Sentinţă CCR - Abuzul în serviciu este parţial neconstituţional. Judecătorul Cristi Danileţ: „Abuzul în serviciu e şi mai clar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au reclamat la CCR că abuzul în serviciu este definit prea vag în Codul Penal
Mai multe persoane au reclamat la CCR că abuzul în serviciu este definit prea vag în Codul Penal

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis miercuri că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional. Sentinţa a fost dată cu unanimitate de voturi şi se va aplica pe viitor.

UPDATE „Evident că am aflat de decizia CCR dar nu vă aşteptaţi de la mine să fac comentarii pe fondul deciziei. Discuţiile preliminare mi s-au părut prea detaliate. CCR trebuie să decidă, nu analiştii. La CCr s-a judecat cu calm şi sper ca această decizie să fie una care clarifică şi înlesneşte parcursul Justiţiei în România. Când o legislaţie e neclară apar situaţii când unii pot fi acuzaţi de abuz în serviciu“, a declarat Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Bulgaria.

UPDATE Laura Ştefan a declarat că decizia luată de Curtea Constituţională a României (CCR) privind abuzul în serviciu nu va afecta semnificativ dosarele DNA pentru că „teza încălcării vădite a legii este păstrată ca urmare a deciziei CCR. De asemenea, expertul în anticorupţie a atras atenţia că nu se pune problema dispariţiei cu totul a infracţiunii de abuz în serviciu din legislaţia românească, potrivit digi 24.ro

„Nu cred că e nicio tragedie, dramă să lămurim ce se înţelege printr-un concept sau altul atunci când vorbim de legea penală şi cred că de altfel dosarele penale mari pe care le-am văzut de abuz în serviciu priveau în general încălcări majore ale legislaţiei. Presupun doar că afluenţa crescută de cazuri din ultima perioadă a generat o variaţie semnificativă în jurisprudenţă. A adus în faţa instanţelor de judecată situaţii diverse care nu era neapărat tratate ca abuz în serviciu până acum. Nu mă refer la marile dosare. Curtea nu e ţinută de practica sa anterioară, nu e o surpriză atunci când practica asta se schimbă şi insist pe ideea că o infracţiune trebuie să fie previzibilă. Fiecare cetăţean al României trebuie să ştie exact despre ce interdicţii vorbim când punem în discuţie răspunderea penală”, a spus Laura Ştefan.

„Dosarele aflate acum pe rol nu sunt afectate în niciun fel”

Judecătorul Petre Lăzăroiu a declarat miercuri, după şedinţa CCR, că s-au documentat înainte de a lua această decizie, precizând că acum, această infracţiune va fi definitivă mai clar.

„Textul spune că îndeplinirea unui act în mod defectus este neconstituţională, asta a fost critica adusă. După ce ne-am documentat, am văzut că şi Convenţia Naţiunilor Unite prevede acelaşi lucru, dar şi mai clar, spune «îndeplinirarea cu încălcarea legii». Procurorul până la urmă trebuie să caute infractorii, dar judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea”, a explicat Lăzăroiu.

Acesta a explicat că dosarele aflate pe rol nu sunt afectate, fiind treaba judecătorilor să constante infracţiunea.

„Dosarele aflate acum pe rol nu sunt afectate în niciun fel. Judecătorul trebuie să constate infracţiunea. Această sintagmă dădea posibilitatea interpretării”, a mai spus el.

„Am pus toate variantele pe masă şi le-am comparat. Nu se poate spune că am dat o decizie pe picior sau ne-a spus nu ştiu cine cum s-o dăm, sau că ne-a zis Bica”, a mai spus judecătorul.

„Când trimiţi un om în judecată, îi iei libertatea, nu o faci oricum, trebuie să ai nişte limite. Ăsta e scopul acum. Procurorul până la urmă e jobul lui să caute infractori. Dar judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea, nu dacă aprecierea procurorului e că s-a îndeplinit defectuos

De asemenea, el a precizat că legea nu va merge acum în Parlament pentru revizuire şi nici nu este nevoie de o ordonţă de urgenţă. „Nu trebuie să dea nimeni nimic, judecătorul trebuie să decidă acum dacă s-a încălcat legea. Nu ajunge la Parlament”, a conchis judecătorul Lăzăroiu.

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat că vrea să facă declaraţii, însă, întrebat dacă scapă hoţii, acesta a răspuns: „Nu”.

Elena Udrea: „Acum este treaba Parlamentului”

O reacţie pe această temă a avut şi deputatul Elena Udrea care a precizat că CCR „

s-a pronunţat conform competenţelor pe care le are şi raportat la aspectele care i-au fost învederate”.

„Fac următorul comentariu la cald:
 

1) cei care au ţipat că se va dezincrimina abuzul în serviciu, se dovedesc nişte mincinoşi care au vrut să pună presiune pe judecătorii CCR

2) Curtea s-a pronunţat conform competenţelor pe care le are şi raportat la aspectele care i-au fost învederate

3) Acum este treaba Parlamentului să corecteze în legislaţia penală textul abuzului în serviciu. 

Parlamentul nu poate să aştepte să fie scoase castanele din foc, aruncate chiar de către parlamentari!!!, cu mâna Curţii Constituţionale”, se arată în mesajul postat de Udrea pe pagina de Facebook.

Danileţ: „Sincer, abuzul în serviciu e şi mai clar”

Într-o postare pe facebook, judecătorul Cristi Danileţ arată despre decizia CCR: „Sincer, abuzul în serviciu e şi mai clar (a se citi "mai dur") ca până acum. In concluzie: dosarele actuale merg mai departe”.
 

Asociaţia VeDem Just, la care judecătorul Danileţ este membru fondator, a salutat decizia de azi a CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate privind textul de lege care incriminează abuzul în serviciu.

„Membrii asociaţiei susţin că lupta anticorupţie inclusiv prin intermediul incriminării abuzului în serviciu nu este în niciun fel afectată în urma acestei decizii a CCR. Din contra, textul care incriminează infracţiunea de abuz în serviciu devine mai clar. Astfel, de la data publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial, cele două forme de comitere a abuzului în serviciu de către un funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, vor fi: neîndeplinirea unui act (ca şi până acum) sau îndeplinirea acelui act prin încălcarea legii (ceea ce presupune existenţa unor obligaţii reieşind din acte normative precum legi, ordonanţe, hotărâri, ordine, dar exclude aspecte de conduită) şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

VeDem Just mai arată că în data de 11 mai 2016 asociaţia a formulat un amicus curiae arătând CCR că menţinerea acestei infracţiuni în legislaţia noastră este un angajament ce ne revine în urma tratatelor internaţionale semnate şi că ea se întâlneşte şi în legislaţia altor state.

 

Decizia Curţii Constituţionale

Judecătorii au decis că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional. Magistraţii au decis ca sintagma „în mod defectuos” să fie înlocuită cu sintagma „prin încălcarea legii”.

Decizia este unanimă şi se va aplica pe viitor.

„Cu unanimitate de voturi, Decide: admite excepţia de neconstituţionalitate că dispoziţiile art. 246 alin (1) din Codul Penal din 1969 şi ale art. 297 alin. (1) din Codul Penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii».

Respinge excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate. Definitivă şi general obligatorie”, se arată în decizia CCR de miercuri.

Excepţia, ridicaî îm martie de Alina Bica

Excepţia a fost ridicată în martie 2016 de Alina Bica, fosta şefă DIICOT, care a reclamat că infracţiunea, care se pedepseşte cu 15 ani de închisoare, e definită prea vag în Codul Penal. 

Demersul acesteia a fost urmat de o avalanşă de solicitări similare. Printre cei care au ridicat excepţia neconstituţionalităţii articolului de lege se numără fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu, dar şi Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean Constanţa.

Avocatul Daniel Fenechiu a explicat cine ar avea de câştigat dacă va fi admisă excepţia de neconstituţionalitate. 

„Practic, orice persoană împotriva căreia s-a început urmărirea penală, se află în dosar de fond, dosar de apel sau în recurs poate invoca dezincriminarea faptei. Cei deja condamnaţi nu vor putea invoca beneficiul acestei excepţii. Atunci când Curtea s-a pronunţat pe neconstituţionalitatea interceptărilor, la câteva zile a venit cu o decizie în care stipula că în baza hotărârii nu se pot face revizuiri“, afirmă specialistul în drept. 

Sute de dosare

Iar pe rolul instanţelor de judecată sunt sute de dosare în care autorii - demnitari, primari, şefi de consilii judeţene, poliţişti sau funcţionari publici - sunt judecaţi pentru abuz în serviciu. Alte sute de dosare pentru acelaşi gen de fapte sunt anchetate în prezent de procurori.

Personaje celebre vor scăpa de anchetele în care sunt inculpate sau judecate. Printre acestea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea -  trimisă în judecată, pentru abuz în serviciu, în dosarul „Gala Bute“, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea - inculpat în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină şi în dosarul DIPI, sau fostul şef al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu – trimis în judecată în mai multe dosare pentru corupţie. 

Pe lângă aceştia, nenumăraţi foşti şi actuali primari din Bucureşti şi din ţară, acuzaţi de  abuz în serviciu, ar putea scăpa de problemele cu legea. Este vorba de nume grele, precum Radu Mazăre, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie, Neculai Onţanu, sau George Scripcaru. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite