Ziua Europei schimbă numele a 21 de staţii de metrou din Capitală. „Piaţa Unirii“ se numeşte „Danemarca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, de Ziua Europei, 21 de staţii de metrou din Capitală îşi vor schimba denumirile, iar reprezentanţi ai ambasadelor şi institutelor culturale ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE) îi vor întâmpina pe cei care aleg să circule cu metroul.

Timp de trei ore, în intervalul 16.00 – 19.00, bucureştenii vor fi întâmpinaţi în 21 de staţii de metrou de către reprezentanţi ai ambasadelor şi institutelor culturale ale statelor membre UE şi ai altor instituţii, cu informaţii despre cultura şi tradiţiile ţărilor respective. De asemenea, călătorii se vor putea bucura de proiecţii de film de scurt metraj, de un proiect electronic ce transpune mişcările călătorilor în pixeli, de expoziţii de pictură şi fotografie, putând să deguste şi produse tradiţionele ale statele membre ale Uniunii Europene.

Staţiile sunt redenumite

Cele 21 de staţiile de metrou în care vor fi organizate simultan aceste acţiuni sunt: Piaţa Iancului, Ştefan cel Mare, Piaţa Victoriei (tronsoanele 1 şi 2), Basarab, Grozăveşti, Eroilor, Izvor, Timpuri Noi, Pipera, Aurel Vlaicu, Aviatorilor, Piaţa Romană, Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii (tronsoanele 1 şi 2), Tineretului, Piaţa Sudului, Politehnică, Păcii. De asemenea, acestea îşi vor schimba şi denumirea pe tot parcursul evenimentului.

statii metrou

Ziua Europei – 9 mai

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite