ADMITERE FACULTATE 2013 Grilele de la Medicină, contestate de unii candidaţi. Ministrul Costoiu spune că în jur de 150 de lucrări vor fi reverificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 4.500 de tineri au susţinut examenul de admitere la UMF Bucureşti în 2013 FOTO Adevărul
Peste 4.500 de tineri au susţinut examenul de admitere la UMF Bucureşti în 2013 FOTO Adevărul

O parte din absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de admitere la medicină în Bucureşti, miercuri, 24 iulie, susţine că subiectele ar fi conţinut greşeli şi contestă rezultatele concursului. Alături de părinţii lor, aceştia s-au adunat vineri la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Capitală. Ministrul pe învăţământ superior Mihnea Costoiu spune că nu sunt nereguli de procedură, însă se vor face verificări.

UPDATE: Între 100 şi 150 de lucrări vor fi reverificate, ale candidaţilor care au dat admitere la Facultatea de medicină generală, în speţă cei care au protestat vineri la UMF ”Carol Davila” dn Capitală, pentru a se vedea dacă punctajul de pe testele lor grilă a fost acordat corect, după ce în prima etapă s-au depus 65 de contestaţii, a declarat ministrul Mihnea Costoiu pentru adevarul.ro. Oficialul a spus însă că nu se aşteaptă la erori după această revericare.

Acesta a explicat că a mers vineri la UMF Bucureşti pentru a detensiona situaţia de acolo şi a verifica procedura de admitere, dacă s-a respectat metodologia, dacă s-au respectat termenele pentru contestaţii. Costoiu susţine că a verificat aceste aspecte şi procedural examenul s-a desfăşurat corect. 

Mai mult, oficialul spune că cei care au dat proba scrisă miercuri dimineaţă la Medicină generală au avut la dispoziţie două ore după examen să conteste grilele pe conţinut şi nimeni nu s-a sesizat.

Medii de admitere peste 9 la Stomatologie

”Cei care nu au fost admişi au solicitat creşterea numărului de locuri cu taxă. Aici este decizia universităţii, însă trebuie să ţină cont de capacitatea de şcolarizare. oricum, concurenţa a fost foarte mare, la Medicină dentară cu media 9 se pică, în timp ce la Medicină generală a înţeles că se intrp şi cu 7 şi ceva”, a mai spus Costoiu.

Ministrul a reconfirmat ipoteza subiectelor mai dificile, susţinând că cei de la UMF Bucureşti ”au vrut să fie mai grele pentru că anul acesta au fost foarte mulţi candidaţi” şi era nevoie de o selecţie mai riguroasă.

UPDATE: „Capacitatea instituţională este de a şcolariza 1.000 de studenţi. Nu avem locuri în laboratoare, nu avem suficiente cadre didactice pentru a aduce mai mulţi studenţi. Asta înseamnă a mări grupele, iar În aceste condiţii calitatea învăţământului ar avea de suferit”, a declarat rectorul universităţii, academicianul Ioanel Sinescu.

”Dacă adunăm 430 de locuri la buget cu 250 la taxă, alte 200 de locuri sunt pentru studenţii străini, dacă îi luăm în calcul şi pe cei care repetă anul, trecem peste 1.000 de studenţi, cât putem noi susţine în anul I la UMF Bucureşti”, a explicat rectorul imposibilitatea depăşirii locurilor stabilite pentru admiterea la Medicină generală de anul acesta, pentru că aici sunt contestaţiile. 

Acesta a precizat că nu a fost surprins de nemulţumiri. „Atâta timp cât eşti deasupra liniei, e normal că nu ai nemulţumiri, atâta timp cât eşti sub linie, e firesc să apară şi nemulţumirile. A intra la medicină în acest an înseamnă să intre primii 432 din ierarhie, deşi concurenţa a fost foarte mare în acest an”, a completat rectorul.

„Am înţeles că mai mulţi candidaţi respinşi la admitere încearcă să forţeze admiterea peste cifra de şcolarizare la taxă. Trebuie să respectăm legea", a declarat Mihnea Costoiu, citat de Mediafax. 

Anul acesta, au fost scoase la concurs în total, pentru toate cele patru facultăţi de la UMF Bucureşti, 850 de locuri bugetate, 520 de locuri cu taxă, şase pentru romi şi două pentru etnicii români din Republica Moldova.

UPDATE: Ministrul pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu a mers vineri la UMF ”Carol Davila” din Capitală pentru a discuta cu părinţii candidaţilor respinşi nemulţumiţi de cum s-a ţinut examenul de admitere anul acesta. ”Am constatat că universitatea şi-a respectat propriile proceduri. (...) Din punct de vedere procedural, s-au respectat toate normele - perioada de examen, perioada de depunere a contestaţiilor. Am discutat cu părinţii câteva aspecte punctuale şi fiecare caz în parte va fi analizat”, a explicat ministrul.

Costoiu a spus că părinţii au reclamat faptul că nu s-a scanat bine un document şi au existat şi câteva nemulţumiri legate de câteva întrebări din testele grilă. 

”Universitatea va face aceste verificări, eu personal mă îndoiesc că au fost zeci de întrebări greşite. Situaţia cu cele două puncte acordate candidaţilor este o problemă uzuală, este important că universitatea a constatat în timp util toate problemele şi că le-a rezolvat”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte nemulţumirea legată de numărul de locuri, Costoiu a spus că UMF Bucureşti ”a anunţat 432 de locuri fără taxă şi 250 cu taxă la Medicină generală, precizarea este fără dubii, s-a ştiut câte locuri erau disponibile”, iar ”decizia de suplimentare aparţine universităţii, însă universitatea nu îşi poate permite să şcolarizeze peste cifra aprobată de Guvern”.

”Există în orice o limită, sunt 432 de locuri la Medicină generală, anul acesta sunt mai multe locuri decât în anul trecut, însă numărul de candidaţi este de 2.500. Părinţii trebuie să aibă puţină răbdare pentru ca universitatea să rezolve lucrurile”, a mai spus ministrul.


Informaţiile despre posibile nereguli la examenul de admitere la Medicină, în Bucureşti, de anul acesta au apărut pe un site al absolvenţilor de la medicină, admiteremedicina.ro: afişarea cu întârziere a bibliografiei de examen, dar şi a materiilor şi a majorării taxelor de studiu. În plus, aceştia susţin că cei care au dat probele scrise anul acesta s-au plâns de subiecte greşite, grile cu greşeli de tehnoredactare, probleme mult prea dificile la Chimie, care nu erau din manuale, dar şi de condiţii improprii de examen şi de timpul scurt pentru depunerea contestaţiilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii UMF ”Carol Davila” susţin că toate subiectele au fost evaluate de comisia de evaluare care a validat toate grilele, exceptând două grile, unde au existat greşeli de tehnoredactare. Pentru acestea, candidaţii au primit ulterior punctele corespunzătoare, informaţie care a fost făcută publică prin afişarea la avizier.

Greşeli de tehnoredactare la două grile

„Au fost greşeli din cauza tehnoredactării, în cazul a două grile: două răspunsuri la una dintre întrebări erau identice, întrebare cu un singur răspuns, însă oricum candidaţii au primit punctele pentru această eroare. Această informaţie a fost publicată de altfel la avizier. Nu ştiu nimic însă despre greşeli de conţinut în cadrul subiectelor primite la examen”, a declarat Cristian Moise, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB).

Preşedintele SSMB, de asemenea student în anul IV la UMF Bucureşti, a mai spus că, în fiecare an, candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţii 24 de ore de la afişarea rezultatelor, ceea ce s-a întâmplat şi anul acesta.

Sinescu: ” Nu există concurs la care nu există contestaţii” 

„Persoanele nemulţumite de rezultat, care apar în fiecare an, au avut posibilitatea de a sesiza eventualele nereguli. Nu e nimic diferit în acest an faţă de anii precedenţi, doar că a fost o afluenţă mai mare a înscrierilor. Nu există concurs la care nu există contestaţii”, a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti.

Însă rectorul afirmă că nu poate nega faptul că „mai poate da greş calculatorul care scanează grilele de concurs şi stabileşte punctajul, aşa că ei pot să facă sesizări. Dacă în urma contestaţiilor se dovedeşte că au avut dreptate, se va modifica punctajul final”, a completat Sinescu.

În plus, Moise susţine că nemulţumirea de anul acesta vine pe fondul reducerii numărului de locuri şi a concurenţei crescute. ”Într-adevăr, sunt mai puţine locuri şi nici nu se vor suplimenta anul acesta, aşa cum a fost în 2012, regulamentul e clar, deci asta ar putea să-i nemulţumească. Cât despre creşterea taxei de studiu, de la 6.000 la 9.000 de lei, această a fost făcută şi anunţată din luna februarie”, spune preşedintele SSMB.

Subiecte ”mai dificile” la Chimie faţă de anii trecuţi

Cât despre subiectele mai dificile la Chimie, acesta susţine că, într-adevăr, ”au fost mai multe probleme faţă de anul trecut şi, aşadar, pot fi considerate mai grele, însă nu este acesta un motiv de protest”. Moise a mai spus că nu se pune problema unei măsuri drastice cum ar fi anularea grilelor şi reluarea examenului.

Mii de absolvenţi de liceu au luat cu asalt miercuri, 24 iulie, sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace.  Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs. Concurenţă mare a fost şi la UMF Iaşi, unde concurenţa a fost de aproape 5 candidaţi pe loc, de asemenea în creştere faţă de anii trecuţi, potrivit rectorului Vasile Astărăstoae, de asemenea preşedinte la Colegiul Medicilor din România.


ADMITERE FACULTATE 2013. Ca înainte de 1989. La Medicină 4.500 de tineri s-au bătut pe 850 de locuri

Absolvenţii de liceu au luat cu asalt miercuri sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace.  Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs.

ADMITERE FACULTATE 2013 Meteomania: peste 18 tineri s-au bătut pe un loc la Meteorologie anul acesta

Aproape 13 absolvenţi s-au înghesuit anul acesta pentru un loc la Geografie, cea mai căutată facultate la Universitatea din Bucureşti, atraşi în special de Meteorologie şi Hidrologie.

ADMITERE FACULTATE 2013 Au început examenele la Politehnică şi SNSPA. Probele continuă la Universitatea din Bucureşti

Peste 26.000 de candidaţi s-au înscris pentru admiterea la facultăţile Universităţii din Bucureşti, unde examenele au început duminică şi continuă săptămâna aceasta. Luni a fost prima zi de probe la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde s-au înscris aproape 8.000 de candidaţi anul acesta.  La SNSPA, concurenţa este de cinci candidaţi pe fiecare loc de la buget.

ADMITERE FACULTATE 2013 Candidaţii susţin, începând de luni, probele scrise de la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Candidaţii care dau admiterea la Universitatea Politehnică din Bucureşti susţin, luni şi marţi, cele două probe scrise, care încep la ora 10:00 dimineaţa şi durează trei ore.  În toal, Universitatea Politehnică a scos la concurs, anul acesta, 4.750 de locuri la buget şi 1.150 de locuri la taxă.

ADMITERE FACULTATE 2013 Peste 4.500 de candidaţi vor da admitere la UMF Bucureşti. 9,7 candidaţi pe loc la Medicina Dentară

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu vor susţine admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. De departe, cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Medicină pentru unul din cele 131 de locuri fără taxă, cu 5,2 candidaţi pe loc pentru unul din cele 432 de locuri.

ADMITERE FACULTATE 2013 Politehnica Bucureşti oferă 10% reducere din taxa de înscriere pentru cei care se înregistrează online, până joi la ora 24.00

Înscrierile oficiale la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) au loc în perioada 12-20 iulie, la secretariatele facultăţilor, însă cei care se preînscriu online, pe site-ul admiterii la UPB, până joi la ora 24.00, primesc o reducere de 10% din taxa de înscriere, susţin reprezentanţii instituţiei. Calendarul complet al admiterii la Politehnică.

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a dat startul examenelor de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Calendarul admiterii

Candidaţii de la admiterea la studiile de licenţă organizată de Universitatea din Bucureşti au intrat de vineri în examene, pe care le vor susţine până marţi, 23 iulie, se arată în calendarul admiterii la facultate.

ADMITERE FACULTATE 2013 Prima zi de înscriere la Universitatea din Bucureşti

Admitere Facultate 2013 / Înscrierile la Universitatea din Bucureşti au început miercuri, 10 iulie şi se vor termina pe 18 iulie, urmând ca examenele de admitere să fie susţinute în perioada 19-25 iulie, iar rezultatele să se afişeze pe 27 iulie.

ADMITERE FACULTATE 2013 Diplomele cu care te poţi angaja în statele Uniunii Europene

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, şansele absolvenţilor români de a se angaja în alte state membre au crescut considerabil pe hârtie, dar în practică doar câteva facultăţi din România pot deschide mai larg uşa, direct către joburile din Occident.

ADMITERE FACULTATE 2013 Locurile la buget, alocate în funcţie de numărul de studenţi

Ministerul Educaţiei a alocat, în total, 62.400 de locuri pentru studiile de licenţă din anul universitar 2013 - 2014. Astfel, fiecare universitate are alocat un număr de locuri dintre care circa două treimi sunt bugetate de la stat, studenţii nefiind nevoiţi să plătească taxe, în timp ce restul locurilor trebuie plătite integral la începutul anului, sau în rate.

ADMITERE FACULTATE 2013 Taxele universitare, între 1.600 şi 10.000 de lei

O facultate de actorie poate să perceapă şi 10.000 de lei pe an, în timp ce o facultate de fizică are taxe mai mici de 2.000 de lei, discrepanţe ce nu ţin de cererea de pe piaţa muncii, ci de costurile administrative pentru pregătirea acestor specialişti.

ADMITERE FACULTATE 2013 Topul celor mai căutate specializări

Geografia, Dreptul, Administrarea Afacerilor, Ştiinţele Politice şi cele ale Comunicării sunt printre cele mai râvnite de candidaţii care dau admiterea la universitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite