie clarificate”, a declarat aceasta.

Site-ul Ministerului Justiţiei arată că doi dintre secretarii de stat preluaţi de la Tudorel Toader, Nicolae Liviu Popa şi Sebastian Costea, deşi îşi menţin funcţiile de secretari de stat, au rămas fără atribuţii. Acestea au fost preluate de ministrul Birchall.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite