Adriean Videanu şi-a lăsat acţiunile puse sub sechestru soţiei şi copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu a fost arestat sâmbătă dimineaţă, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu FOTO Mediafax
Adriean Videanu a fost arestat sâmbătă dimineaţă, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu FOTO Mediafax

Adriean Videanu, arestat sâmbătă dimineaţa, şi-a pasat acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soţiei şi copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în referatul cu propunerea de arestare a lui Videanu obţinut de Mediafax.

Potrivit documentului anchetatorilor, „rezultă cu evidenţă, din cronologia naturii şi destinaţiei celor 80 de acţiuni, aparţinând numitului Videanu Adriean, de la SC Titian Mar SA că, anterior datei de 24.09.2013, când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asiguratorii în vederea instituirii unui sechestru asigurator, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acţiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acţiuni la purtător“.

Faptul transformării acţiunilor nominative în acţiuni la purtător a fost cunoscut la data de 24 septembrie 2013 când s-a aplicat sechestru asigurator, mai arată procurorii.

Transformarea acţiunilor nominative în acţiuni la purtător nu a modificat deţinătorul, ci numai natura lor, mai explică aceştia.

„Depunerea acţiunilor la purtător, deci momentul la care acestea nu mai aparţineau numitului Videanu Adriean, a avut loc la data de 4.10.2013 cu ocazia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor. În acel moment, la acea dată, de 4.10.2013, din cele 160 acţiuni la purtător, câte 50% au revenit numiţilor Videanu Andrei Valentin şi Videanu Diana Alexandra“, se arată în referatul obţinut de Mediafax.

Procurorii susţin că, prin înstrăinarea acţiunilor, deşi se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, „inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracţională“.

În 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu.

„Ridicarea măsurii asiguratorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela şi complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează şi îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea şi facilitarea înstrăinării acţiunilor respective“, notează procurorii în acelaşi referat.

Sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Videanu fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro al fostului ministru al Economiei. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorul general al României Tiberiu Niţu a verificat şi infirmat, vineri, ordonanţa fostului şef al DIICOT Alina Bica prin care aceasta a ridicat sechestrul asupra acţiunilor la Titian Mar ale lui Adriean Videanu, iar DIICOT încearcă recuperarea acestora, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Bica şi Videanu au fost arestaţi sâmbătă dimineaţă, fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi respectiv complicitate la această acţiune, pentru ridicarea sechestrului asupra acţiunilor menţionate.

La ieşirea de la instanţă, Videanu le-a declarat jurnaliştilor că nu are nimic să-şi reproşeze şi că decizia de ridicarea a sechestrului asupra acţiunilor sale „n-a produs niciun efect juridic“, întrucât din 2012, acţiunile pe care le deţinea la SC Titian Mar SA, care erau nominative, au fost transformate în acţiuni la purtător.

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/cazul-adriean-videanu" target="_blank">View the story "Cazul Adriean Videanu" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite