Întrebări-capcană la şcoala de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întrebări-capcană la şcoala de şoferi FOTO Adevărul
Întrebări-capcană la şcoala de şoferi FOTO Adevărul

Întrebări capcană la şcoala de şoferi. O bună pregătire teoretică nu este de fiecare dată de ajuns pentru obţinerea carnetului de şofer. Mulţi aspiranţi la acest titlu greşesc din păcate la întrebări simple, doar din pricina faptului că nu reuşesc să fie suficient de atenţi. Vă prezentăm în acest articol câteva întrebări-capcană din cadrul examenului teoretic de la şcoala de şoferi.

 Întrebări-capcană la şcoala de şoferi: anularea sau suspendarea permisului pentru neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi în traversare

Cei care doresc să obţină permisul de conducere trebuie să acorde o atenţie sporită şi la întrebările privind modul de sancţionare a conducătorilor auto care nu oferă prioritate pietonilor angajaţi în traversare, atunci când aceştia au acest drept. 

Variantele de răspuns sunt: 

a) prin anularea permisului de conducere; 

b) prin amendă contravenţională şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule;

c) prin amendă contravenţională şi puncte de penalizare.

Majoritatea candidaţilor tind să răspundă la această întrebare alegând prima varinta (a), însă cea corectă este de fapt cea de-a doua (b), deoarece permisul de conducere nu este anulat în cazul neacordării priorităţii, ci se supendă dreptul de a conduce pe o perioadă determinată. De asemenea, conducatorul auto va fi sancţionat şi contravenţional pentru o asemenea abatere.

Întrebări-capcană la şcoala de şoferi: ce riscă un conducător auto dacă are defecţiuni grave la mecanismul de direcţie

O altă întrebare capcană la şcoala de şoferi se refera şi la modul în care şoferii pot fi sancţionaţi dacă au probleme grave la mecanismul de direcţie al autoturismului.

Variantele de răspuns sunt: 

a) amenda contravenţională, reţinerea certificatului de înmatriculare, precum şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule; 

b) amenda contraventionala;

c) amenda contravenţională şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

În acest caz, candidaţii care vor să obţină permisul de conducere aleg mai degrabă una dintre ultimele două variante de răspuns, deoarece consideră că problemele la direcţie nu sunt atât de importante. Cu toate acestea, Poliţia rutieră sancţionează mult mai aspru astfel de deficienţe, varianta corectă fiind prima (a).

Întrebări-capcană la şcoala de şoferi: reducerea vitezei este sau nu obligatorie la trecerile de pietoni

Deseori, examenul teoretic este pierdut şi din cauza întrebării care se referă la situaţiile în care conducătorul auto trebuie să reducă în mod obligatoriu viteza.

Variantele de răspuns sunt: 

a) trecerile de pietoni; 

b) semnalul poliţistului de frontieră;

c) la întâlnirea indicatorului cedează trecerea.

Majoritatea candidaţilor tind să aleagă toate cele trei răspunsuri ca fiind corecte, însă legislaţia rutieră nu precizează în mod expres reducerea obligatorie a vitezei de deplasare la trecerile de pietoni. Astfel, variantele corecte sunt b) şi c).

Întrebări-capcană la şcoala de şoferi: situaţiile în care este interzisă oprirea maşinii pe drumurile publice

Încă o întrebare care dă bătai de cap celor care doresc să obţină permisul de conducere se referă la situaţiile în care conducătorul auto nu are voie să oprească autovehiculul pe drumurile publice.

Variantele de răspuns sunt: 

a) pe partea carosabilă a drumurilor naţionale; 

b) la o distanţă mai mică de 25 m înainte şi după indicatorul staţiei pentru mijloacele de transport public de persoane;

c) la mai puţin de 50 m de cel mai apropiat colţ al intersecţiei.

În acest caz, varianta de răspuns care induce în eroare candidatul este cea de-a treia (c), cea corecta fiind de fapt a doua (b).

Întrebări-capcană la şcoala de şoferi: în ce situaţii se dispune reţinerea permisului de conducere

Ceva mai multă atenţie din partea candidaţilor este necesară şi pentru întrebările privind situaţiile în care poliţistul are dreptul să dispună reţinerea permisului de conducere al unui conducător auto.

Variantele de răspuns: 

a) pentru neacordarea priorităţii de trecere; 

b) permisul de conducere este deteriorat;

c) permisul de conducere prezintă modificări, ştersături sau adăugiri.

La această întrebare, candidaţii pierd puncte importante la examenul teoretic deoarece selectează doar prima şi a treia variantă de răspuns, considerând deteriorarea permisului ca nefiind atât de importantă. Cu toate acestea, legislaţia în vigoare precizează că în toate cele trei variante se poate dispune reţinerea permisului de conducere.

Întrebări-capcană la şcoala de şoferi: cum se opreşte o hemoragie

În aparenţă, şi în acest caz putem vorbi de o întrebare al cărei răspuns ar trebui să fie simplu, însa deseori candidaţii sunt induşi în eroare de variantele disponibile: 

a) dezinfectarea rănii, pansarea şi aplicarea atelelor; 

b) ridicarea membrului accidentat în poziţie verticală; 

c) acţiunea compresivă asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.

Multe persoane tind să bifeze ca răspuns corect prima variantă (a), deoarece observă în formularea ei cuvintele „pansare” şi „aplicarea atelelor”. Însă în acest caz problema majoră se refera la oprirea hemoragiei, prin urmare singura variantă corectă la această întrebare este ultima (c).


Citiţi şi:

Greşeli frecvente la examenul de traseu şi cum sunt acestea penalizate

Neacordarea de prioritate pentru pietoni sau semnalizarea necorespunzătoare a intenţiei de schimbării de deplasare sunt doar o parte din greşelile frecvente pe care le fac candidaţii la examenul auto pentru obţinerea permisului de conducere. De asemenea, şi examinatorii pot întinde „capcane” pentru a vedea cât de bine pregătiţi sunt viitori şoferi.

Cele mai grele întrebări din chestionarele auto pentru categoria B. Top 10

Obţinerea permisului de conducere este un obiectiv greu de atins pentru mulţi dintre aspiranţii la şoferie. Cele mai grele bătăi de cap le dau chestionarele de la proba teoretică. Vă prezentăm un top 10 al celor mai grele întrebări din chestionarele auto, care au stat în calea obţinerii râvnitului carnet de şofer.

Şcoala de şoferi 2015: Ce trebuie să faceţi şi cât costă obţinerea permisului de conducere

După aproape 50 de ore de teorie şi practică, orice persoană care are peste 18 ani poate obţine permisul de conducere. Cei care doresc să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi în 2015 trebuie să scoată din buzunare circa 1.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite