Primăria Bucureşti: cum fură obligaţiunile?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum au fost emisiunile de obligaţiuni ale Municipiului Bucureşti? Bune, pentru unii. Istoria ultimelor două emisiuni de obligaţiuni este interesantă. La ambele au pierdut bucureştenii şi au câştigat unii. Nu aceeaşi.

La penultima emisiune, suma anunţată competitorilor a fost de 5 ori mai mica decât cea adjudecată. Ca un făcut, doar un sigur participant a avut o cotaţie de parcă ar fi intuit că aşa se va întâmpla. Ceilalţi au cotat ca pentru 100 milioane de euro şi nu pentru 500.

La ultima emisiune adjudecată într-un mod netransparent, cererea a fost semnficativ mai mare decât oferta. Spre exemplificare. la una din tranşe a fost de 4 ori mai mare. În consecinţă, dobânda la care se putea împrumuta Municipiul Bucuresti putea sa fie mult mai mică. Acest lucru a fost dovedit imediat de dinamica pe piaţa secundară, unde dobânda la tranţă la 10 ani a coborat cu aproape un punct procentual în câteva zile. La un instrument cu o asemenea durată înseamnă o pierdere în valoare prezentă de peste 7%. Adică cam atât au trecut în valoare prezenta din buzunarul bucureştenilor în alte buzunare.

Desigur, bucureştenii sunt un personaj colectiv obişnuit şi cu panseluţe, şi cu borduri duble, aşa că încă 30 milioane de euro, cam cât s-au îndestulat în total, nu mai contează.

Pentru o analiza a modului în care poate fi estimată pierderea suferită de un emitent, pot fi consultate următoarele opinii Dobânda ridicată la împrumutul României de 1.5 miliarde USD este o expresie a taxei pe disperare or a taxei de şmecher?, respectiv Emisiunea de „succes” a României, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari în 3 săptămâni Q.E.D

Emisiunile de „mare succes” în dolari ale României sunt studii de caz cum sa nu administrezi datoria unui stat.

Articol publicat pe blogul personal.

CITEŞTE ŞI : Cum vom putea să împrumutăm statul. Paşii de urmat pentru cumpărarea şi tranzacţionarea de obligaţiuni destinate populaţiei

Din vară, populaţia va putea împrumuta direct statul: Finanţele lansează o emisiune specială de obligaţiuni

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite