Pericol biologic la un fost spital din centrul Capitalei. Primarul Piedone a amendat cu 2 miliarde de lei vechi proprietarii fostului spital „Scarlat Longhin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a decis amendarea proprietarilor fostului spital cu 2 miliarde de lei vechi. FOTO Primăria Sectorului 4
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a decis amendarea proprietarilor fostului spital cu 2 miliarde de lei vechi. FOTO Primăria Sectorului 4

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a decis amendarea proprietarilor clădirilor şi spaţiului în care a funcţionat până în august 2012 Spitalul de Boli Infecţioase „Scarlat Longhin“ cu două miliarde de lei vechi, după un control efectuat joi la faţa locului. Starea avansată de degradare, mizeria, deşeurile medicale neevacuate sunt doar câteva din neglijenţele amendate de autorităţi.

În urma unui control efectuat de autorităţile locale ale primăriei sectorului 4, primarul Piedone a decis, în baza unei dispoziţii emise joi, ca propietarii complexului fostului spital să fie amendaţi cu doua milarde de lei vechi. Agenţii au găsit clădiri în paragină, geamuri sparte, mormane de resturi menajere şi rezultate din construcţii, piese de mobilier deteriorate, deşeuri medicale neevacuate, maidanezi şi oameni ai străzii la faţa locului, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.  

Mai mult decât atât, aceştia ar fi găsit şi zeci de eprubete cu sânge necoagulat, recoltat în anul 2009, împrăştiate în încinta fostei instituţii. Aceste eprubete constituie inclusive un pericol biologic, care nu poate fi neglijat.

Pe lângă încălcarea normelor de igienizare şi salubrizare, aceştia au lăsat neîngrădită incinta, după ce gardul împrejmuitor a fost furat de hoţii de fier vechi, un pericol în plus având în vedere că în imediata apropiere a fostului spital se află Liceul „Gheorghe Şincai”.

Edilul Sectorului 4 a alertat şi solicitat prezenţa la faţa locului a reprezentanţilor Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Totodată, a mai dispus îngrădirea cu bandă de protecţie a întregului perimetru, oamenii străzii au fost evacuaţi şi au fost preluaţi de către reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 4 şi de cei ai  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Sector 4.

48 de ore pentru igienizare şi salubrizare

Pe lângă plata amenzilor ce totalizează 2 miliarde de lei vechi, proprietarii au termen de 48 de ore timp în care trebuie să realizeze igienizarea şi salubrizarea incintelor şi terenurilor, fiind obligaţi şi să împrejmuiască cu gard întregul perimetru.

Echipe ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti vor trece la evacuarea corespunzătoare a deşeurilor medicale găsite între ruinele clădirilor, în timp ce Garda de Mediu a dat asigurări că vor fi aplicate sancţiunile ce se impun, în baza prerogativelor legale deţinute.

„Este inadmisibil că în imediata apropiere a unei instituţii de învăţământ, în plin Centrul Capitalei, să existe un astfel de peisaj, unul al groazei, cu microbi răspândiţi peste tot fiindcă, vă reamintesc, aici a funcţionat totuşi un spital de boli contagioase. Proprietarii dovedesc inconştienţă maximă şi lipsă de responsabilitate, în goana lor după câştig uitând că au obligaţii impuse tocmai de acest statut al dumnealor, de proprietari. Faptul că există un litigiu între ei nu îi exonerează de respectarea acestor obligaţii. Dispreţul pe care l-au dovedit, punând în pericol sănătatea cetăţenilor, îi costă astăzi 2 miliarde de lei vechi, iar dacă nu se vor conforma celor dispuse, după 48 de ore vom reveni şi, sper, că vom fi sprijiniţi şi de alte instituţii ale Statului, cu atribuţii în domeniu”, a declarat primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. 

Amintim că Guvernul a decis desfiinţarea Spitalului Clinic de Dermato - Venerologie "Prof. Dr. Scarlat Longhin" Bucureşti la începutul lunii august anul trecut, prin mutarea structurilor în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, al cărui management a fost preluat de către Primăria Capitalei. Decizia a venit pe fondul retrocedării imobilelor în care acesta funcţiona.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite