Alexandru Bogdan, fost director în Academia Română, urmărit penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"academia romana"

Alexandru Bogdan, fostul director al fundaţiei Patrimoniu din Academia Română, a fost pus sub urmărire penală de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar privind înstrăinarea mai multor terenuri ale Academiei.

Potrivit unui comunicat de presă emis joi de DNA, Alexandru Bogdan este urmărit penal pentru folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Anchetatorii precizează că Alexandru Bogdan, în calitate de preşedinte executiv al Fundaţiei „Patrimoniu”, cu încălcarea prevederilor legale şi a celor prevăzute în statutul organizaţiei, şi-ar fi exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale.

Concret, în perioada 2006-2010, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia „Patrimoniu” şi mai multe societăţi comerciale ar fi fost încheiate peste 20 de contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri, asistenţa juridică, consultanţă, prestări servicii etc., care printre altele:

  • conţineau prevederi ce contravin atât Legii arendării nr. 16/1994 cât şi Regulamentului din 10 martie 2006, 
  • au fost încheiate fără a exista aprobarea Consiliului Director, 
  • conţineau clauze nefavorabile Academiei Române, 
  • nu aveau prevăzută durata contractului, 
  • nu aveau calculată valoarea arendelor. 

„Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009, la o suprafaţă de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia «Patrimoniu» nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat Arendaşului (societate comercială) obligaţia de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia «Patrimoniu» a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată”, se arată în documentele anchetatorilor.

Prejudiciul total creat de Alexandru Bogdan în dauna Academiei Române este de 3.757.860 de euro. 

Fundaţia Patrimoniu, înfiinţată în 2005 pentru administrarea imobilelor Academiei

Fundaţia pentru Patrimoniu a fost înfiinţată în 2005 şi a avut ca principal scop administrarea tuturor bunurilor imobiliare ale Academiei Române. 

Documente scoase la iveală de jurnaliştii de la investigaţiimedia.ro arată legătura de afaceri dintre profesorul Alexandru Bogdan, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei, şi companiile lui Dan Voiculescu. 

    

Fundaţia „Patrimoniu", ar fi încheiat în 2007 cu Grivco SA două contracte de arendă pe o perioadă de 20 de ani, potrivit declaraţiilor de interese depuse de Dan Voiculescu de-a lungul anilor. 

Conform documentelor jurnaliştilor de la investigaţiimedia.ro, în 2006 Alexandru Bogdan era administratorul unei firme al cărei acţionar era chiar compania Grivco.

Pe aceeaşi temă:

Alexandru Bogdan, fost director în Academia Română, urmărit penal în dosarul înstrăinării terenurilor instituţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite