Bucureştii Noi este primul cartier din Capitală în care toate blocurile au fost reabilitate termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Iarna va fi ca vara“ în toate blocurile din cartierul Bucureştii Noi din Sectorul 1 al Capitalei, după cum au anunţat reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, Bucureştii Noi este primul cartier din Capitală în care toate blocurile sunt reabilitate termic.

Cele 32 de blocuri din cartierul Bucureştii Noi au fost anvelopate gratuit, cartierul devenind astfel singurul din Capitală în care toate imobilele sunt reabilitate termic. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 susţin că locuitorii acestor blocuri se vor bucura la iarnă de facturi mai mici la întreţinere, reducerea risipei de resursă energetică şi de clădiri cu un aspect urbanistic plăcut.

„Primăria Sectorului 1 îşi  va îndeplini angajamentul faţă de cetăţenii din această zonă administrativă şi va reabilita termic, gratuit, toate blocurile eligibile de a intra în acest program. După exemplul cartierului Bucureştii Noi, rând pe rând, toate zonele Sectorului 1 se vor bucura în totalitate de avantajele reabilitării termice. La sfârşitul anului 2016, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic“, afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Aproape 160 de blocuri reabilitate termic în primele nouă luni ale anului

În 2014, Primăria Sectorului 1 şi-a propus reabilitarea termică a 190 de blocuri din această zonă administrativă. Până la mijlocul lunii septembrie, administraţia locală a finalizat anveloparea la 158 de blocuri, iar lucrările la alte 22 de imobile se află în diverse stadii de execuţie. Până la sfârşitul acestui an, locatarii din peste 800 de blocuri vor locui în imobile performante energetic. Administraţia locală şi-a propus ca, până la sfârşitul anului 2016, Sectorul 1  să devină prima comunitate locală din România în care toate blocurile eligibile de a intra în acest program să fie reabilitate termic.

Pentru finalizarea programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârşitul lunii iulie, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro.

Acordul a fost semnat la Luxemburg de către primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezenţa Preşedintelui BEI, Werner Hoyer. Din banii alocaţi ca urmare a acestui nou acord se vor termoizola ultimele 200 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente, rămase nereabilitate.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor, administraţiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 şi 1990 şi în care există asociaţie de proprietari legal constituită.

Certificate energetice gratuite, la pachet cu reabilitarea termică

Primăria Sectorului 1 acordă gratuit asociaţiilor de proprietari, odată cu reabilitarea termică a blocurilor, şi certificatul de performanţă energetică al clădirii. Acest document se acordă pe clădire şi nu pentru fiecare apartament în parte. Până în prezent, administraţia locală a Sectorului 1 a înmânat către preşedinţii de asociaţii de proprietari din această zonă administrativă aproximativ 500 de certificate energetice.

Certificatul energetic este un document oficial valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acesta arată cât de pregătită este clădirea pentru a face faţă temperaturilor foarte joase din iarnă sau foarte ridicate din vară. Altfel spus, câtă energie trebuie consumată pentru a avea o temperatură optimă în mijlocul iernii şi în miez de vară. Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ pornind de la A - eficienţă energetică ridicată - până la G - eficienţă energetică scăzută.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite