Povestea Şoselei Kiseleff, zona de promenadă a celor mai înstăriţi bucureşteni din 1830

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoseaua Kiseleff din Capitală este una dintre cele mai cunoscute artere din oraş, care în vremurile de altădată era locul preferat al bucureştenilor înstăriţi. Puţini ştiu însă că şoseaua a fost inaugurată în urmă cu 184 de ani şi că atunci exista un program clar pe care cei care voiau să se plimbe pe Kiseleff trebuiau să-l respecte.

„Şoseaua Kiseleff, căreia mai toţi bucureştenii îi spuneau simplu Şoseaua, a fost deschisă pentru plimbare şi agrement pe la 1830. Orele potrivite pentru plimbările la Şosea erau vara între orele 17.00 şi 21.00 şi iarna între 14.00 şi 16.00. Lumea elegantă a Bucureştilor îşi făcea apariţia aici în echipaje strălucitoare. Trăsurile care veneau la Şosea erau produse în Viena sau Paris, iar caii erau totdeauna aduşi de peste hotare“, povesteşte Edmond Niculuşcă, reprezentanul Asociaţiei Române pentru Cultură Educaţie şi Normalitate.

Pe atunci, exista o regulă de aur în ceea ce priveşte mersul trăsurilor: la ducere, caii mergeau la trap, pentru a le putea fi apreciate calităţile, iar la întoarcere, la pas, pentru a se vedea mai bine detaliile de pe trăsură şi mai ales din interiorul ei.

Uşor-uşor au fost deschide de-a lungul şoselei o serie de localuri: Bufetul, Vila Regală, Princiar, Vila Roza, Sans Souci, Flora, Jardin des Fleurs, unde, într-o atmosferă plăcută, cu mâncăruri alese, vin şi şampanie, şi muzică lăutărească, se putea petrece până dimineaţa.

La tot pasul se vedeau domni şi doamne conversând, glumind, râzând şi flirtând, totul în pas de plimbare, mai spune Edmond.

Pe aceeaşi temă:

Cum s-a transformat o insulă din Bucureşti în Dealul Mitropoliei, locul în care a fost ucis Barbu Catargiu

Cum au distrus Pazvante Chioru' şi „calicii“ Bucureştiul în 1802: femei violate, case jefuite şi vinovaţi spânjuraţi

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite