VIDEO Traficul bucureştean, „sub asediu“: vineri seară se organizează Masa Critică, plimbare în masă cu bicicletele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biciliştii ies în stradă la o plimbare în masă sub denumirea de Masa Critică. FOTO Adevărul
Biciliştii ies în stradă la o plimbare în masă sub denumirea de Masa Critică. FOTO Adevărul

Peste 300 de oameni au anunţat că vor fi prezenţi la un eveniment dedicat bicicliştilor. Vineri, 29 martie, începând cu ora 19.30, bicicliştii bucureşteni ies în stradă. Nu se organizează un protest, ci o simplă plimbare pusă la cale sub sloganul „noi nu blocăm traficul; noi facem parte din trafic”.

Pe site-ul de Facebook al celor care organizează ”plimbarea în masă”, evenimentul este descris ca o iniţiativă care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe oraşe de pe glob.

”Masa Critică nu este condusă de nimeni şi nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înţeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) şi de a atrage atenţia asupra problemelor de siguranţă a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiţi să împartă drumul cu traficul motorizat”, este descris evenimentul. 

Astfel, participanţii se întâlnesc într-un loc şi la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranţa şi de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile oraşului. Prin ”efectul de  turmă” se provoacă în mod intenţionat o uşoară şi temporară perturbare a traficului.

Aşa cum este explicat pe wikipedia.org, evenimentele de tip Masa Critică sunt auto-organizate, noncomerciale şi noncompetitive. De asemenea, acestea sunt adesea neoficiale, fără autorizaţii de la autorităţile municipale.

De obicei sunt stabilite dinainte doar data, ora şi locul întâlnirii. În unele oraşe, traseul, punctul de final, sau anumite puncte de atracţie de pe traseu sunt stabilite dinainte.

Prin acest tip de acţiune, participanţii vor să demonstreze avantajele mersului pe bicicletă în oraşul respectiv şi pun în evidenţă modurile în care autorităţile nu se ridică la aşteptările cicliştilor în termeni de siguranţă şi facilităţi.

Astfel, toţi bicicliştii dornici de aventură sunt invitaţi în Parcul Izvor, la rond, începând cu ora 19.30, plecare fiind la ora 20.00. Traseul este, potrivit organizatorilor, surpriză. Până în jurul orei 16.00, din cei peste 2.000 de oameni invitaţi, 306 au declarat că vor participa la plimbare şi alţi 276 au răspuns cu ”poate”. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite