Accident Muntenegru. Procurorul general al României: Au fost audiate 23 de persoane în anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat vineri că, în cadrul anchetei privind autocarul implicat în accidentul rutier din Muntenegru, au fost audiate 23 de persoane şi au fost ridicate diferite documente atât de la societatea de transport, cât şi de la operatorul de turism.

„Despre accidentul din Muntenegru vreau să spun că, după ce am audiat 23 de persoane, după ce am ridicat înscrisuri de la societatea de transport, de la operatorul de turism, avem o perioadă de evaluare. Dorim să analizăm actele de cercetare efectuate până în prezent şi să ne putem stabili priorităţile”, a precizat Tiberiu Niţu.

Procurorul general a mai spus că autorităţile din Muntenegru nu au trimis nici procesul verbal de cercetare la faţa locului şi nici alte acte în cazul accidentului.

„Noi evaluăm actele făcute de noi şi când le vom primi de la dumnealor le vom avea în vedere şi pe acelea (...). Colaborăm direct şi cu procurorul din Muntenegru prin intermediul ataşatului de Interne pe care noi îl avem acolo. Este o colaborare şi o comunicare foarte bună”, a mai spus Tiberiu Niţu.

Întrebat despre stadiul în care se află ancheta privind accidentul din Muntenegru şi dacă a fost cumva finalizată, procurorul general a menţionat că nu poate să spună care sunt aprecierile şi concluziile organelor judiciare muntenegrene.

„Atât pot să vă spun, nu s-a schimbat nimic faţă de informarea anterioară în care v-am spus că nu s-a ridicat epava, unele bunuri s-au ridicat, altele sunt încă în cala autocarului”, a precizat procurorul general al României.

Pe 23 iunie, la ora 18.00, ora României, un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi. Aceştia au fost aduşi în ţară cu ajutorul unor avioane militare, puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN). 

Potrivit primelor informaţii, din  cauza vitezei mari şi a condiţiilor de drum improprii, iar şoferul ar fi pierdut controlul asupra autobuzului. De asemenea, se menţionează ca lucrurile vor fi mult mai clare atunci când experţii vor analiza tahograful autobuzului. 

George Ciobanu (45 de ani), unul dintre şoferii autocarului – care de altfel se afla la volan în momentul accidentului, a murit la spitalul din Podgoriţa. Conducerea Poliţiei Capitalei a anunţat că acesta era angajat al instituţiei şi avea gradul de agent. Colegii lui Ciobanu nu ştiau nimic despre călătoria pe care acesta a făcut-o în Muntenegru şi nici despre jobul de şofer pe autocar.

Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroşat uşor de autocar şi a fost rănit.

Accidentul s-a produs pe o şosea dintr-o regiune montană, pe podul Grlo, la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Accident Muntenegru. Starea victimelor internate la Spitalul Floreasca s-a ameliorat. Rezultatele oficiale ale investigaţiei vor fi anunţate până vineri

Starea victimelor internate la Spitalul Floreasca din Capitală s-a ameliorat, doar şoferul de rezervă al autocarului fiind încă în stare gravă, potrivit medicului Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD şi purtător de cuvânt la Spitalul Floreasca din Capitală. Un singur pacient din cei zece aduşi aici a fost externat, şi asta săptămâna trecută. Rezultatele oficiale ale investigaţiei accidentului din Muntenegru vor fi anunţate până vineri.

Accident Muntenegru. Doi pacienţi internaţi la Bagdasar-Arseni au fost externaţi marţi. Jandarmii au restituit o parte din bunurile victimelor

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că autorităţile din Muntenegru, care anchetează accidentul soldat cu moartea a 18 români, nu au finalizat procesul-verbal de cercetare de faţa locului, iar rămăşiţele autocarului nu au fost ridicate.

Accident Muntenegru. Trei dintre turişti, în comă. Patronul „Gregory Tour“ şi 20 dintre supravieţuitori, audiaţi de procurori

La o săptămână de la producerea tragediei din Muntenegru, trei dintre turiştii răniţi sunt în continuare în comă, starea celorlalţi pacienţi fiind în uşoară ameliorare. Tot luni, Ştefan Grigore, patronul firmei „Gregory Tour“ care a asigurat transportul turiştilor a fost chemat la parchet pentru noi audieri în legătură cu tragedia din Muntenegru. Totodată, 20 de persoane dintre cele rănite au fost audiate de anchetatori.

Accident Muntenegru. Mărturii din autocar: „Am strigat la el «vă rugăm, mai încet» , el mi-a răspuns «şi eu v-am rugat să nu mai staţi în picioare pe culoar»”

Elena Meşter, una dintre supravieţuitoarele accidentului din Muntenegru, a declarat vineri că şoferul autocarului conducea cu viteză şi chiar i s-ar fi atras atenţia de mai multe ori să fie mai atent.

Accident Muntenegru. Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Victimele accidentului din Muntenegru internate încă în spitale din Capitală se simt mai bine. Multe dintre ele vor fi externate în cursul zilei de vineri, spun medicii. În plus, poliţiştii muntenegreni susţin că datele din "cutia neagră" a autocarului arată că la ieşirea din tunel acesta circula cu 80 de km la oră. Una dintre victime însă susţine că pe pod era un grup de copii şi că în acea zonă era imposibil să se poată circula cu 80 km/oră.

FOTO Reportaj exclusiv în Muntenegru. Primii sârbi ajunşi la morţi şi la răniţi: „Puţini mai aveau puterea să urle! Carnea cădea de pe ei!“

Adevarul.ro îţi prezintă, de astăzi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul în care, în Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale României ultimelor 20 de ani: accidentul în care 18 români au murit şi alţi 29 au fost răniţi. Astăzi: poveştile sârbilor din zona Morača, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei şi au salvat vieţi

Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante!

Locul de unde autocarul morţii s-a prăbuşit în râpa adâncă de 40 de metri a devenint punctul de oprire a turiştilor care merg în vacanţă în republica iugoslavă. Ca o troiţă românească, parapetul sfâşiat în accidentul din Muntenegru este ticsit de lumânări aprinse şi de mesaje de mulţumire ale românilor adresate muntenegrenilor.

FOTO Accident Muntenegru. „Cutia neagră“ a autocarului morţii a fost demontată joi de anchetatori. Poliţiştii au vorbit cu 18 dintre persoanele rănite

Cele două victime ale accidentului din Muntenegru internate la spitalul „Elias” nu vor fi externate joi, deşi starea lor de sănătate este foarte bună. Acestea mai au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi evenimentele prin care au trecut. Alţi cinci răniţi ar putea fi externaţi vineri de la Spitalul Universitar. În Muntenegru, tahograful autocarului căzut în prăpastie a fost demontat joi, cardul urmând să fie accesat de anchetatori.

Mareea Travel aruncă pisica moartă în curtea transportatorului: Pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţin Gregory Tour

Directorul agenţiei care a organizat circuitul turistic, Marius Usturoiu, susţine că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acestă cu agenţia de turism.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite