Adevărul din spatele poveştii lui „Victor cuceritorul”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Spirescu
Victor Spirescu

După ce presa tabloidă britanică a anunţat timp de aproape un an de zile o invazie româno-bulgară pentru prima zi a anului, subiectul a luat o turnură aparent comică. Invadatorii nu au pus piciorul pe Insulă, în schimb reporterii şi-au concentrat atenţia asupra unei singure persoane: românul Victor Spirescu, singurul „invadator” venit pe aeroportul Luton, de lângă Londra, pentru a profita încă din prima zi de liberalizarea pieţei muncii.

În doar câteva zile, Victor Spirescu a devenit o adevărată vedetă în Marea Britanie. Să recunoaştem, puţini dintre liderii români au avut parte în Insulă de o asemenea presă precum Victor Spirescu. O popularitate - şi o spunem fără intenţia de a-l supăra – totuşi, nemeritată.

În definitiv, Victor Spirescu nu înseamnă altceva decât normalitatea. El, unul dintre numeroşii români plecaţi în străinătate pentru a munci, reprezintă regula şi nu excepţia. Şi atunci, de ce această desfăşurare de forţe în jurul unei persoane care nu are nimic ieşit din comun?

Jurnaliştii britanici – şi cei din presa tabloidă, bineînţeles -  îşi cunosc bine meseria. Ei ştiu că un subiect poate prezenta interes pentru public doar în măsura în care este extraordinar. Pentru a fi subiect de presă, mai ales taboidă, trebuie să fii în afara normelor, să sfidezi convingeri adânc înrădăcinate în conştiinţa publicului, să fii şarpele cu pene. Normalitatea nu e o ştire – niciodată nu se va scrie şi nu se va spune că astăzi cei mai mulţi dintre oameni au mers la serviciu ori şi-au dus copiii la şcoală. Asta nu mişcă pe nimeni.

Ce ne facem însă atunci când normalitatea, reprezentată aici de un om venit să muncească, devine subiect de presă? Asta spune multe despre felul în care românii şi, în general, esticii, sunt încă priviţi în ”vechea Europă”.

Suntem ”invadatorii”, suntem ”barbarii” , suntem cei ”altfel”, veniţi să tulbure ordinea firescă a lucrurilor. Când ne comportăm normal ajungem să fim priviţi ca nişte curiozităţi demne de expus la grădina zoologică, maimuţe care ştiu să mănânce cu furculiţa şi cuţitul. Suntem subiecţii unui colonialism/rasism rezidual, amplificat, din păcate, de criză.

Dar nu numai de criză, ci şi de politicieni. Problema nu este doar presa tabloidă, problema este, poate într-o mai mare măsură, tabloidizarea politicienilor. Cu ochii mereu pe sondajele de opinie, robi ai momentului, ei îşi modelează în fiecare zi discursul şi comportamentul după ”cererea pieţei”.

Viitorul contează doar până la primele alegeri. Eficienţa nu înseamnă atingerea unor obiective naţionale sau ale construcţiei europene. Eficienţa se măsoară exclusiv pe scala sondajelor de opinie de azi – mâine va fi o nouă zi în care, dacă va fi nevoie, liderii vor îmbrăca alte costume de scenă şi îşi vor acorda altfel vocile.

Campania tabloidelor britanice, demonizarea esticilor (acum câţiva ani, invadatorul barbar avea chipul instalatorului polonez) nu ar fi avut efectul cunoscut dacă nu ar fi fost preluate de politicienii tabloidizaţi.

Să nu ne facem iluzii – politicienii britanici care au speculat isteria colectivă a invaziei, fie ei din UKIP sau din partidele tradiţionale, ştiau adevărul. Să privim doar către rapoartele asociaţiilor patronale din Marea Britanie, care afirmă, cu argumentele cifrelor, că liberalizarea pieţei muncii reprezintă o şansă şi nu o ameninţare pentru economie, iar ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va aduce nu profituri, ci costuri de miliarde de euro pe an. Nu contează! Politicienii-tabloid au de câştigat astăzi voturi, de pe urma campaniei tabloide. Mâine, fie ce-o fi!

Povestea de presă construită în jurul lui Victor Spirescu arată cât de puţin ştim, în realitate, unii despre alţii, noi, europenii. Cât de uşor putem cădea pradă stereotipurilor şi, mai ales, cât de uşor pot profita de asta politicienii-tabloid. Un semn rău la un început de an crucial pentru viitorul construcţiei europene!

Articol publict în revista „Dilema veche


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Adevărul Live, despre „invazia” românilor în Marea Britanie. Damian Drăghici: Imigranţii sunt nişte eroi

Damian Drăghici, senator şi consilier al premierului Victor Ponta, Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche” şi Alex Varninschi, jurnalist „Adevărul” întors astăzi de la Londra, au dezbătut la Adevărul Live, panica creată de tablodele britanice şi de politicienii din Regat cu privire la iminenta invazie a românilor de la 1 ianuarie 2014, care s-a dovedit falsă.

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite