Profesorul Efraim Inbar: UE o să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Efraim Inbar, professor emeritus în domeniul ştiinţelor politice la celebra Universitate Bar-Illan din Israel, director fondator al Centrului Begin-Sadat pentru Studii Strategice (BESA), a declarat, la Adevărul Live, că Israelul nu are altă capitală decât Ierusalimul şi că „Uniunea Europeană o să ajungă să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului“. El a invitat guvernul român să vină şi să vadă importanţa acestei mutări.

„Este clar de ce Israelul doreşte atât de mult să aibă Ierusalimul drept capitală. De două ori în istorie a fost capitală şi acum se doreşte din nou acest lucru. Pentru noi este natural, noi nu avem altă capitală. Noi ne-am rugat la Ierusalim, suntem acolo pentru multe evenimente. Nu există altă opţiune. Este o opţiune naturală. A fost anormal că, pentru mulţi ani, multe state nu au recunoscut Ierusalimul de Vest drept capitală.

Probabil a fost din cauza rezoluţiei Naţiunilor Unite care nu a fost niciodată implementată. Noi am acceptat rezoluţia, dar palestinienii nu au acceptat-o. Până la urmă Israelul a fost cucerit de către israelieni şi preluat de la Iordania. Nu văd niciun motiv pentru care statele să nu-şi pună ambasadele în Ierusalim. România şi alte ţări nu dispută acest teritoriu.

E vorba de partea de Vest a Ierusalimului. Ierusalimul  nu a fost niciodată capitala unei entităţi musulmane sau arabe. Evreii au fost majoritari în acest oraş. Este şi factorul emoţional, dar pretenţiile faţă de Estul Ierusalimului, majoritatea arabilor care au trăit în Ierusalim, nu doresc să trăiască sub regulile lui preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, ci sub regulile israeliene.

Să nu uităm că nivelul de trai este de câteva ori mai mare decât al populaţiei din regiunile palestiniene. Şi nivelul de corupţie din teritoriile palestiniene este altul decât în Israel. Pentru prima dată, arabii din Ierusalim doresc să participe la alegeri, doresc să candideze la Consiliul Municipal, mulţi dintre ei doresc ca şi copiii lor să înveţe în şcolile israeliene. Domnul Abbas ar trebui să facă un referendum să vadă care este părerea populaţiei palestiniene“, recomandă profestorul Efraim Inbar.

„Soluţia cu două state, un eşec“

Analistul israelian a mai spus că soluţia a două state - Israel şi Palestina - „a fost o încercare, dar nu a fost de succes. Acest proces a eşuat“, a el. În opinia sa, acest proces a eşuat din cauza divizării palestinienilor. „Dacă interlocutorii noştri nu sunt capabili să construiască un stat, atunci este o problemă.

Dacă îşi vor face ordine în casă, atunci se va putea vorbi despre soluţia a două state“, a subliniat directorul Centrului Begin-Sadat. Acesta a mai remarcat că „majoritatea populaţiei vrea să trăiască în linişte, dar oamenii cu arma în mână dau tonul“, referindu-se la organizaţia parmilitară islamistă palestiniană Hamas, care conduce în Fâşia Gaza şi care nu vrea să recunoască existenţa statului Israel.

„Hamas nu s-a comportat responsabil“

Cât priveşte ciocnirile dintre de la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel dintre palestinieni şi armata israeliană, ce au avut loc luni, cu ocazia deschiderii ambasadei Statelor Unite în Ierusalim, profesorul Efraim Inbar spune că nu este fericit de această „tragedie“, dar „manifestanţii palestinieni au fost avertizaţi să nu se apropie de graniţa cu Israelul“.

„Au fost avertizaţi, nu este prima dată. Au venit cu bombe, au venit să ne atace“, a acuzat el. „Hamas nu s-a comportat responsabil. Foloseşte civilii ca protecţie. Acestea sunt crime de război, sunt tactici teribile. Trebuie duşi în faţa justiţiei“, a continuat Efraim Inbar. „Încercăm să reducem la minimum victimele, de aceea folosim soldaţi specializaţi, dar la violenţă se răspunde cu violenţă“ a subliniat Inbar .

„În viaţă nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea“

Cât priveşte criticile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a calificat drept „politică teroristă“ ceea ce a făcut Israelul, profesorul israelian spune că nu a fost surprins că liderul de la Ankara a folosit acest termen. „Trebuie să ştim cu toţii cine este preşedintele Erdogan. Este un politician de succes în Turcia. Este un islamist, este versiunea turcă a Frăţiei Musulmane (organizaţie islamistă din Egipt n.red.). Sub conducerea lui, Turcia sprijină Hamas, care este o organizaţie teroristă. În Siria, Turcia a sprijinit Statul Islamic, omoară kurzii, aşa că Erdogan nu este cel care are dreptul să critice ceea ce face Israelul“, a declarat Efraim Inbar.

Cât despre gestul Turciei şi Africii de Sud de a-şi chema ambasadorii din Israel şi criticile venite din partea mai multor organzaţii internaţionale şi capitale importante ale lumii, după evenimentele tragic de luni, Inbar spune că „în viaţă nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea“.  „Israelul are de ales: vrem securitate, inclusiv faţă de atacurile Hamas din Gaza, sau să aşteptăm declaraţii pozitive din partea comunităţii internaţionale? Prefer securitatea Israelului şi încercăm să ne comportăm într-un mod moral în situaţii grele“, a fost răspunsul analistului israelian.

Efraim Inbar este Professor emeritus în domeniul ştiinţelor politice la celebra Universitate Bar-Illan din Israel, director fondator al Centruului Begin-Sadat pentru Studii Strategice (BESA). A fost numit ca Manfred Warner NATO Fellow (1998), a fost apoi profesor invitat la Institutul internaţional de studii strategice din Londra (2000), a primit în 2003 Onassis Fellowship.

Este preşedintele Institutului de studii strategice din Ierusalim. Este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai mari specialişti pe plan mondial în analiza surselor conflictului israelo-palestinian şi a dezvoltărilor strategice în Orientul Apropiat. Deţine o expertiză unică în analiza unor domenii extrem de sensibile aşa cum ar fi relaţiile SUA-Israel, politica SUA în Orientul Apropiat, domeniul nuclear şi relaţiile ţării sale cu alte ţări din regiune. A scris cinci cărţi de succes printre care cea din 2008, Israel's National Security: Issues and Challanges from the Yom Kippur War a devenit foarte rapid un succes şi este acum considerată drept o sursă inconturnabilă de informaţii şi analiză pentru oricine care vrea să înţeleagă problematica întregului Orient Mijlociu.

Rămâneţi pe www.adevarul.ro pentru a urmări această emisiune-eveniment.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite