Taxele şi impozitele din Capitală se vor  majora cu 16 procente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali ai Capitalei ar putea vota în cadrul şedinţei de marţi, 29 ianuarie, proiectul de hotărâre privind mărirea taxelor şi impozitelor cu 16% în Municipiul Bucureşti. Consilierii au discutat joia trecută acest proiect în cadrul unei şedinţe care a avut loc la primărie, iar marţi se vor decide cu privire la aprobarea sa.

Surse din cadrul municipalităţii susţin că Sorin Oprescu nu doreşte majorarea taxelor şi impozitelor. Cei care doresc aceste majorări sunt, de fapt primarii de sector care fac presiuni asupra primarului general. Oprescu a spus în repetate rânduri că nu doreşte acest lucru, având în vedere că este un an dificil pentru bucureşteni.

PDL-iştii susţin că reprezentanţii USL vor vota acest proiect de mărire a taxelor din ordin politic, fără a avea o justificare concretă. „Ştiu de discuţiile care au avut loc în cadrul şedinţei de la primărie. Cu siguranţă că proiectul va fi votat de către USL, pentru că aceste majorări sunt făcute din ordin politic. În acest caz, PDL va vota împotriva proiectului pentru că nu se susţine. Din punctul meu de vedere nu este momentul necesar pentru mări taxele şi impozitele, mai ales că primăria are un deja un buget, dar care trebuie mai bine manageriat” a explicat, pentru Adevărul.ro, Mihai Atănăsoaiei, purtătorul de cuvânt PDL.

Totodată, Atănăsoaiei susţine că pentru moment mărirea taxelor nu au o justificare. „În momentul de faţă nu există proiecte de mare amploare demarate de primărie sau de USL-işti care să necestită finanţare, toate proiectele în desfăşurare au deja banii alocaţi din alte surse. Aşa că mărirea va fi făcută din ordin politic”, a adăugat purtătorul de cuvânt PDL Bucureşti.

Impozite mai mari, pentru a susţine reabilitarea termică

Consilierii USL susţin că aceste măriri ale taxelor şi impozitelor sunt necesare pentru a ajuta bugetele primăriilor de sector. „Există o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern care prevede mărirea taxelor şi impozitelor acolo unde primăriile au datorii. În situaţia noastră, este evident că este necesară o mărire a taxelor, mai ales că primăriile de sector au bugete mult reduse. Aceşti bani nu vor rămâne la bugetul local, ei vor fi redirecţionaţi către primăriile de sector. Şi pentru a justifica această mărire a taxelor, vă dau exemplul reabilitării termice, proiecte care au nevoie de bani pentru a fi duse la bun sfârşit”, a explicat, pentru adevărul.ro, Cornel Pieptea, consilier general şi membru în Comisia Economică, Buget, Finanţe.

Primarii se vor supune deciziei consilierilor

Pe de altă parte, reprezentanţii primăriilor de sector susţin că decizia măririi taxelor nu aparţine primarilor, şi în cazul în care proiectul va fi votat, ei nu au altceva de făcut decât să se supună deciziei CGMB. 

„Nu prea avem ce face, dacă mâine se va vota proiectul, noi vom aplica ceea ce s-a votat. Şi aşa, noi avem unul dintre cele mai mici bugete alocate, şi ne descurcăm cum putem. Această decizie nu poate fi luată de primăriile de sector, ci doar de către consilierii generali ai Capitalei”, a declarat, pentru Adevărul.ro, Cristina Popa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.

La ultima şedinţă a CGMB din 19 decembrie, primarul Capitalei a spus că nu susţine creşterea impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, deoarece este conştient că bucureştenii nu vor putea face faţă cheltuielilor.

"Singura noutate a acestui proiect este impozitarea vehiculelor ca tractoare şi alte utilaje agricole. Chiar dacă am mări taxele şi impozitele, încasările vor fi tot mici pentru că bucureştenii nu vor avea de unde să plătească. Potrivit previziunilor economiştilor, anu 2013 va fi unul foarte greu", declara la jumătatea lunii decembrie Oprescu.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind mărirea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora până la 16,05%. La începutul lunii ianuarie, Executivul a făcut mici modificări şi a dat mână liberă edililor să mărească taxele pe locuinţe, terenuri şi maşini.

Până la jumătatea lunii, Executivul s-a răzgândit şi a hotărât că primăriile cu datorii sunt obligate să crească taxele şi impozitele locale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite