Alina Bica, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: „Este exact ceea ce am cerut să se constate. La mine lucrurile se schimbă fundamental”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica a fost şefa DIICOT
Alina Bica a fost şefa DIICOT

Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a declarat joi că decizia de miercuri a Curţi Constituţionale a României privind abuzul în serviciu este „exact” ceea ce a cerut să se constate.

UPDATE Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost adus, joi după-amiază, din penitenciar, la sediul Curţii Supreme de Justiţiei pentru a fi audiat în dosarul în care Alina Bica este acuzată, printre altele, că pe vremea când era şefa DIICOT l-ar fi favorizat, pentru a nu fi condamnat în dosarul Carom, potrivit Mediafax.

Joi după-amiază, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are loc un nou termen în procesul în care Alina Bica şi Adriean Videanu sunt judecaţi pentru presupuse fapte de corupţie. Judecătorii l-au citat la acest termen, pentru audieri, pe omul de afaceri Ovidiu Tender, cel care are calitatea de denunţător în dosar. Astfel, Tender a fost adus cu duba din penitenciar, unde ispăşeşte pedeapsa primită în 2015 în dosarul Carom, pentru a da o nouă declaraţie.

Declaraţia Alinei Bica

„Mi se pare normală şi legală, este exact ceea ce am cerut să se constate, doresc să subliniez că niciun moment nu am cerut dezincriminarea infracţiunii. Mie nu mi s-a reproşat încălcarea unei norme. Mie mi s-a spus, de către unii oameni, că n-am făcut bine ce am facut, dar de ce nu am făcut bine nu mi s-a spus. Nu ştiu cum e la alţii, dar la mine lucrurile se schimbă, da, se schimbă fundamental. Nu e nevoie să o invoc, ea vine să stabilească nişte limite de la interpretare normală, cum de altfel, mai spun încă odată: practica noastră judiciară din 1968 încoace, până in 2013, a fost în sensul că acea îndeplinire defectuoasă era asimilata cum a zis Curtea, unei noţiuni de încălcare a unei legi. Eu nu ştiu de unde a venit noua viziune, după 2013, dar ma bucur ca s-a clarificat", a declarat Alina Bica, la sediul Curţii Supreme, potrivit Mediafax.

Excepţia, ridicată în martie de Alina Bica

Excepţia a fost ridicată în martie 2016 de Alina Bica, fosta şefă DIICOT, care a reclamat că infracţiunea, care se pedepseşte cu 15 ani de închisoare, e definită prea vag în Codul Penal. 

Demersul acesteia a fost urmat de o avalanşă de solicitări similare. Printre cei care au ridicat excepţia neconstituţionalităţii articolului de lege se numără fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu, dar şi Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean Constanţa.

Decizia CCR

Astfel,Curtea Constituţională a României a admis miercuri parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, judecătorii recomandând ca sintagma ''în mod defectuos'' să fie înlocuită cu ''prin încălcarea legii''.

Concret, magistraţii au decis în unanimitate, că definiţia abuzului în serviciu este constituţională în măsura în care „executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu” din definiţia din Codul Penal înseamnă prin încălcarea legii, această decizie urmând să se aplice pe viitor, pentru dosarele care vor fi deschise şi nu pentru cele aflate deja în curs de soluţionare.

Bica, judecată pentru abuz în serviciu

Alina Bica a fost trimisă în jduecată ăn dosarul „ANRP” în care este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite