Start la curăţenia de primăvară în sectoarele 1 şi 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul operaţional Romprest, Sorin Velicu, a făcut declaraţii pe tema curăţeniei de primăvară. FOTO Ionuţ Ungureanu
Directorul operaţional Romprest, Sorin Velicu, a făcut declaraţii pe tema curăţeniei de primăvară. FOTO Ionuţ Ungureanu

Firma de salubrizare Romprest a anunţat că programul ”Luna de curăţenie” a început şi că în decursul acţiunii se vor curăţa şi spăla arterele, trotuarele şi căile de acces pietonal, staţiile şi refugiile RATB. De asemenea se vor amenaja 5,6 milioane metri pătraţi de zonă verde.

Directorul operaţional al companiei Romprest, Sorin Velicu, a făcut mai multe declaraţii în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul companiei de pe strada Poligrafiei, marţi. Acesta a specificat că programul Luna Curăţeniei constă într-o combinaţie între serviciile de salubrizare a căilor publice şi amenajarea spaţiilor verzi de pe raza celor două sectoare.

"Peste 2.000 de agenţi de salubritate ai Romprest şi utilajele speciale vor acţiona 24 de ore din 24 în Luna Curăţeniei, echipele companiei urmând să cureţe aproximativ 2.000 de străzi în fiecare zi, din sectoarele 1 şi 5. Peste 5.600.000 de metri pătraţi de zonă verde, la nivelul Municipiului Bucureşti, va fi amenajată şi întreţinută de angajaţii noştri", a declarat, marţi, Sorin Velicu.

"Luna Curăţeniei" înseamnă 24 de ore din 24, acţiuni de măturat manual şi întreţinere a străzilor, măturat mecanizat cu ajutorul autoperiilor colectoare, stropit şi spălat arterele folosind apă din puţurile proprii de mare adâncime şi soluţii ecologice speciale, precum şi răzuitul rigolelor, respectiv colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor stradale prin valorificare sau depozitare la rampe ecologice.

"Salubrizarea mecanizată se face cu utilaje Euro 4 şi Euro 5. Compania Romprest foloseşte, în premieră, din primăvara lui 2013, autospeciale multifuncţionale Multicar, adică utilaje destinate accesului pe străzile înguste şi alei, pentru colectarea deşeurilor solide, stradale, şi a celor provenite din construcţii", a mai spus Sorin Velicu.

Cu toate astea însă, condiţiile meteorologice nefavorabile au pus piedici agenţilor de salubrizare având în vederea că noaptea temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius, acţiunile de spălare a arterelor fiind întârziate.

Velicu susţine a explicat că în această acţiune se vor fi folosi zilnic, pentru spălatul arterelor, peste 500.000 de litri de apă şi aproximativ 2.000 de litri de detergent ecologic, angajaţii companiei urmând să salubrizeze toate recipientele de gunoi de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat şi soluţii ecologice. Astfel, vor fi curăţate peste 16.000 de coşuri stradale amplasate pe stâlpi, cele deteriorate urmând să fie înlocuite, dar şi aproximativ 1.000 containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor.  

De asemenea, în aceeaşi perioadă, Romprest va asigura servicii de amenajare şi îngrijire a peste 5.600.000 de metri pătraţi de zonă verde, reprezentând parcurile Herăstrău, Tineretului, Carol, Circului, Cişmigiu, Izvor, Sala Palatului, Bordei, Floreasca, Băneasa, Axa Nord - Sud (Piaţa Romană - Universitate), Operei, Satul Francez şi Academia Militară.

Mai exact, se va face îngrijirea individuală a arborilor şi arbuştilor, îngrijirea vegetaţiei şi a gazonului, vor fi plantaţi arbori (în baza fondurilor acordate de primăriile locale), spaţiul verde urmând să fie curăţat de resturile vegetale şi de deşeuri rezultate.

Copaci noi şi reciclare

În ceea ce priveşte plantarea de copaci se pare că bucureştenii mai au de aşteptat şi asta pentru că plantarea de arbori şi arbuşti noi ţine de fondurile alocate de primăriile locale, care de multe ori sunt puse pe ultimul plan în lista de priorităţi.

Având în vedere că o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană ţara noastră este obligată, prin normele europene, ca până în 2014 suprafaţa verde pe cap de locuitor să ajungă la 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor, de la cei 23,2 metri pătraţi de acum, este necesară înverzirea a 443 de hectare din oraş.

”Anul trecut Romprest nu a plantat niciun copac pe raza sectoarlor 1 şi 5 pentru că nu s-au alocat bani pentru asta. Nimic nu se face fără bani. Noi ne bucurăm că am reuşit să atingem ţinta de gunoi reciclat de 15% în 2012, din totalul deşeurilor colectate din cele două sectoare. O parte din deşeuri se duce către fabricile de ciment sub formă de combustibil. Dacă în 2008 dădeam oamenilor circa 3.500 de saci menajeri pentru gunoaiele care pot fi reciclate pe lună, în prezent cifra ajunge la circa 40.000 pe lună”,a mai explicat directorul operaţional Romprest.   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite