VIDEO O poveste de dragoste cum nu ai trăit. Doi români nebuni de iubire pleacă în aventura vieţii. Provocarea: 3 milioane de euro, 13 ţări, 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragostea adevărată trebuie să fie măcar uneori cu năbădăi, iar Mihai şi Alexia, un cuplu tânăr, frumos şi un pic nebun din Bucureşti, vor să dovedească acest lucru până în pânzele albe. Mai precis, până în Senegal. Cei doi sunt primii români care intră în cursa Amsterdam-Dakar Challenge, ce pleacă din Amsterdam, se opreşte în Dakar şi prin care, din 2004 de când se organizează, s-au strâns trei milioane de euro pentru acte caritabile.

Mihai are 25 de ani şi este web developer. Prietena lui, Alexia, are 20 de ani şi este studentă la Comunicare. Au o relaţie de trei ani şi de-atunci „debitează în serie“ planuri şi vise şi, spre invidia multora ca ei, unele devin chiar realitate. Aşa ar trebui să se întâmple şi cu cea mai mare provocare a lor de până acum: cursa Amsterdam Dakar Challenge.
 

Vor să cutreiere lumea în scop caritabil, să bântuie prin deşerturi minate. La propriu. „O parte din drumul spre Dakar este pe străzi bune, cam până în Maroc. După, intri în zona de deşert, prin Sahara Occidentală, prin Mauritania. Pe-acolo lucrurile devin chiar periculoase, având în vedere că există în continuare mine plantate în pământ. Sunt semnalizate, ce-i drept, dar zona aia a fost mereu cu conflicte. Cu toate astea, tot drumul pe-acolo este pe coasta Atlanticului”, povesteşte entuziasmat tânărul.

Mihai are o privire optimistă şi clară, fumează stângaci şi-ţi vorbeşte sincer. E boem şi neînfricat, are răbdarea visătorului şi aplombul exploratorului. Pleacă prin ţară de fiecare dată când are ocazia, mereu cu prietena lui. Pe lângă serviciu, mai are grijă şi de un grup de skate-eri pe care l-a înfinţat de câţiva ani.  

„Eu mă dau pe skate de vreo 10 ani, mai puţin în ultimul timp, pentru că nu am mai avut timp cu munca, dar am făcut o comunitate pe treaba asta. Ne adunăm periodic toţi şi mergem într-un oraş, stăm de vineri până duminică. Ne dăm cu placa, filmăm, facem poze şi ne întoarcem cu amintiri. Am văzut o grămadă de locuri, cel puţin cele din apropiere de Bucureşti“, povesteşte bucureşteanul gata să salveze lumea. 

Totul a pornit în decembrie anul trecut de la o simplă discuţie, au fost inspiraţi de alţii ca „Dacioţii“, cei care au mers cu Dacia până în Mongolia, şi s-au gândit să plece şi ei tot acolo, dar înscrierea era prea din scurt. Aşa au decis să meargă la Dakar Challenge. Trebuia să fie un grup de prieteni, mai multe maşini, până la urmă au rămas doar el cu Alexia. Şi pentru că vor trişa şi vor începe cursa direct din România, şi-au numit aventura: BAD Rally.

„Înscrierea a costat 500 de euro pentru fiecare şi apoi mai sunt şi banii daţi pe maşină, care împreună se duc către fundaţie. Banii i-am strâns din salariu, de la părinţi, de la prieteni. De altfel, chiar şi familia ne susţine, maşina ne-a donat-o tatăl meu pentru ca această cursă să devină realitate. Toată lumea ne-a sprijint. Frumuseţea o dă combinaţia dintre aventură, dar şi ideea că ajuţi“, mai explică Mihai. 

România, pusă pe harta Dakar de Badrally

Aventurierul bucureştean povesteşte că prin iniţiativa lor a avut loc o premieră. Pe pagina de înscriere a site-ului nu exista o secţiune alocată pentru România. Atunci cei doi au scris un mail în care le-au cerut organizatorilor să se înscrie în cursă. Aşa au devenit primii români care au intrat în cursa asta.

Dakar Challenge a pornit de la iniţiativa unor olandezi îndrăgostiţi de aventură şi de drum lung, dar şi interesaţi să ajute. Se ţine în fiecare an, în februarie şi în noiembrie, încă din 2004. 

Trei milioane de euro, pentru educaţie şi sănătate

La sfârşitul cursei fiecare echipă concurentă ajunge cu maşina în Dakar, unde mai stă trei zile. Se repară maşina după care se organizează un târg numai cu maşinile care au participat la concurs. Se licitează şi banii care se strâng se donează fundaţiei care investeşte în educaţie şi sănătate în zonele sărace din Africa . Potrivit lui Mihai, organizatorii au strâns până în prezent trei milioane de euro. Ei au mai multe proiecte pe educaţie, pe sănătate şi pe alte domenii.

„Trebuie pregătită maşina, permis internaţional, vize, vaccinuri. Există totuşi nişte riscuri. Am înţeles că au fost răpiţi mai mulţi turişti prin Mauritiania. Dar ne gândim că o să ne împrietenim cu oamenii din coloană, nu o să mergem noaptea şi aşa mai departe. Plus că înţeleg că te poate escorta şi armata dacă îi plăteşti şi dacă este cu adevărat nevoie. Oricum, noi ne ducem acolo ca să-i ajutăm, cursa a început să fie un eveniment cunoscut în Africa, nu cred că o să fie probleme”, mai povesteşte Mihai.

Dakar Challenge înseamnă:

  • plecarea oficială: 2 noiembrie din Amsterdam (Mihai şi Alexia pleacă cu trei zile înainte, din Bucureşti),
  • Belgia, Paris, Barcelona,
  • traversat prin Gibraltar spre Maroc,
  • traversat toată Sahara,
  • Mauritania, Senegal şi Gambia.

Traseul are circa 10.000 de kilometri, durata lui este de 30 de zile, majoritatea popasurilor fiind stabilite de dinainte de plecare. Anii trecuţi au fost între 30 şi 70 de echipe, dar anul ăsta o să fie maximum 50 de echipe, însă din toate colţurile lumii.

image

Costul maşinii: maximum 500 de euro

Una dintre condiţiile de înregistrare este una relativ inedită şi destul de complicată pentru sistemul românesc. Suma maximă pentru maşina pe care o cumperi pentru a intra în concurs trebuie să fie 500 de euro.

„Mai ciudat este că în România e foarte greu să găseşti o maşină la banii ăştia. În Anglia mai găseşti şi la fel şi în Olanda. Avantajul nostru este că am primit-o cadou de la tatăl meu, că altfel dacă trebuia să o înmatriculez ar fi costat mai mult şi n-am mai fi putut participa. În rest, ei nu îţi impun nimic, tu îţi pregăteşti maşina cum crezi de cuviinţă. În principiu, iei nişte amortizoare pe spate, un scut pentru baia de ulei, proiectoare, o să-i pun un portbagaj utilitar sus. În rest o punem la punct în continuare să nu cedeze nimic la ea”, a mai spus Mihai.

Maşina cu care vor străbate aproape 10.000 de kilometri este un Opel Astra Caravan stock fabricat în 1997, adus la vremea lui direct din Luxemburg. Potrivit lui Mihai, singurele îmbunătăţiri pe care le vor aduce maşinii vor fi un scut metalic şi proiectoare off-road. Maşina are peste 128.000 kilometri făcuţi.

Oamenii nimănui, în „No Man`s Land“

Orice aventură care depăşeşte limita oraşului aduce cu sine şi experienţe inedite. Iar o călătorie de 10.000 de kilometri prin mai multe ţări din Africa este fără dubiu o lecţie de viaţă.  

„Mai sunt oameni care trăiesc în «No Man`s Land», cum îi spun ei, zona aia tampon dintre Sahara şi Mauritania de vreo trei kilometri unde practic nu eşti nicăieri, în nicio ţară. Oamenii ăia nu aparţin nimănui. Ei nu pot să se ducă nicăieri pentru că nu au vize, nici înspre Maroc, nici înspre Mauritania. Practic sunt blocaţi acolo. Apoi sunt zonele de conflict, zonele minate şi aşa mai departe. Va fi aventura vieţii noastre”, se destăinuie cu entuziasm Mihai.

Costul unei aventuri unice, cu scop caritabil

În ceea ce priveşte costurile, Dakar Challenge este pe cât de inedită, pe atât de ascumpă. Potrivit celor doi, cel mai mult costă biletele de avion pentru întoarecere, între 1.500 şi 2.000 de euro, de persoană. Benzina este în jur de 1.000 de euro, iar cazarea şi mâncarea va fi destul de ieftină. Cei doi bucureşteni şi-au calculat că vor avea nevoie de circa 4.000-5.000 de euro în total.

Mihai şi Alexia sunt conştienţi că nu vor reuşi fără ajutorul tuturor celor care vor să încurajeze aventura combinată cu gestul caritabil. Au un site pe care îl ţin la curent cu fiecare mişcare pe care o facă în pregătirea pentru plecare.

„Cred că este foarte importantă compatibilitatea în cuplu pentru ca astfel de lucruri să se poată întâmpla. De exemplu, unii oameni sunt mai comozi. Dacă vrei să faci ceva mai deosebit trebuie să te chinui. Cât am stat să fac site-ul, să fac poze, să editez. Te întâlneşti cu oamenii. Depinde foarte mult cum vrei să-ţi distribui timpul. Poţi să ieşi la o bere sau poţi să faci ceva nou“, mai spune Mihai.  

Pe aceeaşi temă:

Două echipe româneşti pleacă spre Mongolia în cel mai mare raliu umanitar din lume. Vezi ce poveşti au în spate şi care este traseul

Povestea celor trei românce care vor să salveze lumea! Cum? 18.000 de kilometri, o maşină de pompieri şi 25.000 de euro

VIDEO FOTO Un cuib de vise, cu roţi şi piuliţe. Sebastian, vraciul maşinilor retro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite