Ambasadorul american a făcut în România ce n-au făcut politicienii români

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul american Hans Klemm a participat la inaugurarea unei şcoli şi grădiniţe la Deveselu
Ambasadorul american Hans Klemm a participat la inaugurarea unei şcoli şi grădiniţe la Deveselu

Săptămâna trecută, noul ambasador american în România, Hans Klemm, a avut o iniţiativă în premieră pentru ţara noastră, reuşind să comunice şi dialogheze cu câteva sute de români din toată lumea.

Timp de o oră, diplomatul american, foarte activ de când a sosit la Bucureşti, în urmă doar cu câteva luni, a făcut ceea ce nu a reuşit actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, într-un an de mandat. A dialogat, a comunicat firesc şi normal cu cetăţenii români. Lucru cu atât mai lăudabil, cu cât nici alţi politicieni români, aflaţi de-a lungul timpului în fruntea statului, nu au făcut, ignorându-i constant pe români, neacordând nicio importanţă dialogului onest şi transparenţei de care are atâta nevoie societatea românească.

Iniţiativa reprezentantului SUA la Bucureşti ar trebui să fie un exemplu pentru autorităţile şi politicienii din România, care trebuie să fie permanent şi firesc în dialog cu populaţia, nu să apeleze la cetăţeni doar atunci când au nevoie de votul acestora sau când îi scot în stradă şi îi manipulează pentru susţinerea diverselor interese. Prin această iniţiativă, diplomatul american a dat un exemplu de dialog, deschidere şi transparenţă, lucruri puţin respectate de instituţiile statului român în ţara noastră.

Joi, 19 noiembrie 2015, între orele 15:00 şi 16:00, ambasadorul Hans Klemm i-a invitat pe români la o discuţie online despre diplomaţie, mandatul său de ambasador în România, prietenia SUA-România, schimburile culturale şi educaţionale dintre cele două ţări.  Discuţia a avut loc pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti.

Cu această ocazie, printre alte răspunsuri date la întrebările românilor, diplomatul american a dezvăluit care sunt priorităţile SUA în România, la întrebarea pe care i-am adresat-o:

Care este prioritatea numărul 1 pentru SUA în România?

„- SUA au trei priorităţi care sunt legate: promovarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii. În această privinţă, m-am simţit inspirat când am citit Programul în 10 puncte al noului guvern, întrucât şi el menţiona consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi contribuţia României la NATO. Guvernul s-a angajat de asemenea să continue lupta împotriva corupţiei şi să susţină independenţa sistemului judiciar şi a menţionat că va lua măsuri pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri din România. Nu am avut ocazia să mă întâlnesc cu noul prim-ministru, însă atunci când o voi face, îl voi asigura că în această perioadă de tranziţie politică în România, SUA vor rămâne un foarte puternic aliat, partener şi prieten.”

Un număr destul de mare de români nu numai din ţara noastră, dar şi de pe alte meleaguri, s-au arătat interesaţi de mai multe lucruri, cum ar fi: eliminarea vizelor sau când se va adopta un plan Marshall pentru România. Unii l-au invitat să viziteze şi să cunoască mai bine România, alţii l-au felicitat pentru intensa activitate desfăşurată în timpul de când a venit la post şi până în prezent. La acest aspect ambasadorul Hans Klemm s-a făcut remarcat în doar câteva luni, prin participarea la diverse evenimente: întâlniri cu oameni de afaceri, participări la conferinţe, discursuri şi a făcut declaraţii referitoare la situaţia din ţara noastră. A premiat antreprenori români de succes, chiar a participat la inaugurarea unei şcoli şi grădiniţe la Deveselu.

Au existat şi persoane care i-au solicitat ajutorul pentru rezolvarea diverselor probleme, i s-a solicitat sprijinul pentru eradicarea mafiei şi corupţiei din sistemul de educaţie. Unii cetăţeni i-au cerut să intervină pentru eliberarea din puşcărie a lui Dan Voiculescu şi Dan Diaconescu!

Recent, diplomatul american a reuşit chiar să-i supere pe unii politicieni români, cum este fostul preşedinte Traian Băsescu, care i-a reproşat faptul că a dat mesaje de încurajare tinerilor Străzii, tineri care au cerut o nouă clasă politică, precum şi respectarea drepturilor democrat ice în ţara noastră. De asemenea, Hans Klemm s-a pronunţat pentru întărirea luptei împotriva corupţiei şi a solicitat ”României să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice”.

Acesta a anunţat şi susţinerea noului guvern. ”Ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit cu prim-ministrul Dacian Cioloş la Palatul Victoria, pe 20 noiembrie, în cadrul unei vizite de curtoazie. Ambasadorul l-a felicitat pe prim-ministru pentru numire şi formarea noului guvern, şi-a oferit sprijinul şi a subliniat că Statele Unite ale Americii vor rămâne un aliat, partener strategic şi prieten apropiat al României. Ambasadorul a explicat priorităţile Ambasadei – promovarea securităţii, statului de drept şi prosperităţii celor două ţări – şi a remarcat că există multe domenii de interes comun în programul Guvernului României. Ambasadorul Hans Klemm l-a informat pe prim-ministru că Ambasada va colabora cu el şi cu guvernul său pentru a consolida şi amplifica parteneriatul strategic SUA-România, inclusiv pentru a spori componenta economică şi comercială a acestuia, în paralel cu continuarea excelentei cooperări în domeniul securităţii, cu consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.

După cum putem lesne constata, noul ambasador american în România are o activitate extrem de intensă, cunoaşte foarte bine ce se întâmplă în ţara noastră, mai bine chiar decât unii politicieni români. Ştie cât de important este dialogul şi transparenţa şi comunică foarte bine cu românii, ceea ce ar trebui să facă atât instituţiile cât şi politicieni autohtoni..

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite